Slovenija

Koalicije ni bilo

Ljubljana, 25. 10. 2005 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki koalicijskih strank niso prišli na pogovore z opozicijo, ki je bila pripravljena na sporazumen dogovor.

Sašo Peče upa, da bo predsednik DZ France Cukjati sprevidel svojo napako, ko je izrazil nestrinjanje z današnjim sestankom, ter sam sklical sestanek, kjer bi skušali, že zaradi ugleda DZ, doseči vsaj dogovor o ustanovitvi ene parlamentarne preiskave, v kateri bi sodelovali vsi.

V prostorih DZ je potekal sestanek o oblikovanju enotne preiskovalne komisije, ki bi ugotavljala odgovornost nosilcev javnih pooblastil v domnevnem oškodovanju državnega premoženja pri prodajah deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD). Sestanka, ki ga je sklical podpredsednik DZ in poslanec SNS Sašo Peče, se koalicijske poslanske skupine niso udeležile, kar po besedah Pečeta potrjuje sum opozicije, da sta v primeru Mercator KAD in SOD "delovala pod črto zakona".

Peče za ustanovitev ene komisije

Poslanske skupine koalicijskih strank SDS, NSi, SLS in DeSUS so v pismu Pečetu glede predloga za umik podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije sporočile, da podpisov ne bodo umaknile. Komisija, ki so jo predlagali, je, kot pojasnjujejo, zastavljena tako, da lahko v okviru svojega delovanja zadovolji interese vseh političnih opcij, tudi interesu opozicije, da se opravi preiskava poslov KAD in SOD v povezavi z Mercatorjem.

Peče je izrazil obžalovanje, da vladne stranke niso našle dovolj modrosti, da bi se sestanka udeležile in da bi ustanovili enotno komisijo, ki bi se ukvarjala z resničnimi težavami, predvsem tistimi, ki se kažejo v oškodovanju državnega premoženja. "Vladne stranke so danes opoziciji onemogočile, da bi uporabila tisto orožje, ki je praviloma vedno v rokah opozicije," je poudaril Peče.

Glede sodelovanja SNS v preiskovalni komisiji koalicije pa je Peče povedal, da bi SNS zelo težko sodelovala v preiskovalni komisiji, katere življenjska doba bi bila 300 oziroma 500 let, če bi želela preveriti vse aktivnosti SOD in KAD od ustanovitve naprej.

Cvikl: Ignoranca se nadaljuje

Da se poslanske skupine koalicije niso udeležile današnjega sestanka, je poslanec LDS Milan M. Cvikl označil kot nadaljevanje ignorance vladajoče koalicije. "To, da ne pridejo na sestanek, je odraz tega, da želijo na vsak način zaščititi političnega botra teh poslov - vrh vladajoče koalicije," je poudaril Cvikl.

Na vprašanje, ali v LDS pričakujejo ustanovitev dveh parlamentarnih komisij, je Cvikl odgovoril, da če zahteva 30 poslancev v parlamentu ne bo spoštovana, je Slovenija zelo daleč od parlamentarne demokracije.

SORODNI ČLANKI