Slovenija

Koalicija tudi po vetu vztraja: priključitev, ne vrnitev Primorske

Ljubljana, 23. 10. 2024 15.48 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor je po vetu državnega sveta s 50 glasovi za in 26 proti znova podprl predlagano spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero se bo praznik vrnitve Primorske k matični domovini preimenoval v praznik priključitve Primorske k matični domovini. Predlog so podprli poslanci koalicije, v SDS in NSi so bili proti.

Po vetu državnega sveta je bilo za potrditev spremembe zakona glede preimenovanja praznika, ki ga obeležujemo 15. septembra, potrebnih 46 glasov. Državni zbor je sicer že ob prvem glasovanju predlog potrdil z 51 glasovi.

Pobudniki veta v državnem svetu so poudarili, da je bila Primorska vedno del slovenskega narodnostnega ozemlja in večinsko poseljena s slovenskim prebivalstvom, zato po njihovem mnenju ne moremo govoriti o priključitvi, temveč o vrnitvi v sestavo slovenskega matičnega ozemlja. "Po prvi svetovni vojni je bila Primorska priključena k Republiki Italiji, ki je med drugo svetovno vojno kapitulirala leta 1943 in prišla na stran zaveznikov. Primorska ji torej ni bila odvzeta kot vojna kazen, temveč je bila tudi z italijanskim soglasjem vrnjena matični domovini. Vrnitev je bila namreč izvedena na podlagi Pariške mirovne pogodbe iz leta 1947," je na današnji seji pojasnil svetnik Branko Tomažič.

Vstajenje Primorske
Vstajenje Primorske FOTO: 24ur.com

Predlagatelji spremembe s prvopodpisano primorsko poslanko SD Meiro Hot na čelu pa so prepričani, da dosedanje poimenovanje praznika ne ustreza niti zgodovinskim dejstvom niti tradiciji poimenovanja praznika. Kot je dejala poslanka SD: "Sprememba morda deluje simbolično, a v resnici je njen pomen mnogo večji, dotika se primorske tradicije boja za svobodo in identiteto ter ponosa ljudi, ki so dolga leta vztrajali in se borili za to, da ostanejo del matične domovine." Po njenih besedah Primorci vedo, da se niso nikoli vrnili, ker niso nikoli nikamor odšli. "Mi smo tam bili in vselej smo ostali del slovenskega narodnega ozemlja," je dejala poslanka.

Podporo spremembi zakona je v stališču poslanske skupine SD napovedal tudi Soniboj Knežak. Tudi drugi koalicijski poslanci so v stališčih izpostavili, da so na Primorskem vedno praznovali priključitev in nikoli vrnitve Primorske, kar dokazujejo tudi pisni viri. Po besedah Nataše Sukič (Levica) so zato želeli predlagatelji zgolj popraviti terminološko napako, na katero so že dolgo "opozarjali zgodovinarji, različna združenja in nenazadnje Primorke in Primorci sami".

Tudi Robert Janev (Svoboda) je obžaloval, da tista vlada, ki je uvajala ta praznik, ni želela upoštevati, pod katerim imenom ga Primorci praznujejo že ves čas, in je svojo argumentacijo osredinila okoli političnih pogledov, ki so ji pač ustrezali takrat in ji ustrezajo še danes.

Andrej Poglajen (SDS) pa je predlagani zakon označil za ideološkega. "S takim poimenovanjem omogočate enačenje slovenske borbe s tedanjim italijanskim nacionalističnim imperializmom in aneksionizmom," je dejal. Preimenovanje poimenovanja praznika iz vrnitve v priključitev je po njegovih besedah skrajno žaljivo in nedopustno do več 10-letne želje prizadevanj in borbe Primork in Primorcev.

"Nekaterim očitno nikoli ne bo jasno, pa če še tisočkrat povemo: priključiš nekaj, kar ni bilo tvoje, vrnjeno pa ti je nekaj, kar je bilo od nekdaj tvoje in ti je bilo odvzeto," je dejal tudi Aleksander Reberšek (NSi). Po mnenju NSi se v državi soočamo z mnogo večjimi izzivi, kot je preimenovanje praznikov. "Če s svojim delom nimaš kaj pokazati, pač hraniš svoje volivce z ideološkimi temami," je dodal.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
23. 10. 2024 18.02
+2
In nenazadnje - vrnitev pomeni da dobiš nazaj nekaj, kar je vedno bilo tvoje......Priključitev pomeni, da si nekomu vzel nekaj njegovega in si prilastil......A lahko kdo razume, po kakšni logiki si ti naši levičarji želijo poimenovati praznik z besedo, ki označuje "krajo", " oziroma aneksijo?
Castrum
23. 10. 2024 17.54
+2
Vsi avtohtoni Primorci smo za to, da se praznik imenuje VRNITEV Primorske. Vsi!!!!.....So pa "furešti" ki se imajo za Primorce in predvsem tisti, ki so obsedeni z JJ, oni pa kontrirajo zdravemu razumu in nam avtohtonim Primorcem in navijajo za popačenko "priključitev"........
Podprijazni
23. 10. 2024 17.43
-2
Titek je l.45 priključil primorsko sloveniji,do tedaj ni bila nikoli slovenska tako kot istra ni bila nikoli hrvaška,primorska je bila samo etično ozemlje slovencev,se pravi prostor kjer so bili slovenci večina (v trstu ne) in zato hvalite titeka,slovenijo je povečal za eno tretjino.Če nebi NOV stala na pravi strani bi ta pokrajina za vedno ostala pod italijo tako kot je ostala južna tirolska ,lahko domoljubi pišete kar hočete in sanjate kolikor hočete,ko vprašate resnega zgodovinarja vam bo povedal točni takole;brez titeka in NOB bi bila danes italija do vrhnike.
Castrum
23. 10. 2024 17.57
+2
Ne palamudi! Do Rapalske (izdaje) pogodbe, je bia Primorska vedno del skupne države v kateri so bili tudi ostali Slovenci. In zato se je leta 1947/54/74 Primorska VRNILA tja, kjer je prej bila!
Podprijazni
23. 10. 2024 19.27
se spomnim l.90 ko je Miloševič govoril vsi srbi v eni državi,pa nista v kaki žlahti,veš pijanemu dopovedat da je pijan je nemogoće,bolj mu govoriš da je pijan bolj on trdi da je trezen in z norci je prav tako,je irelevantno kaj dodat ker pač vse veš
peresni
23. 10. 2024 17.37
-2
Rupar, Grims, Mahnič, Tonin, Janša....slovenski razum in kulturna odličnost naj odločijo. Ali že vedo, kdo je zmagal 1945?
Castrum
23. 10. 2024 17.59
+2
Glede na to da je Titek zmagal, zakaj je potem izdal 100.000 Slovencev in jih prepustil poraženim Italijanom? Znaš razmišljat?
ROMELS
23. 10. 2024 17.18
+3
Kakšne šudre imamo na oblasti?????????
4556
23. 10. 2024 16.38
+3
Levaki ne bodo nikoli razumeli ,kaj pomeni ---aneksija --priključitev so preveč butalski.
4556
23. 10. 2024 16.34
+3
Kdaj bodo ti zabi--ti levaki ugotovili ,da delajo samo škodo slovenskemu narodu --priključitev bodo Italijanski fašisti zlorabili v gonji proti Sloveniji ,češ ,da smo aneksirali del njihovega ozemlja bravo ploskajte butalci --plešite.
peresni
23. 10. 2024 17.39
-1
Škodujejo lahko samo tvoji ženi....spet jo boš maltretiral, ker nič ne razumeš.
frenk707
23. 10. 2024 16.29
+0
Koalicija z lahkoto zbere 50 in več glasov in povozi opozicijo in janšistično zdraharstvo.
ROMELS
23. 10. 2024 17.20
+1
Koalicija z lahkoto uničuje vse, kar so si naši predniki priborili. Prava glota je na oblasti.
OrodniK
23. 10. 2024 18.53
+2
Zanimivo, koalicija z lahkoto zbere 50 glasov za takšne neumnosti, ne more pa z 50 glasovi z lahkoto že 3 leta mandata izpeljati ene reforme v državi, enega koristnega projekta pa naj si bi poplavna obnova, 30.000 stanovanj, 30 dni do specialista,... s 50 glasovi v parlamentu!?!?! NESPOSOBNEŽI sprejemajo le nepomembni, ideološki futr za rajo. In potem strašanski dosežek, ker so sprejeli najpomembnejši zakon mandata v stilu 'morje ni plave ampak modre barve... ' Kaj bomo imeli državljani od tega? Nič, nul, nada, niente,... oz. višje davke, manjšo dostopnost do zdravstva, dražje gorivo, dražjo elektriko, vse samo slabše,... a važno je da je morje modro in ne plavo... #BEDASTOČE