Slovenija

Koalicija za sklic nujne seje odbora, SDS želi pojasnila glede Vesela

Ljubljana, 11. 09. 2024 14.52 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanske skupine koalicijskih Svobode, SD in Levice so vložile zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zadeve EU, v kateri predlagajo, da se odbor glede kandidature Marte Kos za evropsko komisarko sestane najkasneje do petka. Predsednik odbora Franc Breznik (SDS) vztraja, da pred tem želi pojasnila o razlogih za zamenjavo kandidatov. Predsednik vlade Robert Golob je kritiziral postopke opozicije in zagotovil, da zaradi Slovenije postopki imenovanja Evropske komisije ne bodo trpeli. Odzvala sta se tudi dva evroposlanca, Matjaž Nemec in Romana Tomc.

Koalicijske poslanske skupine so zahtevo vložile, potem ko je Franc Breznik v torek sporočil, da bo sejo odbora, na katerem naj bi se predstavila kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos, v petek sklical le, če bo do četrtka od vlade prejel pojasnila o razlogih za zamenjavo kandidature Tomaža Vesela.

Kot je dodal, imajo v SDS zanesljive informacije, da Vesel "ni kar samostojno odstopil od kandidature, ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo". Pri tem je namignil na pismo, ki naj bi ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen minuli teden poslala premierju Robertu Golobu. "Mi želimo samo argumente predsednice Evropske komisije, zakaj je bil zavrnjen," je pojasnil Breznik.

Predsednik SDS Janez Janša pa je opozoril, da v vladnem gradivu ni bilo podpisane odstopne izjave Tomaža Vesela. Prav tako ni bilo dopisa predsednice Evropske komisije z dne 5. septembra, v katerem ni navedena pravna podlaga, ki omogoča zavrnitev kandidature še pred zaslišanjem v Evropskem parlamentu, je dodal in opozoril: "Ne samo poslanci, tudi javnost ima pravico, da se seznani z obema dokumentoma."

Marta Kos
Marta Kos FOTO: Bobo

Koalicijske poslanske skupine so v zahtevi za sklic nujne seje odbora navedle, da je vlada v DZ posredovala vse gradivo, potrebno za obravnavo predloga kandidature za članico Evropske komisije. Naknadno pa je vlada še istega dne na podlagi zaprosila predsednika odbora poslala tudi dodatno gradivo, so navedle.

Tudi vlada poudarja, da je v odgovoru predsedniku odbora Brezniku posredovala gradivo, ki je predstavljalo podlago za odločanje o nominaciji kandidatke Marte Kos. Kot so danes na vprašanje STA pojasnili v kabinetu premierja, je vlada Brezniku pojasnila, da je o novem predlogu kandidature odločala izključno na temelju odstopa prejšnjega kandidata.

Niso pa v kabinetu premierja odgovorili na vprašanje STA, ali bo vlada ugodila zahtevi, ki jo je Breznik izpostavil kot pogoj za sklic seje v petek, ter torej odbor seznanila z vsebino pisma. Prav tako niso odgovorili na vprašanje, kako bo Slovenija predsednici Evropske komisije pojasnila morebitno nadaljnjo zamudo pri pošiljanju imena kandidatke za evropsko komisarko, če seje pristojnega parlamentarnega odbora v petek ne bo.

Von der Leyen je namreč za danes napovedano predstavitev ekipe v Evropskem parlamentu že preložila na torek, ker Slovenija še ni zaključila postopka imenovanja komisarske kandidatke. Na podlagi zahteve koalicije mora biti seja odbora sklicana najkasneje v 14 dneh.

Golob: Zaradi Slovenije postopki imenovanja Evropske komisije ne bodo trpeli

Predsednik vlade je opozicijo obtožil zavlačevanja pri postopku imenovanja kandidatke za evropsko komisarko iz Slovenije. Kot je dejal, je govoril s predsednico Evropske komisije. Dodal je, da zaradi Slovenije postopki imenovanja komisije v Evropi ne bodo trpeli, prav tako ne ugled Slovenije.

Premier je pred sejo sveta stranke Gibanje Svoboda na vprašanje novinarjev najprej dejal, da postopkov, ki še tečejo, ne želi komentirati in da jih tudi tokrat ne bo. Spomnil je, da postopek imenovanja komisarske kandidatke sedaj čaka na obravnavo v parlamentu in ko bo kaj več znanega, "ga bom tudi komentiral, prej pa ne".

Vendar pa si je med izjavo premislil ter poudaril, da ga vsakič znova fascinira, ko se opozicija trudi s proceduralnimi zapleti, tudi glede odločitev, na katere nima popolnoma nobenega vpliva, temveč samo ovira delo vlade.

Nemec poziva k enotni podpori kandidature Marte Kos

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v sporočilu za javnost ocenil, da je "čas, da z največjo mero odgovornosti do naše države enotno stopimo za predlog vlade in podpremo kandidatko Marto Kos". Meni, da ima Kos enako kot Vesel znanje in kompetence, potrebne za opravljanje najzahtevnejših nalog v komisiji. Zato je pozval k podpori kandidatke v interesu Slovenije in njenega nadaljnjega pozicioniranja v EU.

Matjaž Nemec na evropskih volitvah 2024
Matjaž Nemec na evropskih volitvah 2024 FOTO: Aljoša Kravanja

Velik delež odgovornosti pa za zaplet pri sestavljanju komisije po njegovem nosi von der Leynova, ki jo je obtožil politične preračunljivosti, saj so nezadovoljstva deležne zgolj države, katerih kandidatke in kandidati ne prihajajo iz njene politične skupine EPP. Spolno uravnoteženost, za katero naj bi si prizadevala, je nadomestila neuravnoteženost pritiskov na podlagi političnih meril.

Nemec meni, da mora Slovenija najprej poskrbeti za zaščito svojih interesov in izkazati enotno podporo predlagani kandidatki Kos - tako doma kot v Bruslju. "Od signala, ki ga bomo v prihodnjih dneh poslali Evropski komisiji, ne bodo odvisna samo naša pogajalska izhodišča za resor, temveč tudi nadaljnje pozicioniranje Slovenije pri uveljavitvi njenih interesov v EU," je dodal.

Tomčeva: Vlada je škodovala ugledu Slovenije

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) pa je bila medtem kritična do zamenjave kandidata Slovenije za evropskega komisarja. Dejala je, da slovenska delegacija EPP v Evropskem parlamentu ne podpira imenovanja Kosove za komisarko. 

Tomčeva je v objavi na omrežju ocenila, da je za zamude pri iskanju komisarskega kandidata iz Slovenije "odgovorna izključno slovenska vlada, saj se je premier Robert Golob v zadnjem hipu uklonil željam predsednice komisije Ursule von der Leyen" in umaknil svojega kandidata Tomaža Vesela, ki mu SDS v Evropskem parlamentu ne bi nasprotovala, čeprav ni sodelovala pri izbiri. Tomc meni tudi, da bi Vesel v parlamentu zagotovo dobil zeleno luč.

Vlada je po njeni oceni s tem škodovala ugledu Slovenije in ni zaščitila suverenosti, ki jo ima kot članica EU. Da bi omilila škodo, ki jo je naredila v Bruslju, pa "koalicija izvaja nedopustne pritiske na predsednika odbora DZ za evropske zadeve Franca Breznika in ga sili v kršenje postopkov".

Marta Kos, za katero se še ne ve, v kateri politični skupini bo, po oceni Tomc "nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij". Oporeka ji tudi, da ima prebivališče v Švici in ne v EU, da je "bivša sodelavka tajne službe", in da naj bi zaradi mobinga predčasno končala mandat veleposlanice. Slovenska delegacija v EPP - v njej so štirje poslanci SDS in poslanec NSi Matej Tonin - imenovanja Kosove za komisarko ne podpira, je dodala Tomčeva.

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
12. 09. 2024 11.32
+0
A je že raziskano., zakaj Breznik...vpet v občutljivo delo državnih organov...redno obiskuje kralja banan...kjer se je našlo v ladijskih tovorih tudi droga?
zmago56
12. 09. 2024 11.27
+3
A je Uršula od goloba zahtevala mednarodni razpis za komisarja, da je Švicarko Marto predlagal?
Oknaj 4
12. 09. 2024 10.08
+5
Jaz mislim da niti poslanci koalicije ne vejo zakaj je do tega prišlo . Samo oni so tako oprani in ugreznjeni v svoje stole da jih niti to ne zanima
zdravkob
12. 09. 2024 09.40
+2
Torej pisma sploh ni in so si pismo izmislili. Ursula sploh nima nobene podlage za zavrnitev Vesela. Na razgovoru je šlo za mobing nad Veselom, nakar je on odstopil. Kot kaže pa ni niti odstopne izjave podal. Najbrž tudi nima sklepa vlade, da je sploh kandidat. Ursula je izvajala pritiske, da bi dobila po dva kandidata, kar je v neskladju s poslovnim redom, potem je pa dobila zgolj neformalne kandidate, ki sploh ne morejo odstopiti, če so zavrnjeni. Popolna blokada čaka EU. Kakor se je začelo, EU ne more funkiconirati.
apodgra
12. 09. 2024 09.12
+0
Patogen . Partija ni ustvarila Marto Kos. Zagotovo pa je Partija zgradila tako jeklenega zvestega domoljuba , da se je tega tudi zavedal , dokler ga niso zaradi neprimernega vedenja iz te iste partije izključili. Potem pa se je maščevalna pot užaljenca obrnila za 180° in od tega dne naprej se v duhu slovenskih demokratov obnaša , kot inkvizitor do vseh so drugače mislečih ljudi. Še malo pa bo lahko postal škof katolike cerkve. Velikonočni blagoslov dr. naturaliziranemu Slovencu Janezu Janši . Še dobro, da ne živi v svoji rodni državi. To mojo razmišljanje potrjuje njegov vedno bolj zgubani obraz, ki ni niti malo slovanski ,ampak .........
Castrum
12. 09. 2024 09.08
+5
Vsakemu razumnemu je logično, da bi se komisija morala seznaniti s pismom Von Der Leynove, saj so tam navedeni razlogi zakaj Vesel ni primeren. To je pomembno zato, da se ti razlogi ne bi ponovili pri predlogu za novo ime.
peresni
12. 09. 2024 11.28
-1
Nesposobnim, protidržavnim in zdraharskim članom komisije iz opozicije kazati nekaj, kar bodo uporabili za sramotenje in v škodo Slovenije? Ne ga sra.i no. Tudi Bobnarjevi se ni povedalo vsega okoli ruskih špijonov...in še kako pravilna je bila ta odločitev.
son?ek11
12. 09. 2024 09.03
+4
Prvič sem strinjam s sds!! Ja, zakaj se je vlada odrekla Veselu?? Zato, ker ima svojo glavo in ni hotel biti metla vonderlajne!! Kosova pa za denar naredi vse. Prvo je demonstrativno in z veliko pompa zapustila stranko in Goloba, sedaj se je ponižno zavezala z njim, samo, da bi dobila dobro plačan položaj. Ne moti je, da bo poslušen kuža vonderlajne
peresni
12. 09. 2024 12.33
-1
Od kdaj si pa tako senzibilna in brihtna duša? Od novega profila?
zmerni pesimist
12. 09. 2024 09.03
+4
Udbovka živi v švici tam je življenje dražje zato je sprejela samo zaradi plače za slovenijo jo je malo briga
apage
12. 09. 2024 08.56
+1
Tisti, ki upravičujete ne sposobnost Goloba z SDS-om, ste sramota za Slovenca in Slovenski narod.
apodgra
12. 09. 2024 08.52
-1
Žalostno je to, da naši evropski bizgeci niso enotni tudi takrat ,ko gre za interese države, zato je situacija takšna ,kot je. SDS se je pri podpori Veselka vzdržal , sedaj pa pravijo , da bi on zagotovo bil izvoljen. Pet naših evropskih poslancev ne bo podrlo Marto Kos. Kašno je to sporočilo evropski komisarki, nič dobrega. Da pa Breznik postavlja ultimat za sklic odbora po politiko in zunanje zadeve , hoče videti zavrnitveni odgovor evropske komisarke glede Veselka. Poslanec Breznik se ima za enega najbolj pametnih poslancev ne le med našimi, tudi v svetu pozna vse in tudi v tujini je opravljal dela na visokih drago plačanih položajih. Ni čudno, to, da se je ta slovenski vzorni patriot odločil, da bo doma za drobtinico tistega , kar je zaslužil v tujini zadovoljil z plačo poslance. Kdor nam laže. Primerna tema za oddajo na Nova 24 ur. Tako nevarne politike je treba čimprej odstraniti v okolje, kjer bomo za vedno varni pred njimi. Vsaki dan se zgodi nekaj senzacionalnega in ko človek misli ,da smo dosegli dno težav, se še kar naprej globlje potapljamo. Kje so bo to končalo .Morda pa bo ulica tista , kjer se bo pokazala pot do rešitve.
cakra
12. 09. 2024 08.45
+4
To kar se je skuhalo z Veselom je poniževanje SL... od Ursole ... in Goloba. Madžarska je poslala dva moška in bil eden izbran brez kakšnih dodatnih zahtev E.U. in Ursule. Golob ni bil sposoben poslati dva kandidata tako kot zahteva zakon . Če bi bila poslana dva kandidata se nam to ponižanje ne bi zgodilo.
zdravkob
12. 09. 2024 09.55
Noben zakon tega ne zahteva. To je želja Ursule. kakšna štala pa bi bila to, da bi naj poslali dva kandidata?!
peresni
12. 09. 2024 08.23
-7
Zdraharstvo je itak edina politika, s katero se drži večno tranzicijska SDS nad vodo. Resne, državotvorne pozicije ti ljudje pač ne zmorejo, ne znajo, nočejo...ker agenda stranke je denar in ideološko nabijanje za pridobivanje glasov neumnih.
iskriv
12. 09. 2024 08.07
-4
SDS si kar naprej izmišlja neka pisma , neke neobstoječe dokaze , neke domneve brez osnov , samo da draži ljudi in ustvarja v ljudeh dvome v verodostojnost te vlade in njenih simpatizerjev in pripadnikov . Vse to dela zato , da bi v ljudeh ustvarila vtis , da je ta vlada bolj skorumpirana od njih , kar je praktično nemogoče ! Zakaj ne vprašate Vesela , zakaj je odstopil od kandidature in vam naj on pojasni !
bc123456
12. 09. 2024 08.04
-4
PONOVNO, politika psihopata JANSHUA JANŠA.
avgust.
11. 09. 2024 21.59
+2
Vseeno nisem pričakoval, da bo Kosova pojedla ponos in sprejela kandidaturo. Sedaj lahko komisija pri Star Solar odkrije, kar hoče in pri GEN-I, bo kos vse poštimal.
frenk707
11. 09. 2024 21.57
-3
Kamor koli se ozremo, povsod se pokažejo škodljive posledice janšizma, ki so se razraščale trideset let, kolikor se pacient svaljka po politiki.
frenk707
11. 09. 2024 21.57
+0
Odpravljanje škodljivih posledic janšizma je počasno in bo dolgotrajno, zato bo potrebna potrpežljivost ljudi.....
frenk707
11. 09. 2024 21.57
-2
Laž in korupcija sta nesmrtni duši janšizma in starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
St. Gallen
11. 09. 2024 21.56
-1
SDS samo bremza hitrost oddaljevanja od Svice
zmago56
12. 09. 2024 09.27
+3
Švicarka kot Slovenska komisarka gotovo ne bo pripomogla približevanja Švici. V Švico se je preselila in tam tudi davke plačuje, pa naj ji Švica še tistih 25000 evrov mesečne plače da.
odpisani zasedli vlado
11. 09. 2024 21.41
+2
Tukaj se nima kaj pojasnjevati.Golobova sekta namešča na vse strani dokazano nesposobne in skorumpirane osebke.O tej kosovki je že zdavnaj bilo vse jasno in povedano.Banda.