Slovenija

'Za enako delo, enako plačilo!'

Ljubljana, 15. 09. 2008 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Virant je srednjim medicinskim sestram ponudil 20-odstotno povišanje plač, same pa hočejo izenačenje glede na delo. Za četrtek napovedujejo belo stavko. Babice so dosegle izenačenje z diplomiranimi babicami.

Največ nezadovoljstva vlada med srednjimi medicinskimi sestrami, ki zahtevajo izenačenje plač z višjimi medicinskimi sestrami.
Največ nezadovoljstva vlada med srednjimi medicinskimi sestrami, ki zahtevajo izenačenje plač z višjimi medicinskimi sestrami. FOTO: POP TV

Srednjim medicinskim sestram z oddelka za intenzivno terapijo (CIT) v Kliničnem centru je minister za javno upravo Gregor Virant ponudil povišanje plače za 20 odstotkov, babicam pa izenačenje z diplomiranimi babicami, z odbitkom za izobrazbo. Sestre z ministrovim predlogom niso zadovoljne, zato pravijo, da napoved bele stavke za četrtek še vedno velja.

Že za 10. september so srednje medicinske sestre na CIT KC Ljubljana napovedale belo stavko, a so jo na prošnjo glavne medicinske sestre Kliničnega centra Erne Kos Grabnar prestavile za en teden, saj jim je ta zagotovila, da se bodo sestali z ministrom Virantom in poskusili najti rešitev.

Glavni problem pri srednjih medicinskih sestrah je, da opravljajo tudi delo višjih medicinskih sester, plačane pa so občutno manj, kot one. Zato so, v kolikor se do četrtka ne bo našla ustrezna rešitev, napovedale belo stavko, ki bo trajala do nadaljnjega. Bela stavka pomeni, da bi opravljale le tisto delo, ki ga morajo oziroma za katerega so plačane.

Sestre hočejo izenačenje

Sestre na oddelkih za intenzivno terapijo niso zadovoljne z 20-odstotnim povečanjem plač, kar jim je ponudil minister Virant.
Sestre na oddelkih za intenzivno terapijo niso zadovoljne z 20-odstotnim povečanjem plač, kar jim je ponudil minister Virant. FOTO: POP TV

Na današnjem sestanku z medicinskimi sestrami, ki delajo višje ovrednotena dela, je minister Virant ponudil 20-odstotno povišanje plače. Začasno naj bi dobivale dodatno plačilo v obliki dodatka za povečan obseg dela. V štirih mesecih pa bi izdelali nacionalne poklicne kvalifikacije in spremenili kolektivne pogodbe za to dejavnost. Tako bi bile srednje medicinske sestre, ki opravljajo tudi delo višjih, plačane sicer še vedno manj kot višje, a razlika ne bi bila tako visoka.

Vendar medicinske sestre z oddelka CIT s tem niso zadovoljne. Kot nam je povedala sestra s tega oddelka Nataša Begič želijo "za enako delo, enako plačilo“. Pojasnila je, da so edina centralna intenzivna terapija krvi v celi Sloveniji, kjer opravljajo avtentično delo, kot diplomirane medicinske sestre. Zato napoved stavke velja za 18. september, je še pojasnila.

Glede babic v porodnih sobah pa so se dogovorili, da bodo izenačene z diplomiranimi babicami. Torej bodo imele babice s srednjo in diplomirano izobrazbo enako plačo, odbitek bo le za izobrazbo.

Nezadovoljne niso zgolj medicinske sestre

Kot je pojasnila generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojca Škrinjar, so za tajnice v vzgojno-izobraževalnih zavodih našli rešitev v okviru zakona, kar pomeni višje plačne razrede ob soglasju ministra in župana.

Z današnjim dnem je 160.000 uslužbencev javnega sektorja prešlo na nov plačni sistem. Poleg srednjih medicinskih sester je zavrelo tudi v šolstvu, kjer so najbolj nezadovoljne tajnice in računovodkinje. Protest pa napovedujejo tudi pazniki v zaporih, ki so že začeli podpisovati peticijo, od delodajalca pa v desetih dneh pričakujejo odgovor.

Tajnicam dogovor, plače računovodij bodo preučili

Predstavniki šolskega ministrstva ter sindikatov Sviz in VIR so sklenili dva dogovora, in sicer o plačah tajnic v vzgojno-izobraževalnih zavodih, kjer je že vključena rešitev, za računovodje pa so se dogovorili za analizo primerjalnih računovodskih mest na ostalih zavodih, je dejala državna sekretarka Alenka Šverc.

"Na podlagi analize primerjalnih računovodskih delovnih mest na ostalih javnih zavodih, ki jo morata do 5. oktobra izdelati ministrstvi za šolstvo in javno upravo, bomo reševali stvari naprej," je o sklenjenem dogovoru za računovodje povedala Alenka Šverc. Dodala je, da bodo s prihodnjo analizo tako lahko primerjali, katere naloge opravljajo računovodje na ostalih javnih zavodih, v skladu s tem pa bodo nato "pripravili rešitve in možnost uvrščanja v sedmi tarifni razred".

Razočarane računovodkinje so se zbrale pred ministrstvom za šolstvo in zahtevale, da jih minister Zver sprejme.
Razočarane računovodkinje so se zbrale pred ministrstvom za šolstvo in zahtevale, da jih minister Zver sprejme. FOTO: POP TV

Virant: Nihče ne bo dobil nižjih plač

Z novim plačnim sistemom naj bi se do marca 2010 javnim uslužbencem plače v povprečju dvignile za 14 do 15 odstotkov, za kar bo država porabila od 440 do 450 milijonov evrov. Zaposlenim v javni upravi in strokovno-tehničnim delavcem se bodo plače dvignile za 13 odstotkov, v kulturi za 24 odstotkov, na RTVS za 22 odstotkov in v zdravstvu za 27 do 28 odstotkov.

Minister Virant je zatrdil, da zaposleni ne bodo dobili nižjih plač, kar prepovedujeta tudi 49. in 49. f člen zakona o sistemu plač v javnem sektorju. "Naša simulacija, ki smo jo dali vsem javnim zavodom, je bila narejena tako, da se izračuna varovana plača za polni delovni čas. Tudi, če bi se slučajno zgodilo, da bi bila plača po novem nižja od te, se izplačuje višja," je pojasnil.

Napake pri uvedbi novega plačnega sistema so po Virantovih besedah možne in jih je treba odpravljati, v njihovo reševanje pa se morajo vključiti tudi ministrstva. Po njegovi oceni so nekatere manjše skupine javnih uslužbencev v kolektivnih pogodbah "potegnile krajšo". S tem naj bi ciljal na zaposlene na univerzah, kot so asistenti, lektorji in bibliotekarji. Minister rešitev vidi v tem, da eno leto po uvedbi ocenijo nov plačni sistem, analizirajo podatke in ugotovijo morebitne anomalije. Takrat se lahko s sindikati začnejo pogovarjati o popravkih, saj to ne gre na hitro, meni.

SD: Sedanji sistem plač v javnem sektorju ovira njegovo modernizacijo

Socialni demokrati pravijo, da bodo zaradi težav, ki se kažejo v prihodnjem mandatu razmišljali o „alternativah v smeri večje avtonomije podsistemov“. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik SD Borut Pahor, pa nameravajo v SD dogovorjen podpis kolektivne pogodbe za javni sektor spoštovati. Bojan Bugarič iz SD pa je dejal, da je sistem plač v javnem sektorju, ki ga je postavil minister Gregor Virant, birokratska ovira za razvoj kakovostnega javnega sektorja. Član Pahorjeve alternativne vladne ekipe Mitja Gaspari pa meni, da je za bolj učinkovito delovanje javnega sektorja nujen bolj učinkovit sistem nagrajevanja. Kot pravi je slabo, da se sedaj vsi pogovarjajo o uvrstitvi v plačne razrede, namesto, da bi iskali poti za večjo kakovost javnih storitev.

LDS: Posledice novega plačnega sistema bodo vidne šele oktobra

Plačni sistem, ki ga je ustvarila sedanja vlada, ni samo slab, pač pa je celo nevaren za razvoj javnega sektorja. Gregor Golobič, predsednik Zares

V LDS pa ugotavljajo da bo plačna reforma potrebna temeljitih popravkov, saj gre za nujen ukrep, ki ga bo morala izvršiti katerakoli vlada, če ne želimo doživeti ponovnega stavkovnega vala v naslednjih štirih letih.

Obljubljeno reformo plačnega sistema javnih uslužbencev so spremljala velika pričakovanja in velike besede, še pravijo, vendar pa da resnica šele sedaj prihaja na dan, ko se je sistem prvič realiziral. Virantova reforma pa naj bi se pokazala v pravi luči šele oktobra

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Refluks
20. 09. 2008 18.56
Jankopet, amen. Bo to končno prikapljalo tudi v kakšne razgrete glave in nas vrnilo na izhodišče, pri katerem smo začeli? Vrednotenje \"najtežjih\" oddelkov in vrnitev dodatkov, ki si jih nočno, nedeljsko, praznično delo zasluži. Tonček. Si morda eden tistih, ki so jim vse to plačali in si \"izmišljena visoka sestra)? Večina kolegic, si je šolanje financirala sama in iz nočnih hodila na predavanja, izpite, vaje na različnih oddelkih. To namreč ni študij, kjer bi le brusil rit v predavalnicah in se učil o nekakšnih imaginarnih bolnikih, ampak se je potrebno poleg tega še usposabljati na različnih oddelkih ter pridobivati znanje in izkušnje tudi praktično. Seveda je predznanje v smislu predhodne srednje izobrazbe na visoki šoli in praktične izkušnje na oddelku odlična podlaga za uspešen študij zdravstvene nege. Podcenjevanje izobrazbe pa je posledica lastne neuspešnosti ali nepoznavanja.
jankopetko
20. 09. 2008 18.06
dipl.med.sestra: Res ne vem zakaj se je začela ta vojna proti diplomiranim sestram. Mogoče zaradi sindikata, ki se je pač potegnil za višje in diplomirane, dosegel svoje, srednje pa ko šmirgla. Res je, vi niste tu nič krive. Jaz osebno ne opravljem dela namesto diplominranih sester in nimam nič proti njim. Debata bi mogla teči v smeri zvišanja plačnega razreda vsemu srednjemu kadru, sploh pa tistim, ki smo na bolj odgovornih položajih, v smeri vrnitve dodatkov, ki so nam jih vzeli! To je tisto, zaradi česar imamo manjšo plačo. Že res, da je zdaj razlika med diplomiranim in srednjim kadrom sedaj še dosti višja, vendar saj niso one krive, da se je sindikat izpogajal samo za njih (in še bolj za višje) in da imajo posledično sedaj dosti višjo plačo. Ampak me boli to, da se sindikat, KI MU VSAK MESEC PLAČUJEM, ni potegnil zame, da so mi vzeli en razred, ki mi je prej pripadal in da so mi pobrali % dodatkov za nočno, popoldansko, nedeljsko in praznično delo! Če mi to vrnejo, sem popolnoma zadovoljen!
Tonček Balonček
20. 09. 2008 16.42
Pravzaprav nihče točno ne ve, zakaj so začeli s temi visokimi sestrami! Morda ti veš? Plačali so jim šolnino, študijske dopuste, odsotnost z dela zaradi izpitov, na koncu pa nima delodajalec nič od tega, praktično samo stroške in probleme! V čem je torej štos tega!? Še več, ko bodo napravile še magisterije in doktorate znanosti, s ebodo morali zdravniki verjetno enostavno umakniti, saj bodo imeli manjšo izobrazbo kot zdaj, ko imajo vsaj enako (plus specializacijo, zaenkrat). Najbolje, da se CIT sprivatizira, ha, ha!!
Refluks
20. 09. 2008 16.33
darjace, z vsem spoštovanjem. Ko sem pred leti začela svojo kariero kot srednja sestra, sem prišla na oddelek kot z marsa in sem se morala marsičesa naučiti o specifiki dela na omenjenem oddelku. Enako velja za zdravnika začetnika, dipl. medicinsko sestro in še koga. Pa saj veš to tudi sama. Problem je delitev dela na oddelku. Imaš vso pravico, da odkloniš delo, ki ni v tvojem delokrogu oz. zanj nimaš formalne izobrazbe. Morda bo to pripomoglo k čimprejšnji delitvi dela in kadrovski zadostnosti na oddelkih. Razlika pa menda mora biti, sicer res ne vem zakaj bi toliko let garala v službi in poleg še hodila na visoko šolo, da moram danes zagovarjati svojih 150 e več plače. Žal mi je, da pogajanja ne gredo v smer zvišanja plačnega razreda ali dveh v korist srednjih ampak v smer vojne in osiranja diplomiranih kolegic.
xes
19. 09. 2008 10.46
beeblbrox: postavimo si vprasanje iz drugega kota... zakaj bi torej hodil v solo, ce bos imel isto placo kot ce ne gres?
beeblbrox
17. 09. 2008 19.55
Vsi niso sposobni nardit visokih šol, pa ravno tako delajo. Zakaj je njihov trud manj vreden?
googca
16. 09. 2008 22.30
jah solo nej nardijo, pol nej se pa bunijo, ker delajo isto kot zdravniki, za manjso placo. ah dejte no. sj to je povsod, da izkorist podjetje vse usluzbence do konca, kolkor je to pac mozno. probite pridt brez izobrazbe v tujino na isti siht. mislm halo ? ni izobrazbe ni denarja.. tko pac je, ne more se folk pritozvat cez to zdej. ne se pritozvat pa naredte solo pa je
tamar
16. 09. 2008 19.31
Mogoče bi bile sestre zadovoljne tudi s tako plačo, če bi jih bilo več in ne bi imela sestra toliko pacientov. Moramo vedeti, da smo danes pacienti zahtevni, vsaj tisti, ki jim ni treba ležati. V marsikateri bolnici je strogo premalo sester, da bi bilo delo narejeno kot je treba. Naj povem, kako smo se v šoli učili pa ne v medicinski ampak gostinski, kjer nobenega nič ne boli. Učili smo se , za odlično postrežbo ima natakar samo štiri mize in takrat se lahko posvetiš vsakemu gostu posebej. To je bil normativ takrat, kakšen je pa danes? To je samo primerjava, ki z medicino nima nobene veze. Pa še to, v praksi je bila situacija čisto drugačna.
Darjace
16. 09. 2008 17.56
Groza, kakšni komentarji.Prav zanimivo. Hitro bom opisala moj primer, potem se pa zamislite. Moje delo v zdravstvu je delo diplomirane sestre (sem srednja). Imam 25 let izkušenj pri tem delu. Do sedaj sem bila plačana kot diplomirana začetnica. Sedaj imam od nje 500 eur bruto manj. Ona pa še vedno ne zmore mojega dela. Se vam to zdi pošteno?
all_over
16. 09. 2008 16.37
nekdo....ne govori nekaj kar ne veš.....če bi poznal definicije strokovnosti ali pa če bi se malo poglobil v zdravstveno nego kot stroko, bi hitro spoznal da je delo medicinske sestre strokovno in s tem tudi edinstveno, pa naj se še tako smešno zdi.tako kot sem napisala, dokler se dokument razmejitve zdravstvene nege ne bo vpeljal v prakso bo v bolnicah samo še več nezadovoljstva.....da se to do sedaj še ni zgodilo, so krive ene in druge - diplomirane in srednje medicinske sestre!
nekdo...
16. 09. 2008 12.00
silva24 a mi lahko potem razložiš zakaj so vsi podpisali pogodbe? Namreč še nihče mi ni tega razložil. Valda da se šolniki bunijo če pa primerjajo plačo od maja 2008 pa september 2008 pozabli pa so da so ble avgusta počitnice. Seveda je občutljiva tema ampak res zakaj so vsi podpisali? kaj je narobe s sindikati? sej pa se je lahko lepo dalo izračunat koliko bo po novem znašala plača. Moja je to nardila. Drugače pa ne nisem birokrat. Za denar ki ga zaslužim moram delat in se ne moram čohat po riti tako kot večina birokratov. Je pa večina dela sester birokratske narave. In dejstvo je da se v naši naši državi dela zelo malo. Oziroma dela se veliko OGROMNO, ampak naredi se zelo malo. In žal tudi sestre spadajo tukaj noter. Seveda ne vse. Govorim pa o 85% in o tem se 100% prepričan ker imam nažalost prevečkrat opravka z njimi.
yxwqas
16. 09. 2008 11.56
Adijo ste ljudje eeee... Šola je šola... Kaj je z vami... Znanje , in delavne izkušnje so potrebne...Pa kaj bi Slovenija vse od nas rada? Da bi dvignili nartaliteto ko itak zelo pada... Polek tega še naj šolo naredim da bom mel za preživetje in še polek tega naj delam do 70 leta, ko pa bom odslužil pa več niti nagrade nem dobo za vestno opravlenje dela, ko bojo itak še penzije pobral! Kdo pa sestavlja to vse skupaj vlada politiki in tako dalje ko se jim itak jebe ko v 5 letih zalužijo toliko da penzije ne rabijo! Zdaj pa poglejmo teoretično... Pri 24 letih zaključim šolo, si poiščem službo, potrebujem vsaj 10 let da si nekaj našparam sem star 35 let... si ustvarim družino. Družina odraste jaz pa več niti ne dočakam da bi bil ponosen dedek! ker me itak pobere pri 60! Kr neke! tega vsak poklic je pomemben, kdo se rad u dreku kopa? Tak kot tisti na komunali... Če bi vsi šolo končali in nišče nebi delal na komunali pa dreka pobiral za nami v kakem pa bi živeli? Pojdite v budinpešto tam med ciganske bloke pa bomo vidli kako dolgo bote še živeli! Zakaj pa oni nimajo večjih plač! Nasploh minimalna meja plač je mala ki jo je treba dvignit! Pa oni ki delajo na cestnem poleti na 35 stopinj lopato mečejo... Daj vi ki šolo končate dajte tem ljudem nekak pomagat do večje plače al pa do lepših pogojov do dela! Ali ste premalo pametni da bi kaj izumli! Tak da samo ne o šoli meni tumit!
mixidotnet
16. 09. 2008 10.47
Ej, če kdo zasluži spodobno plačo je to zdravstveno osebje. Ne sodnik še manj pa politiki.
silva24
16. 09. 2008 10.21
Nekdo Potem pa res ne vem zakaj gledam na tv zadnje čase same nezadovoljne uslužbence, ki se vsi po vrsti pritožujejo, da imajo nižje plače kot prej. Vem da so to hoteli speljati pred volitvami, da bi se imeli s čim pohvaliti sam naredili so pa še stokrat večje sranje kot da bi počakali še en mesec in malo bolj vse skupaj uskladili. Plačni sistem je zelo občutljiva tema ki ne more biti narejena na horuk. Vidim, da si ti tud birokrat ker gledaš samo kako morejo pičiti inekcijo v rit in koliko zdravil morajo dati. Zelo pomembno pri sestri je tudi njeno sočutje in skrb za bolnika, kar pa človek zelo težko da, če je nezadovoljen s svojim položajem. Pa tudi jaz sem že imela izkušnje s sestrami, dobrimi in slabimi, tako kot vsepovsod, samo zakaj bi še tiste ki imajo voljo in veselje do dela pokvaril s slabo plačanim delom?
nekdo...
16. 09. 2008 10.00
Lejla bolj se nebi mogel strinjat. Frenk007 daj ne nabijaj. Razen računovodkinj v OŠ so vsi dobili višjo plačo. Problem ostajajo še medicinske sestre na intenzivni negi. Pa tudi tam sem bil in nebi govoril o njihovem delu. Ker se začneš jokat ko pomisliš kolko moraš delat da zaslužiš tako plačo kot jo zasluži ena medicinka ko kofetka pa bere trač revije. Pa ne rečem da so vse take je pa 85% takih. silva24 ne to so hteli speljat zato ker če jih nebo več na oblasti bi tisti za njimi iz tega nardili pravi šmorn in še večji drek. Sploh pa če nekomu daš 200€ večjo plačo bo zadovljen samo prvi mesec že naslednji mesec pa bo spet hoteu imet večjo plačo in tokrat ne za 200€ ampak za 300€. all_over o kakšni strokovnosti vendar govoriš? Da zna zračunat kolko zdravila more dat na pacientovo težo? Pa še to je delo diplomiranih sester. Pa vstavit kanal in dat inekcijo. V vsem ostalem pa ni neke strokovnosti. In če neka diplomirana sestra ne dela dovolj so zato krivi odgovorni v bolnici in seveda medicinske s srednjo šolo ki se ne znajo pritožit. Je pa tak zakaj pa so te diplomirane sestre navadle da bodo delale vse za njih. Zdaj pa majo kar so si zakuhale. Jaz pač nebi delal delo nekoga drugega, da bi on lahko praskal po riti.
all_over
16. 09. 2008 09.40
ups malo pomankljive pozornosti z moje strani :S
all_over
16. 09. 2008 09.39
sprašujem se, zakaj je moj komentar izbrisan?!
all_over
16. 09. 2008 09.36
hinko.murovec ZDRAVSTVENA NEGA je samostojna stroka in vse delo, ki ga medicinska sestra opravlja (srednja in višja oz.diplomirana) je strokovno! nezadovoljstvo srednjih sester je razumljivo, saj imajo naloženega preveč dela, ravno tako pa se na žalost pri njihovem delu kaže tudi rutina. nemogoče oz. zelo težko je izvesti oskrbovanje 10-ih bolnikov istočasno, obenem ga dokumentirati, poročati nadrejenim opravljeno delo in se, odzvati se na 4 zvonce naenkrat in se ob tem še prijazno nasmihati......glavni problem današnjega zdravstva je nejasno ločena linija opravljanja določenega dela! logično je, da se za višjo izobrazbo spodobi višje plačilo, vendar je za višje plačilo potrebno opravljati kompetentno delo v celoti in ga ne prelagati na nižje izobraene......ko bodo te stvari jasno ločene, bodo tudi plače različno izobraženih upravičene! LP
Polona Pe?nik
16. 09. 2008 09.27
NE RAZUMEM STAVKE, ŠOLA JE ŠOLA, POL NAJ GREDO PA NAZAJ V ŠOLO! ALI NI TO PRAVIČNO, TOLIKO KOT IMAS SOLE TOLIKO DENARJA? NEMORE SREDNJA ŠOLA BITI ENAKO VISOKI!
silva24
16. 09. 2008 09.23
Jaz podpiram medicinske sestre pri njihovi stavki. Vedno večji delež prebivalstva se stara in vedno več ljudi bo potrebovalo njihovo pomoč. A ni boljše, da ti streže zadovoljno osebje kot pa nezadovoljno, premalo plačano? Minister Virant pa se mi zdi še vedno sposoben minister, sam kaj ko so hoteli uvesti plačni sistem prehitro, pred volitvami, da bi pobrali več procentov zdej se jim pa to zelo maščuje.