Slovenija

Koalicija je za Simšičevo mrtva

Ljubljana, 22. 11. 2005 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po sestanku s šefom svoje stranke Pahorjem je ljubljanska županja potrdila tisto, kar čivkajo že vrabci na strehi.

Ljubljanska županja Danica Simšič tudi po današnjem sestanku s predsednikom SD Borutom Pahorjem in vodstvom mestnih Socialnih demokratov (SD) meni, da je bila odločitev o zamenjavi treh načelnikov oddelkov Mestne občine Ljubljana pravilna. "V okviru stranke se bomo še naprej pogovarjali, a menim, da je to prava pot, da Ljubljana doživi še večji razcvet," je povedala Simšičeva. Glede napovedi LDS o izstopu iz koalicije pa je dejala, da je koalicijska pogodba že nekaj časa "mrtva črka na papirju".

Ljubljanska županja Danica Simšič v družbi s predsednikom Socialnih demokratov Borutom Pahorjem med proslavo zmage nad nacifašizmom v Ljubljani
Ljubljanska županja Danica Simšič v družbi s predsednikom Socialnih demokratov Borutom Pahorjem med proslavo zmage nad nacifašizmom v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

"Čeprav je koalicijska pogodba pravno-formalno veljavna, koalicija pravzaprav ni nikoli delovala kot enotna koalicija, ampak je bilo treba podporo vedno iskati tudi kje drugje. Kar zadeva mene, te koalicije ni več, odkar je iz svetniškega kluba LDS 7. marca izstopila Viktorija Potočnik in potem se je to potrdilo z izstopom še nekaterih svetnikov. Od takrat je koalicijska pogodba mrtva črka na papirju," meni županja.

Glede današnjega sestanka s predstavniki njene stranke je dejala, da je šlo predvsem za soočenje različnih pogledov o nekaterih njenih potezah. V zvezi z zamenjavami načelnikov oddelkov za gospodarjenje z zemljišči, za urbanizem ter za gospodarske javne službe in promet, ki jih vodijo Nataša Turšič, Igor Jurančič in Pavle Klavs, je dejala, da je odprta za nadaljnje pogovore v stranki, čeprav meni, da je odgovorna predvsem "do ljudi, ki so mi dali zaupanje, in da je treba delati v dobro Ljubljane ter Ljubljančank in Ljubljančanov".

Predsednik mestne LDS in podžupan Slavko Slak: Vodja ene od frakcij ljubljanske LDS na vse kriplje ščiti tri zamenjane načelnike mestne uprave, ki so zvesti privrženci njegove stranke
Predsednik mestne LDS in podžupan Slavko Slak: Vodja ene od frakcij ljubljanske LDS na vse kriplje ščiti tri zamenjane načelnike mestne uprave, ki so zvesti privrženci njegove stranke FOTO: Dare Čekeliš

Tudi predsednica ljubljanske SD Metka Tekavčič je potrdila, da se bodo pogovori z županjo nadaljevali. "Politično mnenje stranke je, da bi bilo treba eno leto pred zaključkom mandata predvsem strniti vrste in skušati najti čim večjo podporo vseh, ki v mestni upravi izvršujejo naloge. Županja bo sama premislila in se odločila. Odločitev bo njena in ona bo prevzela odgovornost zanjo," je dejala Tekavčičeva v zvezi s potezo Simšičeve, ki je sprožila še eno krizo v ljubljanski koaliciji in tudi napoved odstopa dveh podžupanov iz vrste LDS, Igorja Omerze in Slavka Slaka. Tekavčičeva sicer pričakuje, da se bodo v naslednjih dneh sestali s predstavniki mestne LDS.

LDS: Županja je presegla 'vse meje vzdržljivosti

V sredo bo zasedal svet ljubljanske liberalne demokracije, ki ima pristojnost odločati o morebitnem izstopu iz koalicije. Podžupan in predsednik ljubljanske LDS Slak je sicer v ponedeljek dejal, da obstaja velika možnost za izstop iz koalicije, če bodo uresničene napovedi o zamenjavi treh načelnikov oddelkov.

Predstavnik frakcije mestne LDS Jani Moederndorfer pa je menil, da je Simšičeva "presegla vse meje vzdržljivosti te koalicije" in na nek način sporočila, da je več ne potrebuje. V mestnem svetu, ki šteje 45 članov, ima SD osem svetnikov, na listi LDS pa je bilo izvoljenih 15 svetnikov.