Slovenija

'Čas, ko so sirene narekovale srčni ritem ...'

Kranjska Gora/Zagorje, 19. 06. 2010 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi se spomnimo zastrašujočih zvokov vojaških letal ob osamosvajanju, na videz neuničljive surove moči vojaških tankov ter prodornih siren javnega alarmiranja, pred dnevom državnosti meni Kresalova.

Pred dnevom državnosti se je notranja ministrica Katarina Kresal udeležila slovesnosti na mejnem prehodu Rateče, prvi slovenski predsednik Milan Kučan pa proslave na Kumu.

Kresalova je v Ratečah izpostavila pomen pravne države in demokratične družbe.
Kresalova je v Ratečah izpostavila pomen pravne države in demokratične družbe. FOTO: Reuters

Kresalova je v svojem nagovoru izpostavila, da vrednot demokratične družbe in pravne države ne gre smatrati za naivni in izgubljeni idealizem mlade države, saj sta vladavina prava in človekove pravice pomembni tu in zdaj.

Vsak se po njenih besedah nedvomno spomni zastrašujočih zvokov vojaških letal ob osamosvajanju, "na videz neuničljive surove moči vojaških tankov, ki so se silovito prebijali skozi takšne in drugačne ovire, tudi vozila civilnega prebivalstva, ter prodornih siren javnega alarmiranja, ki so narekovale naš srčni ritem".

Obeti, tako na diplomatskem parketu kot tudi v oboroženih spopadih, sprva niso izgledali najbolje, pravi ministrica. Nerazumevanje mednarodne javnosti ter slabša opremljenost naših oboroženih sil sta "verjetno marsikomu v mislih zbujala dvome, ali bomo lahko uspešno ubranili našo državo". Tako je bilo po njenih besedah verjetno tudi na mejnem prehodu Rateče, kjer je bilo po razglasitvi neodvisnosti iz ure v uro več pripadnikov jugoslovanske armade. Ti niso bili pripravljeni dopustiti dviga slovenske zastave ter zamenjave tabel, ki označujejo mejni prehod. To namreč tedaj ni predstavljalo le nekakšne simbolne geste. Prevzem nadzora nad državnimi mejami je tedaj po njenih besedah pomenil tudi prevzem nadzora nad lastno usodo.

'Enotna volja kot neprebojen zid'

Enotna volja v času zgodovinske odločitve za lastno državo je pomenila trden in neprebojen zid, s katerim smo ubranili uresničenje hrepenenj številnih rodov Slovencev, pa je dejal Kučan.

Izpostavil je pomen delovanja pripadnikov Teritorialne obrambe na Kumu, ki je preprečila JLA, da odreže Slovenijo od sveta in omogočila pot resnici o vojni v Sloveniji v svet. Kot je dejal, je treba tudi v današnjem času prevzeti odgovornost za svojo varnost in obrambo.

Kučan pa je na Kumu izpostavil enotno voljo Slovencev ob osamosvajanju.
Kučan pa je na Kumu izpostavil enotno voljo Slovencev ob osamosvajanju. FOTO: Dare Čekeliš

Obramba, vojska ter mednarodne vojaške povezave in sodelovanje po mnenju nekdanjega predsednika ne morejo biti več izključno domena politike in še manj samega vojaškega podsistema. Zato se zavzema za razpravo o njenem preoblikovanju, ki naj omogoči, da "bo kot izurjena oborožena sila lahko hrbtenica sodobne nacionalne varnosti, obrambe svobode, miru in neodvisnosti".

Ob tej priložnosti se je Kučan dotaknil tudi aktualnih političnih razmer. Ocenil je, da pomemben del opozicije politiko gradi na razklanosti družbe, "ki razklanost kar naprej poudarja in jo s tem v resnici tudi ustvarja in poglablja". Slovenska politika bi si ugled po njegovem mnenju povrnila le s strpnim dialogom.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 06. 2010 17.45
Kapitalizmov je seveda več vrst, imajo ga na Haitiju, Jamajki in Burundijo, pa tudi v Švici in na Norveškem recimo, pa v Kirgiziji tudi!
Abacus
20. 06. 2010 17.10
HOTELI STE KAPITALIZEM - SAJ GA IMATE! Res je tocno to smo dobili! Imamo en dre..k od kapitalizma! Sicer pa je povsem vseeno kaksen sistem bi uporabljali ,ali kapitalizem ali pa komunizem ,noben ne garantira svobodnega socialnega zivljenja! Razen ce ima narod razumsko vlado ,da za njih poskrbi kot se pritice v demokraciji. Res ,da imamo kapitalizem in je ljudem veliko tezje preziveti danes kot pa pred 15-20 leti ,pa zato se ni popolnoma kriv sistem ,kriva je vlada ,ki dovoli da se tepta malega cloveka. Medtem ko drzave tipa Danske ,Norveske ,Avstralije ,Kanade ravno tako uporabljajo kapitalizem ,pa imajo socialo veliko bolje urejeno od nas. To pomei ,da se ni receno da je kapitalizem predpogoj za izkoriscanje cloveka ,vlada vsake drzave ima skarje in platno. So pa temni primeri (zrtve) kapitalizma kot so kaksni Filipini ,Argentina ,danes Grcija itd. Tako kot recimo komunizem ni predpogoj za dobro socialno zivljenje ,vsaj tako dokazujeta S.Koreja ,Kitajska ,kaksen Myanmar ali Kambodza. Medtem ko sta svetlejsi izjemi komunizma Kuba in Venezuela. Spet odvisno od vlade do vlade.
yerbas
20. 06. 2010 15.23
Samega sebe ste se bali......
friderik1st
20. 06. 2010 14.57
Ko bi bila vsaj pol toliko plava(modra), kot je lepa?!
kiss_my_ass.
20. 06. 2010 13.55
Z izjemo Tončeka ste tukaj gori zafrustriranci, ki za svoje osebne težave vsakokrat krivite sistem. Ni važno kakšen je - nekdo pač mora biti kriv!
vinadap.
20. 06. 2010 13.46
RikavandenHass 20.06.2010, 13:10 0 Če govorijo o osamosvojitvi Kresalova, Golubič in Pahor je to žalitev Slovencev, nacionalne zavesti in spomina padlih v bojih za Slovenijo. To je tako kot bi govorila Biljana Plavšič.. Imaš prav, govoriti bi moral naš Veliki osvoboditelj JJ s svojim prijateljem IB, z leve in desne bi pa morala stati brata M in J P !!! AHA! Častno salvo bi pa izstrelili iz orožja prodanega za gotovino.... Pa mogoče ne bi bilo napačno če bi cerkev v stilu škofa Rožmana vse skupaj požegnala...
mr.bigi
20. 06. 2010 13.42
whiteazz 20.06.2010, 12:52 hihihihi saj si ta sistem - kakor koli ga poimenuješ sam pomagal in ga še ustvarjaš - pametnjakovič....
RikavandenHass
20. 06. 2010 13.10
Če govorijo o osamosvojitvi Kresalova, Golubič in Pahor je to žalitev Slovencev, nacionalne zavesti in spomina padlih v bojih za Slovenijo. To je tako kot bi govorila Biljana Plavšič...
BananaJoe
20. 06. 2010 12.52
mr.bigi naredi si uslugo in se pouči kaj je kapitalizem. pri nas ni K od kapitalzima, lahko rečemo da imamo fevdalizem. btw- ta naš klepto fevdalizem, nas nagrajuje tako, da smo efektivno najbolj obdavčena nacija. pogooglaj> tax rates: effective tax rates, The Economist
mr.bigi
20. 06. 2010 10.54
Hehehehehehe Vidim, večinoma jokci! HOTELI STE KAPITALIZEM - SAJ GA IMATE! Mogoče se spomnete, kdo je najbolj navijal za kapitalizem in kdo je najbolj pljuval po prejšnjem sistemu???
TV-MindControl
20. 06. 2010 10.09
kako sem ponosen
Tonček Balonček
20. 06. 2010 08.58
Moj pes je takrat ugriznil enega vojaka JLA in sem zahteval, da dobi status veterana vojne za Slovenijo.
alexx4
20. 06. 2010 08.37
Leta 91in sicer 26.6, sem kot prostovoljec pridružil TO , sedaj po skoraj 20 letih vidim, da sem se šel nastavljat za prebrisane, pravice onih iz parade ponosa , za tajkune....in še za koga..., da ne bom našteval vseh.
lutherking
20. 06. 2010 07.29
vsako leto novi osamosvojitelji deželice....
cepec22
20. 06. 2010 05.20
Samostojni, dolzni a invalidi v domaci dezeli, saj Slovenci smo hlapci. Razdeljeni smo na stranke, na zupanije, na krajevne skupnosti, na druzine in koncno na stare in nove druzine, ki so podskupine neuspesnih. Iz ljudi so nastali ulomki osebnosti in vsi postajamo suznji tehnologije in uspesnih narodov. Kot narod izumiramo. kljub trdozivsti, oblast pa nas pelje, kam tudi sami ne vedo.
Abacus
20. 06. 2010 02.08
Zakaj bi bila Slovenija sploh svobodna? Ali lahko konkretno poskrbimo zase ,neda bi bili odvisni od sosedov? No ja potem nebi bili svobodni ne? Zakaj vstop v EU? Zakaj odhod iz SFRJ? Kako bi bila Slovenija torej 'svobodna' ,ko pa ne more biti neodvisna? Zakaj nebi Slovenijo prikljucili Jugoslaviji ,zakaj ne Avstriji ,ali Italiji? Zakaj je potem Belgija drzava? Zakaj ni kar pod Nizozemsko in Francijo razdeljena? Zakaj ni tudi Avstrija kar pod Nemcijo? Zakaj Slovaska ni pod Cesko? In zakaj ni Ukrajina pod Rusijo? Takih vprasanj ne boste kvazi-slovenci nikoli razumeli ,kajti da to razumes moras biti ponosen na svojo drzavo in se bolj kulturno dediscino! Cesar pa nima vsak! Katera od Evropskih drzav je dejansko svobodna torej neodvisna od nikogar v okolici? Zamislite se!
Abacus
20. 06. 2010 02.02
Dejansko Slovenija nikli ni bila in ne bo svobodna v pravem pomenu. Najprej smo bili po Habsburgi ,potem Avstro-Ogrsko ,nato Kraljevino Jugoslavijo in kaneje se pod SFRJ. Danes smo pod EU. Opa svobodni smo bili med leti 1991-2004 ,to je obdobje prave Slovenske svobode!
12345s
19. 06. 2010 22.59
Za samostojno Slovenijo se je najbolj vneto borila aktualna oblast, in sicer, samo zato ker so hoteli nagrabiti družbeno lastnino, kar so tudi naredili. Ker so se bali konkurence (desničarskih strank), so jih z izprobanimi metodami onemogočili in začeli z multinacionalno propagando radikalno zaničevati Slovence, ker se dobro zavedajo da so njihovo volilno telo, pripadniki drugih narodnosti, ki bi tudi vraga volili, za državljanstvo. To pa pomeni da so še nacionalisti povrh. ps, izproban recept angleških laburistov
12345s
19. 06. 2010 22.10
Semolič je čist v redu. Gre vam pa v nos, ker se bori za delavce, ne pa za za desne in leve nacionaliste. he he he
Tonček Balonček
19. 06. 2010 21.11
Pa kakšen dialog z delavskim razredom, če ga pa vodi Semolič, star komunist! Dialoh bo možen, ko s ebo ustanovila kakšna delavska stranka, popolnoma vs eparlamentarne stranke pa perdstavljajo kapital in delodajalce! Delavstvo enostavno nima vodstva, ki bi zastopalo njegove pravice! Podrebni sta dve novi stranki, Krščanski socialisti (ki sicer obstajajo, ampak so popolnoma benigni in zlizani s SD-jem) ter ena socialistična ali kakorkoli imenujemo eno delavsko stranko. Pa ene dva sindikata, elvega in desnega. Tako ej pač povsod na zahodu in stvar deluje. Ampak naša politika bo seveda storila vse, da do tega ne bi prišlo! Naše delavce naj raje zanima nogomet, blaženi Lojze Grozde in meja v Piranskem zalivu ter evharistija!