Slovenija

Ko tajnica zasluži več kot župan

Ljubljana, 19. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posledica dosedanjega odnosa države do lokalne politike je, da imajo nekateri zaposleni v občinski upravi višjo plačo od župana.

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar
Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar FOTO: Dare Čekeliš

Predsedstvo Združenja občin Slovenije (ZOS) je na današnji seji, ki sta se je udeležila tudi minister za okolje in prostor Janez Podobnik in minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar, med drugim opozorilo na problematiko financiranja občin.

Predsednik ZOS Robert Smrdelj je poudaril, da je koalicija v koalicijski pogodbi ocenila, da imajo za sedanje pristojnosti in naloge občine v povprečju za približno četrtino premalo sredstev, predlog ZOS pa je, da se že v letošnjem letu z rebalansom proračuna odpravi polovica tega primanjkljaja.

"Do konca leta bomo pripravili sistemski zakon o financiranju občin, ki bi sistemsko uredil področje in zagotovil občinam tudi del finančne avtonomije," je povedal Žagar. S posameznimi ministrstvi naj bi po njegovih besedah tudi dosegli, da se občine razbremenijo na nekaterih postavkah na odhodkovni strani.

Kot je spomnil, so občine v zadnjih petih letih dobile številne naloge brez ustreznih finančnih virov. Na seji so izpostavili tudi problem plač županov, saj je po mnenju ZOS nesprejemljivo, da imajo nekateri zaposleni v občinski upravi višjo plačo od župana, je dejal Smrdelj. Pri vprašanju reorganizacije upravnih enot v upravne okraje pa ZOS vztraja, da se upravni okraji ujemajo z bodočimi pokrajinami oz. razvojnimi regijami.