Slovenija
Oglas

Koga pokojninska reforma najbolj ogroža?

Ljubljana, 04. 11. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pokojninska reforma, ki jo pripravlja vlada, bo najbolj prizadela 40-letnike. Ti morajo posebno pozornost nameniti načrtovanju ukrepov za zagotovitev mirne starosti.

Če ste si v prejšnjem obdobju še lahko privoščili odlašanje in kakšno napačno odločitev, si v teh letih tega zagotovo ne morete več. Dejstvo je, da ste si do zdaj že morali ustvariti dom in privarčevati nekaj kapitala, medtem ko čas, ki ga imate na voljo za zagotovitev ustrezne pokojnine, postaja kritičen element. Zdaj je zadnji čas, da revidirate vaš osebni finančni načrt in sledite postavljenim ciljem. Več…

Toda v času krize, ko število brezposelnih iz dneva v dan narašča, se zdi razmišljanje o pokojninah na prvi pogled nesmiselno. Da ni tako, nas opozarja predlog pokojninske reforme, ki ga pripravlja vlada. Velik del bremena bo nase moral prevzeti vsak posameznik. Več…

Z INDIVIDO do pokojnine brez skrbi!

Če posameznik ne bo ukrepal, mu tudi državna reforma pokojninskega sistema (ki je neizbežna) ne bo pomagala.
Prav zato smo v Svetovalni skupini INDIVIDA pripravili rešitve za vsako generacijo.

V nadaljevanju si poglejmo primer povprečnega 40-letnika.



V obdobju med 40. in 50. letom so prihodki običajno najvišji in večji del kreditov odplačan. Ravno zato mora biti vaša pozornost v prvi vrsti usmerjena v pokojnino! Ne zanašajte se na to, da bo tudi za vas poskrbela država, saj je generacija 40-letnikov ob uvajanju nove pokojninske reforme najbolj na udaru. Del prihodkov, ki bi jih morali namenjati za varčevanje za pokojnino, namreč velikokrat presega 20 odstotkov. Če k temu dodamo še veliko verjetnost, da ima ta generacija običajno še šoloobvezne otroke, je jasno, da je to prevelik finančni zalogaj. Več…

Najpomembnejše načelo, katerega ne spreglejte: AKTIVIRAJTE MRTVI KAPITAL

Razmislite o tem primeru: 

Povprečni 40-letnik lahko, glede na prihajajočo reformo pokojninskega sistema in demografske projekcije, pričakuje državno pokojnino pri 65 letih v višini 56,3 odstotka povprečne neto plače! Če vzamemo za primer njegov povprečni mesečni prihodek (neto plača 950 € + dodatki) v višini 1.150 € to pomeni, da lahko pričakuje le 535 € državne pokojnine. Posameznik s pomočjo delodajalca v drugi pokojninski steber že vplačuje 60 € mesečno in je tam nabral že 12.500 €. Prav tako že ima 4.000€ vloženih sredstev, namenjenih pokojnini v zanj ustreznih naložbah.

Ker bo z novo zakonodajo ta generacija v daleč najslabšem položaju, je renta, ki bi zagotavljala ohranitev standarda, bo brez enkratnega vplačila prostih sredstev težko dosegljiva. Če želi tudi po upokojitvi imeti 1.150 € mesečnih prihodkov mora sam poskrbeti za 615 € mesečne rente.

Ob upoštevanju, da je do zdaj za pokojnino že privarčeval 12.500 € v drugem stebru in 4.500 € v tretjem stebru ter povprečnega letnega donosa za tretji steber v višini 10 odstotkov, v drugem stebru pa 4,5 odstotka, bi takšen 40-letnik moral v naslednjih 20 letih v ustreznih produktih varčevati kar 255,5 € mesečno, kar je 22,2 odstotka njegovih trenutnih prihodkov.

Ta izračun potrjuje tezo, da se bo morala večina 40-letnikov zadovoljiti z nižjo skupno pokojnino. Nekateri si sicer lahko privoščijo takšen mesečni znesek, drugi lahko aktivirajo t. i. mrtvi kapital (v vrednosti vsaj 10.000 €), večina pa bo morala znižati svoja pričakovanja. Za skupno pokojnino v višini 950 € bi morali varčevati 128,8 €, kar predstavlja 11,2 odstotka njegovih trenutnih prihodkov.


Ob tem mora ta 40-letnik zaščititi tudi svojo delovno sposobnost (kaj če ne bo mogel delati in služiti denarja). Le tako si lahko zagotovi, da bo do pokojnine prišel v vsakem primeru.

Pri sestavi vašega osebnega finančnega načrta morate upoštevati še nekaj pomembnih nasvetov, ki smo jih za vas pripravili TUKAJ.

Zagotovite si vaš izračun pokojnine že danes!
Izračun pokojnine, ki smo ga pripravili, vam bo pokazal, kaj morate danes storiti, da se izognete bistvenemu znižanju življenjskega standarda ob upokojitvi. Pri pripravi rešitev smo združili moči z najbolj prodornimi in inovativnimi podjetji v naši branži.

Za vas smo analizirali vse produkte na trgu in za vsako generacijo pripravili optimalne rešitve za dosego želene pokojnine.

Vse, kar morate storiti, je, da izpolnite prijavnico in naročite brezplačni izračun pokojnine tudi vi.
 

Hkrati sodelujte v NAGRADNI IGRI, kjer lahko z malo sreče pridete do sproščujočih nagrad, s katerimi boste ohranili tudi vaše zdravje. Saj veste, da nam še tako veliko denarja prav nič ne pomaga, če nimamo zdravja.


Prepustite torej skrb za pokojnino našim strokovnjakom, vi pa poskrbite zase in za svoje zdravje, da boste lahko v tretjem življenjskem obdobju uživali sadove svojega dela. Pomirjajoče okolje, sprostitev, kulinarično razvajanje, energija za vaše telo in malce adrenalina čakajo na vas!


Sponzorji kampanje Z INDIVIDO DO POKOJNINE BREZ SKRBI:

KD Življenje d.d.
Victoria Volksbanken zavarovalniška delniška družba
Krekova družba za upravljanje investicijskih skladov d.o.o.
Terme Dobrna d.d.
Sokol Group d.o.o.