Slovenija

Knjigovodstvo DURSa nepopolno in neažurno

Ljubljana, 14. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Računsko sodišče je v Davčni upravi revidiralo pravilnost evidentiranja in izkazovanja obračunanih in plačanih davkov in drugih dajatev v letu 2001. Ugotovili so, da so bili podatki v davčnem knjigovodstvu DURSa nepopolni in neažurni.

Stojan Grilj, direktor DURS
Stojan Grilj, direktor DURS FOTO: POP TV

Zaradi nepopolnih in neažurnih podatkov računsko sodišče ni moglo izvesti vseh načrtovanih postopkov revidiranja, ki bi bili potrebni za pridobivanje revizijskih dokazov. Zaradi tega tudi niso izrekli mnenja o pravilnosti poslovanja DURS v letu 2001, pa tudi ne mnenja o smotrnosti poslovanja DURS v letih 1999 do 2001.

Vseeno pa mora DURS v 60 dneh po prejemu revizijskega poročila predložiti odzivno poročilo, v katerem mora izkazati, da je pripravil načrt ukrepov (vključno s časovno opredelitvijo posameznih aktivnosti), ki bodo zagotovili ažurno in popolno davčno knjigovodstvo na ravni DURS kot celote in primerljivost podatkov plačilnega prometa z davčnim knjigovodstvom.

Za pravilnost poslovanja DURS, ki je organ v sestavi ministrstva za finance, je bil v obdobju, na katero se nanaša revizija, to je od leta 1999 dalje, odgovorna oseba Stojan Grilj, direktor DURS.

Poročila se niso ujemala

Kot je v mnenju še navedlo računsko sodišče, je bil obseg revizijskega dela omejen na evidence o davkih in podatke, ki jih je pridobival glavni davčni urad iz različnih virov. Ugotovljeno je bilo, da se nekatera poročila med seboj ne ujemajo. V postopku revizije neujemanja niso bila dokončno raziskana in pojasnjena, so opozorili na računskem sodišču.

Sicer pa so računski sodniki v revizijskem postopku pregledovali, "ali je poslovanje DURS organizirano tako, da se lahko zanesemo, da je znesek davčnega dolga, ki ga je DURS izkazal v poročilu o delu za leto 2001, točen in popoln". V poročilu o delu za leto 2001 DURS navaja, da je konec tega leta davčni dolg znašal 148,135 milijarde tolarjev.