Slovenija

Ko ugasnejo luči

Ljubljana, 18. 10. 2007 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ljubljanski klub Global je po zadnjih ekscesih, ko je umrl mladenič, izgubil veliko večino obiskovalcev.

Pred klubom Global samevajo sveče, obiskovalcev pa ni od nikoder.
Pred klubom Global samevajo sveče, obiskovalcev pa ni od nikoder. FOTO: Dare Čekeliš

Sredini večeri so v slovenskih študijskih središčih tradicionalno rezervirani za študente in njihove zabave, zadnji dogodki v in pred lokalom nad mestom Ljubljana pa so študente prisilili, da zamenjajo lokacijo.

Študenti so našli nove lokacije, kjer se zabavajo ob sredah zvečer.
Študenti so našli nove lokacije, kjer se zabavajo ob sredah zvečer. FOTO: POP TV

Študentski veseljaki so tako zamenjali lokal, nekateri tako še vedno prisegajo na klopi v parku Tivoli in Zvezda, spet drugi pa se zaradi redarskih prijemov sploh ne pojavijo več v bližini nočnega lokala. In kaj je bilo moč videti v sredo? Global je spominjal na lokal, kjer bi nekdo ugasnil luč, saj je bilo namesto množičnega obiska moč zapaziti zgolj kakšnih petnajst žurerjev, medtem ko je denimo bližnji klub ob Kongresnem trgu pokal po šivih. Ne le pokal, študentarija praktično ni imela kje plesati, saj je bil prostor popolnoma zabasan. Morebiti pa je to zgolj dobrodošlo opozorilo nočnim klubom, da morajo v prihodnjih tednih delati predvsem na uglajenosti varnostnikov, saj prav zaradi njihovih mrkih obrazov nihče več ne prestopi praga lokala.

V nekaterih primerih tudi to ne bo dovolj, saj madeži kot je bila smrt 20-letnika pred Globalom zaznamujejo nepopravljivo, kot tudi denimo smrt srednješolk pred klubom Lipa v Sp. Pirnečah.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdrago@siol.net
19. 10. 2007 07.39
Krivec na katerega kaže večina je le "grešni kozel", zato dodajam, da bolj ko politika, ta žalostni primer zlorabljajo mediji. Izgleda, kot da bi bilo vse strah spregovoriti resnico, ki zelo jasno postavlja pod vprašaj večinske splošne poglede na družino, skupnost ter vzgojo in izobraževanje. Manj pomemben zunanji dokaz za to je že površnost pri pisanju priimka in področja od koder je nesrečni fant doma. To postavlja dvom v vse nadaljnje informacije, ki jih mediji le še podpihujejo z namenom, da bi bili bolj popularni. Nihče ne postavi vprašanja zakaj so varnostniki po šolah in lokalih sploh potrebni? Koga pred kom varujejo? Zakaj so otroci in pozneje mladstniki tako nesamostojni, da jih je potrebno varovati? Če je potrebno otroke stražiti z varnostniki to verjetno pomeni, da niti učitelji in ne starši otrok ne znajo vzgajati lastnih otrok v normalne člane širše skupnosti. Verjetno tudi sami niso bili pravilno vzgojeni in česar nimaš ne moreš privzgojiti svojim otrokom ali učencem. Enako so vzgojeni seveda tudi policaji in redarji. Zato jim je potrebno odvzeti pooblastila, da bodo podobno, kot so že policaji maškare in ne varuhi reda. Če je potrebno mladostnike stražiti z varnostniki to verjetno pomeni, da niti profesorji in ne starši otrok ne znajo usmerjati v normalne oblike zabave širše skupnosti. Verjetno so tudi sami ponočevali in se niso znali zabavati brez alkohola in mladostnikom ali učencem daš tisto, kar nosiš v sebi. Očitno javnost pozablja na pregovor, da ima tudi noč svojo moč. Zato ponovno spominjam, da sem že pred leti predlagal odgovornim v državi in Evropi projekt Rana ura zlata ura, ki bi si prizadeval za hitrejšo zaključitev dneva in zgodnejše vstajanje. Država ni zainteresirana, saj zvečer prodajo največ alkohola in se tako državni proračun najbolje polni. Za postopno umiranje na obroke naše mladine in družine pa se (še) ne zmenijo, kot se ne bodo zmenili za tovrstno razmišljanje. LP
goso
18. 10. 2007 16.34
Bojkot Globala je prava stvar. Po kapitalistično. Ne bo dohodka, najemnine so visoke pa bo šel po gobe. Ker je dovolil ubijanje! Nas ne bo nihče ubijal! Toliko ponosa pa imamo, da zaradi zabave res ne bomo hodili tja, kjer ubijajo in pretepajo. Držite pesti, da ga spravimo na pokopališče za podjetja. Kot on spravlja nas na pokopališče za ljudi!
ocalnik
18. 10. 2007 15.33
Prosil bi, naj da nekdo sliko od ovega bosanaca kateri je osumljeni in naj le ta kroži po spletu, ta "človek" je nevaren za okolico!
wish-mistress@hotmail.com
18. 10. 2007 13.44
zapret take štale dol pa bo mir
pahor?ek
18. 10. 2007 13.35
sa38...očitno ga nisi prebral...
kritika@email.si
18. 10. 2007 13.08
V katerem jeziku piše doki007? Nekaj pišeš o preluknjanem siru, me spominja nate...
draaster
18. 10. 2007 13.06
Z zakonom o varnostnih službah so legaliziral mafijo!
grega83@mail386.com
18. 10. 2007 13.02
nema više naše milicije
Francek62
18. 10. 2007 12.57
Napaka je bila storjena tedaj, ko so dovolili ustanovitev redarskih služb. V socializmu je vse porihtala milica in je bil red. Aja, a zdaj pa imamo demokracijo?! Potem naj vam pa kar pretepajo hčere in sinove!
matjaz.jah@gmail.com
18. 10. 2007 12.44
REDAR- oseba ki ljubi nasilje, ima preveč odvečnih kilogramov in še kak cm...gre na fitnes za 2meseca in je lahko z osnovno šolo že varnostnik v kateri koli diskoteki in s tem ko zavrne vstop kaki osebi se čuti močno povišanega! HVALA
prisoten@email.si
18. 10. 2007 12.24
res je. varnostne službe izsiljujejo. boljšo policijo rabimio. pa nekja pravih frajerjev, da bi vse te f*** redarje (ki so tak na testosteronu) pref***.
doki007@email.si
18. 10. 2007 12.21
očitno tožilstva ne delajo nič v tej smeri ,....preveč dela ma brezigarjeva z podbregarjem ,....!! en več al manj jih ne zanima,....!! SPET ZAKONI KI SO PRELUKNJANI KOT NIZOZEMSKI SIR ,...!!! KAKA BALKAN MUZKA !!! ,....VSE JE TREBA ZAPRET IN ODPRET IGRALNICE RULETE, TO JE COOL ,....!!
epsondejan
18. 10. 2007 12.09
"...medtem ko je denimo bližnji klub ob Kongresnem trgu pokal po šivih. Ne le pokal, študentarija praktično ni imela kje plesati, saj je bil prostor popolnoma zabasan." Upam samo, da se ne bo ponovila kaka Lipa št. 2.
Eastman
18. 10. 2007 12.01
Bebasti najemnik naj se zamenja!
cilefulbasnen@yahoo.com
18. 10. 2007 11.48
Tukaj je polno nekih komentarjev ljudi, ki očitno nikdar niso bili v Globalu in sploh ne poznajo kako je z raznimi VIP službami v odnosu do lastnikov itd.....precej patetično...sreda pa v Globalu nikoli ni veljala za nek študentski večer...
ibr.pacient@gmail.com
18. 10. 2007 11.18
edino pravilno! upajmo edino le, da bo global ostal tako prazen za vedno. v poduk vsem gostincem, ki podpirajo taka nasilna dejanja!
koky
18. 10. 2007 11.17
Naj še tožijo VIP security za izpad dobička. Prepričan sem, da bi tožbo dobili.
Mr. Ne-Yo
18. 10. 2007 11.04
Al pa techno------da se ga ofnemo!!!!!!!!!!!!!!!
123_Zoke_vec_ni
18. 10. 2007 10.58
predlagam lastniku da začne vrtet balkan, pa bo hitro imel poln lokal gostov, ki jih nasilje ne gane: :)