Slovenija

'Koalicijska' komisija

Ljubljana, 10. 11. 2005 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prodajo Mercatorjevih delnic bo najverjetneje preiskovala le ena komisija – ''tista, ki jo je predlagala koalicija''.

Cukjati je odločen, da ne bo dovolil dveh komisij
Cukjati je odločen, da ne bo dovolil dveh komisij FOTO: POP TV
LDS je vložila zahtevo za ustanovitev komisije za ugotovitev politične odgovornosti le pri poslu, povezanim s prodajo delnic Mercatorja s strani SOD in KAD Pivovarni Laško in Istrabenzu, koalicija pa zahteva komisijo za ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih pooblastil glede domnevnega oškodovanja družbenega premoženja pri vseh dosedanjih prodajah deležev KAD in SOD v gospodarskih družbah.

Verjetno bo ustanovljena ena parlamentarna preiskovalna komisija, in sicer tista, ki jo predlagajo koalicijske stranke, je predsednik DZ France Cukjati povedal po sestanku s prvopodpisanima pod pobudama za ustanovitev preiskovalnih komisij, ki naj bi preučile prodajo državnih deležev Slovenske odškodninske družbe (SOD) in Kapitalske družbe (KAD), Jožetom Tankom (SDS) in Milanom M. Cviklom (LDS).

"O isti stvari ne bom dovolil dveh komisij, kajti to bi bilo v nasprotju z zdravo pravno pametjo," je poudaril Cukjati in dodal, da je nemogoče eno parlamentarno komisijo oblikovati le na osnovi zahteve glede Mercatorja, lahko se pa oblikuje na osnovi preiskave vseh dvomljivih primerov. Če bo sprejet predlog koalicijskih strank, bo preiskovalno komisijo vodil nekdo iz koalicije, je pojasnil Cukjati.

Cvikl: Volk ne more preiskovati ovac

Cvikl je v izjavi medijem povedal, da odločitev predsednika DZ France Cukjatija o samo eni preiskovalni komisiji pomeni, da se je odločil, da bodo zadevo Mercator pregledovali tisti, ki so posel sklenili. To pa je po njegovih besedah nedopustno.

Milan Cvikl
Milan Cvikl FOTO: POP TV

Kot je pojasnil Cvikl, je opozicija predlagala, da bi v primeru skupne preiskovalne komisije to za posle sklenjene po 3. decembru 2004 vodila opozicija, saj "volk ne more preiskovati ovac". Za posle pred tem datumom pa bi jo lahko vodila koalicija. Skupna komisija bi bila po njegovih besedah možna, ne "moremo pa sodelovati v skupni komisiji, ki jo vodijo oni in sami preiskujejo posle svojega vladarja".

Po Cviklovem mnenju je bilo že pred sestankom v vrhu vladajoče koalicije dogovorjeno, da opozicija ne more pregledovati Mercatorja. "Če nam bo predsednik DZ preprečil ustavno pravico, bomo iskali nadaljnje poti, predvsem upoštevaje zakon o parlamentarni preiskovalni komisiji, in iskali zaščito, ki nam pripada," je povedal.

Koalicija bo predlog nekoliko preoblikovala

Koalicija bo po Tankovih besedah sicer svoj predlog sklepa o preiskovalni komisiji nekoliko preoblikovala. Kompromisni predlog bodo predstavili na petkovem kolegiju DZ in upajo, da bo sprejemljiv tudi za opozicijo. Na novembrski seji bo po Cukjatijevih besedah sprejet akt o ustanovitvi preiskovalne komisije, na prvi naslednji pa se bo potrdilo članstvo v njej.

SORODNI ČLANKI