Slovenija

Ko v ponev vlijemo liter olja in začnemo kramljati po telefonu

Celje, 14. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
18

Od 2500 požarov, ki jih v Sloveniji letno naštejemo na objektih, je največ tistih v kuhinji. Kaj storiti, ko se v ponvi vname mast ali zagori v pečici? Pogosto gorijo tudi novoletne smrečice in adventni venčki. Gasilci so dobili novo vozilo, ki bo potovalo po državi, v njem pa lahko svetlobnimi in zvočnimi učinki simulirajo zelo realne pogoje, do katerih lahko pride pri požarih v objektih, kot je denimo zadimljen prostor, kar bo pomagalo ljudem razumeti, kako pravilno ravnati.

Gre za manjše gasilsko vozilo za logistiko, za katero pravijo, da bo imelo v prihodnje ključno vlogo pri ozaveščanju in usposabljanju prebivalcev, pa tudi gasilcev, o požarni varnosti. "Imenujemo ga preventivno vozilo, uporabljali ga bomo na različnih prireditvah in usposabljanjih po Sloveniji, prav tako bo vključeno v redna usposabljanja gasilcev," so napovedali pri Gasilski zvezi Slovenije, krovni organizaciji prostovoljnih gasilk in gasilcev v naši državi.

Simulator, ki prikaže zadimljeno kuhinjo.
Simulator, ki prikaže zadimljeno kuhinjo. FOTO: Tomaž Kmecl

Vozilo na podvozju Fiata Ducato je dolgo približno sedem metrov in tehta pet ton. Zasnovano je za dva inštruktorja, ki upravljata z napredno simulacijsko opremo, kar omogoča zelo interaktivno usposabljanje. "Gre za neke vrste potujočo učilnico in laboratorij," pravijo. Na strehi je velik LED-zaslon z multimedijsko podporo, del opreme se lahko uporablja znotraj vozila, del pa na prostem, kar omogoča prilagodljivost samega vozila in izvedbo različnih scenarijev.

Novo preventivno gasilsko vozilo
Novo preventivno gasilsko vozilo FOTO: Aljoša Kravanja

Pravijo, da je njegova posebnost to, da je plod njihove ideje in slovenskega inženirskega znanja v sodelovanju s proizvajalcem gasilskih vozil. "Je edinstveno in ponosni smo, da ga imamo v naši floti. Opremljeno je z več kot 20 različnimi simulatorji, od katerih sta dva narejena posebej za to vozilo. Pokrivajo širok spekter področij, od gašenja začetnih požarov, prve pomoči, do nevarnosti pri ravnanju s plinom in uporabi električne napeljave. Z različnimi svetlobnimi in zvočnimi učinki lahko simuliramo zelo realne pogoje, do katerih lahko pride pri požarih v objektih, kot je zadimljen prostor, kar pomaga tako občanom kot gasilcem razumeti, kako ravnati," so pojasnili ob nedavnem slavnostnem prevzemu vozila v Celju ob praznovanju 30-letnice Zakona o gasilstvu. 

Svečani prevzem novega gasilskega vozila v Celju.
Svečani prevzem novega gasilskega vozila v Celju. FOTO: Aljoša Kravanja

Pasti v domačem okolju

"Simulatorji v vozilu so namenjeni predvsem temu, da pokažejo nevarnosti v domačem okolju. Vžig olja na domačem štedilniku, plinsko eksplozijo, nevarnosti, vezane na elektriko. Denimo primer nekoga, ki uporablja sušilnik za lase v kopalnici in mu nato ta pade v vodo kopalne kadi. Imamo primer lutke, ki bi se ji vnela oblačila in simulator daje navodila, kako ukrepati v tem primeru. Simuliramo tudi požar v pečici ali na štedilniku, kjer imamo znova možnost pokazati, kaj storiti oziroma kakšni so preventivni ukrepi," je za 24ur.com naštel Aleš Jug, ki je član Komisije za požarno preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije.

Hišne varovalke.
Hišne varovalke. FOTO: Aljoša Kravanja

"Mi mu pravimo kar potujoča učilnica, ker ga lahko postavimo v lokalno okolje, kot je šola, vrtec, trgovski center, gasilski dom in nato tam prikažemo te stvari," pravi. Pojasnjuje, da bo imelo vozilo inštruktorje, ki bodo potovali po Sloveniji in skupaj z lokalnimi gasilci delovali na področju požarne preventive.

Aleš Jug
Aleš Jug FOTO: Aljoša Kravanja

Navede, da imamo v Sloveniji vsako leto približno 2500 požarov na objektih, najpogostejši vzrok pa so prav požari v kuhinjah. Na drugem mestu so toplotni viri, torej ogrevanje, zimska sezona, kurilne naprave, neočiščeni dimniki. Na tretjem mestu pa je kajenje, ki po besedah sogovornika še vedno ostaja pomemben vir požarov.

Vrne se k najpogostejšemu vzroku požarov: "Približno tretjina ljudi, ko vidi, da se je na štedilniku vžgalo olje ali mast, kar je nekako najpogostejši scenarij, ukrepa napačno. Na to olje vlije vodo. To povzroči burno reakcijo, ki ji rečemo toplotna eksplozija oziroma izbruh. Ta običajno nato prenese požar naprej na napo, na kuhinjske elemente in stanovanje."

Simulator kuhinjskega požara v vozilu
Simulator kuhinjskega požara v vozilu FOTO: Tomaž Kmecl

Poudari, da je pravilen ukrep, da tako ponev pokrijemo s požarno oddejo ali vsaj s pokrovko. "Če posodo čimprej pokrijemo s pokrovko in ugasnemo štedilnik, se olje počasi ohladi, s pokrovko pa odvzamemo kisik za zgorevanje, ki je pomemben del, da požar sploh teče naprej," pojasni. Pravi, da je to prvi ukrep, je pa še en pred njim – da smo pri kuhanju prisotni: "Nas pa tukaj veliko stvari zmoti, telefon, otroci, zvonec. Ko analiziramo požare, je pogosto to vzrok. Osebo je nekaj zmotilo, na štedilniku pa je bila ponev z litrom olja, ker je želel nekaj ocvreti."

Med kuhanjem nas pogosto kaj zmoti.
Med kuhanjem nas pogosto kaj zmoti. FOTO: Aljoša Kravanja

 Simulator vse to pokaže na varen način: "Da vidimo tveganje, kajti vemo, da če vidiš, si nekako najbolj zapomniš. Z besedami je težje opisati, tukaj pa to pokažemo."

Doma imejte javljalnik in gasilnik

Sogovornik izpostavlja, kako pomembno je imeti doma javljalnik požara, ki nas pravočasno opozori. "Danes ga ljudje lahko kupijo v tehničnih trgovinah za 20, 25 evrov. Druga taka priprava je gasilnik za gašenje požarov. To je naprava, ki bo večino začetnih požarov uspešno pogasila, če seveda deluje in če smo usposobljeni. Ravno smo v mesecu požarne varnosti, veliko gasilskih društev ima dneve odprtih vrat in ljudem predlagamo, naj jih obiščejo," polaga na srce.

Gasilni aparat lahko uspešno pogasi začetni požar.
Gasilni aparat lahko uspešno pogasi začetni požar. FOTO: Aljoša Kravanja

Decembrski prazniki v plamenih

V prihajajoči sezoni pa Jug opozarja še na eno nevarnost, praznična drevesca. "Nevarne so predvsem novoletne jelke, ki so naravne in so suhe. V tem primeru je ukrep, da se jih vlaži, da se postavi spodaj posodo z vodo. Ta novoletna jelka nato tudi takrat, ko je odrezana, pije vodo in so iglice še vedno vlažne. Drug previdnostni ukrep se tiče razsvetljave, ki jo običajno dajemo nanje. Lučke izklopimo, ko se odpravimo v posteljo oziroma naj gorijo le takrat, ko smo prisotni," poudarja. LED-lučke so sicer varnejše, vendar sogovornik opozarja, da je veliko odvisno od proizvajalca: "Imeli smo tudi že takšne, ki so se vžigale," opozarja. "Pri nakupu naj ljudje pogledajo vsaj, ali imajo CE oznako, da niso mehansko poškodovane, da se ne pregrevajo," našteva.

V prazničnem času so pogost vzrok požarov tudi adventni venčki. "Damo jih na mizo, prižgemo svečke, ko pa te svečke dogorijo ali se spustijo na raven venčka, se bo ta vžgal. Na leto imamo od 10 do 20 takšnih požarov v Sloveniji in je pomembno opozarjati na ta tveganja," je pojasnil.

Nevarno polnjenje sodobnih električnih naprav

Ljudje danes doma polnijo tudi vse več električnih naprav. Od mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov do električnih skirojev in koles. "Tudi v tem primeru je pomembno, da se te naprave polnijo, ko smo prisotni. Govorimo o različnih mikromobilnih napravah, ki jih poganjajo litij-ionske baterije. V prostor, kjer se te naprave polnijo, namestimo javljalnik požara in imamo gasilnik. Danes se že dobijo taki, ki tovrstne požare uspešno pogasijo. Pozorni moramo biti na kakršno koli napako ali odklon v delovanju teh naprav, napihnjenost baterije, pregrevanje baterije. Pomembno je, da te naprave vzdržujemo skladno z navodili proizvajalca, kar pomeni, da če je baterija iztrošena, da jo zamenjamo z enako baterijo, kompatibilno baterijo. Kajti eden od problemov je pogosto ta, da baterija ni usklajena s polnilcem, ta jo prepolni, to dejstvo pa lahko vodi v tako imenovan toplotni pobeg, ko baterija zagori in lahko tudi eksplodira. Tudi pri nas smo že imeli te požare, to so resni problemi," dodaja Jug.

Pravi, da je tam, kjer je veliko več električnih skirojev in koles, denimo v Londonu, se gasilci vsak dan srečajo z enim takim požarom e-kolesa ali skiroja, ki ga poganja litij-ionska baterija. "Ti požari so težava, ker oddajajo veliko energije. Pri požaru skiroja se lahko hitro vžgejo tudi gorljive stvari, ki so v bližini, kot so sedežna garnitura, pohištvo, zavese. Lahko pa skiro tudi eksplodira, pri tem pa se tvori veliko nevarnih plinov in dima, kar otežuje evakuacijo," je nanizal.

Novo preventivno gasilsko vozilo
Novo preventivno gasilsko vozilo FOTO: Aljoša Kravanja

Gasilci so prepričani, da bo novo preventivno vozilo močno prispevalo k večji varnosti in pripravljenosti v naši skupnosti. Na njegovem boku je izpisan pomenljiv slogan: "Gasilci pomagamo, preprečevati morate sami".  

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
14. 10. 2024 10.07
+1
To je nova maketa?
Ramzess
14. 10. 2024 10.05
-1
Lutka na sliki ni ravno posrečena, ne vemo ali prestavlja žensko, ki je dobila menstruacijo, ali osebo, ki je dobila urinski preliv. Skratka, videz lutne ni ravno premišljen, zgleda.
Ramzess
14. 10. 2024 10.03
+1
Kramljanje po telenafonu je ena možnost, lahko pa se tudi zaklepeta z sosedom, ali preveč zamoti z drugim delom i pozabi na štedilnik.
Slabnick
14. 10. 2024 09.56
+1
Telefone polnte na kakih trdih površinah, policah in en na odeji ali pod vzglavnikom. Ni bil samo en primer, ko se je začel telefon topiti.
mackon08
14. 10. 2024 09.54
Plina ne uporabljam že 10 let, indukcija je zakon.
katalizatorček
14. 10. 2024 09.27
Vsak to ve,morda kakšen otrok da ne ve ,so pa ljudje kot zombiji in to je problem.
Rob123
14. 10. 2024 09.04
+1
Kaj lahko počnem z litrom olja v ponvi nerealno!
Ramzess
14. 10. 2024 10.06
Res je, raje bi se držali realnih dejstev.
Blue Dream
14. 10. 2024 08.53
+3
Ne gasit pomfrija z vodo
krompirček
14. 10. 2024 08.50
+1
malo usposablanja nebi skodilo vsem ki imajo opravka z stedilnikom in tudi z elektriko. ljudje so nepouceni o vsem moznim in ne vedo kaj storiti v tem primeru. 1x na 2 leti bi jaz dal za vsako gospodinstvo tecaj pozarne varnosti .to bi mnogim koristilo. danes pa o tem skoraj nikjer v druzini ni govora. da bi pa svoje otroke poducili kako ravnati v primeru uhajanja plina ali ce zagori pa tudi ne . to se mora znat pika
zdravkob
14. 10. 2024 08.46
-2
"gasilk in gasilcev".. Kolk smo ratali osladni, odkar se je politika vmešala v slovenščino. Mislim, da je bil Golobič prvi, potem pa vsi ko papige vse do danes. Naučite se sloveščino! Takšna raba ženskih oblik je grda.
Ramzess
14. 10. 2024 10.10
gasílka -e ž (ȋ) ženska, ki se (poklicno) ukvarja z gašenjem ali je članica gasilskega društva: poklicne, prostovoljne gasilke; srečanje gasilk; gasilci in gasilke
NeXadileC
14. 10. 2024 08.46
+3
Olje... Dajte malo govoriti o LiIon baterijah tudi, ki so zdaj povsod, odxslušalk do kamiona.
Blue Dream
14. 10. 2024 08.52
ali lahko pride do samovžiga pri teh baterijah pozabljenih po predalih?
Hitri Zigi 78
14. 10. 2024 08.32
+1
Cela drama ane. Ponev pokriješ baterijo pa vržeš v vodo .
Rožice so zacvetele
14. 10. 2024 08.15
+6
Problem smo starejši, ker smo pozabljivi. Z ženo sva se "zdresirala", da vsakič, ko gre kdo od naju stran od prižganega štedilnika, ga izklopiva, če je to 10 X pri eni kuhi, je pač 10x. Naštimano imam na 10minut alarm, kadar uporabljava pečico. Pomivalni ali pralno-sušilni stroj je vključen samo, ko sva doma in ju imava na kontroli, nikoli ponoči.