Slovenija

Kmalu srečanje premierjev?

Otočec/Črnomelj/Ljubljana, 01. 02. 2008 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Türk se je z Janšo pogovarjal o morebitnem srečanju s hrvaško stranjo. "Kontakti bodo stekli," je zatrdil.

Mesić in Türk sta pozvala k dialogu.
Mesić in Türk sta pozvala k dialogu. FOTO: Reuters
Vzporedno je treba obravnavati tudi dvostranska vprašanja, kot so vprašanje meje, Nuklearne elektrarne Krško in varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, je dejal slovenski predsednik Danilo Türk. Kot je dodal, sta s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem ocenila, da sta vladi lani glede teh vprašanj storili pomemben napor in da bi bilo prav, da "s tem naporom nadaljujeta in mogoče naredita načrt," kako ga nadaljevati.

Slovenski in hrvaški predsednik, Danilo Türk in Stipe Mesić, sta na neformalnem srečanju na Gradu Otočec pozvala k sodelovanju in dialogu med državama, vladi pa k nadaljevanju lani doseženega pri reševanju dvostranskih vprašanj, predvsem meje.

K odnosom med državama "moramo pristopati z odgovornostjo in z občutkom medsebojnega spoštovanja". "To velja za obe strani," je dejal Türk po prvih pogovorih z Mesićem. "Žal smo v zadnjih dneh slišali nekatere izraze, ki niso dobri, kot so prekinitev odnosov, nevarnost katastrofe in take izraze, ki ne sodijo v naš dialog," je dodal in izpostavil, da je treba v dialogu obravnavati vsa odprta vprašanja in pri tem upoštevati njihovo specifično naravo.

Mesić in Türk
Mesić in Türk FOTO: Dare Čekeliš

Tako na primer vprašanja hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) "niso primarno dvostranska vprašanja, ampak zadevajo Evropsko unijo, treba jih je reševati v Bruslju," je poudaril Türk in dodal, da z Mesićem pozdravljata pobude evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki "vodijo k sestankom med vsemi zainteresiranimi državami in Evropsko komisijo" in ki lahko pomagajo k rešitvam.

Mesić, ki je menil, da pomeni njuno srečanje priložnost, da "svojima javnostima pošljemo sporočilo, da gremo k rešitvam za odprta vprašanja", je izrazil prepričanje v možnost rešitve vseh odprtih vprašanj. Poudaril pa je, da "se ne smemo ultimativno postavljati eden proti drugemu, temveč z argumenti obravnavati vsako odprto vprašanje in iskati najboljše rešitve", na ravni pogovorov ministrov, vlad ali mednarodnih instanc.

Mesić in Türk
Mesić in Türk FOTO: Dare Čekeliš
ERC je Zagreb 1. januarja uveljavil tudi za članice EU kljub nasprotovanju Ljubljane in Rima ter stalnim pozivom Bruslja k odpravi veljave cone za EU, saj Zagrebu sicer grozi zastoj v pristopnih pogajanjih z EU, morda celo zamrznitev petih ali šestih poglavij. Zagreb pri pravici do uveljavitve cone vztraja, povabil pa je tudi vse vpletene strani k pogovorom, da bi "ugotovili razloge za nasprotovanje ERC". Uradna Ljubljana in Rim sta sporočila, da sta na pogovorih pripravljena sodelovati šele, ko bo Hrvaška odpravila veljavo ERC za članice EU

Glede ERC je tako po njegovem mnenju treba ugotoviti, "kaj ni bilo rešeno, še preden je bila sprejeta odločitev za ERC". Hrvaška ima suvereno pravico, da razglasi ERC, "vendar pa je vedno, ko se sprejema regulativa, ki zadeva tudi tvojega soseda, dobro, da se o tem prej pogovarja. Tega pa svoj čas ni bilo," je dejal. Kot je izpostavil, je zato treba sedaj najti izhod, ki bo "časten za obe strani in s katerim bo zadovoljna tudi Evropska komisija". Izpostavil je še, da bodo po vstopu Hrvaške v EU na tem področju veljala pravila EU in se vprašal, ali ima smisel sedaj zaostrovati odnose med državama na vprašanju, ki "bo samo po sebi regulirano in rešeno na nek drugi način".

Türk za vstop Hrvaške v EU

Türk je izpostavil interes Slovenije po vstopu Hrvaške v EU in izrazil tudi njeno pripravljenost, da Zagrebu pomaga na tej poti ter izpostavil, da si bo Slovenija za to prizadevala tudi kot predsedujoča EU. Poudaril je, da mora Slovenija predsedovanje unije voditi na odgovoren način in ob upoštevanju interesov vseh članic unije in vseh kandidatk. Mesić pa je izrazil upanje, da bo njuno srečanje prispevalo k sprostitvi odnosov med državama in pomagalo k "vnovični vzpostavitvi dobrih odnosov".

Mesić: Državi si morata pomagati

Mesić in Türk
Mesić in Türk FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, kako komentirata izjavo slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da je Hrvaška na ravni zunanjih ministrov praktično prekinila odnose s Slovenijo v zadnje pol leta, kot tudi izjavo Mesića, da če bo Slovenija z vztrajanjem pri svojih stališčih onemogočila vstop Hrvaške v EU, da bo to katastrofalno za naše odnose v prihodnosti, je Türk dejal, da mora dialog potekati stalno. "Retorika, ki jo omenjate, je nekaj, čemur se moramo izogibati in tudi izjave, ki ste jih omenili, niso posrečene. Bolje bi bilo, da jih ne bi bilo in upam, da se jim lahko v prihodnosti mirno odpovemo," je dejal. Izpostavil je še, da imata državi dobre odnose in da "ni nobene nevarnosti, da bi se dogajali kaki apokaliptični scenariji".

Stipe Mesić
Stipe Mesić FOTO: Dare Čekeliš

Mesić je svojo izjavo pojasnil z besedami, da če bi Slovenija Hrvaško ustavila na poti v EU za "dolgo vrsto let", ne samo za leto ali dve, "bi to delovalo katastrofalno na odnose", zato si morata državi medsebojno pomagati. "Ultimativna sporočila niso dobra, treba pa je vedeti, kaj se lahko zgodi, če se stvari nadaljujejo na način, kot so se začele. Ne bodo dobre ne za Slovenijo niti za Hrvaško," je dodal.

Predsednika sta sicer izrazila prepričanje, da bosta vladi in ministri sledili njunim pomirljivim tonom. "Dala sva smer, upam, da bosta naši vladi in ministri šli v isti smeri," je dejal Mesić. Türk je ob tem dodal, da se je v četrtek pogovarjal s premierjem Janezom Janšo in da lahko tudi na podlagi tega pogovora pove, "da je taka volja, taka pripravljenost in da bodo kontakti stekli".

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
04. 02. 2008 08.59
Euro Ja dobro si napisal! Oni imajo kostanj! Naša diplomacija ima pa ... Pahor nima mandata! Ti pa ga že pošiljaš na sestanek! Odloči se kdo naj gre reševat našo neodločno politiko!
euro
04. 02. 2008 08.06
politik70?? Kakšen kostanj in kakšna žerjavica? Ali ti živiš na hrvaškem, da ne veš, da imajo Hrvatje kostanj v žerjavici? Za manekena je pa že splošno znano, da se pred vsako težavo us..je (nima mandata).
politik70
04. 02. 2008 07.27
euro Kaj poreče? Preskakuješ ! Bo kar MJJJ moral po kostanj v žerjavico! Kdo mu je pa kriv Dimsija? Maneken bo počakal nato spregovoril bo...
euro
04. 02. 2008 07.04
Kaj na vse to reče veliki strokovnjak in samooklicani novi mandatar (volitev očitno ne rabi) maneken Pahor?
Profet
03. 02. 2008 22.17
prašek | 03.02.2008 | 10:22 Se strinjam če se da vsi udeleženci in podpisniki držijo in probajo skupni zapisnik izkoristiti ter izigrati partnerja za svoje interese.Če piše ne uveljavlja se za EU do dogovora o poglavju ra ribištvo in potem Slovenijain Italija razglasita svoje coni katere Hrvaška ni smela uveljaviti,za smetano pa še blokada Slovenije poglavja o ribištvo-Hrvaški ne preostane dosti ko so partnerji tako verodostojni in pošteni...
DarthRevan
03. 02. 2008 10.27
Cikular, Slovenija je morala v pristopanju k EU zaradi Italijanov spreminjat ustavo.
Profet
03. 02. 2008 10.11
Klasik | 02.02.2008 | 10:30 Če Slovenija ima pravico soodločanja o vstopu novih članic, to ji ne daje pravico da ona odloči kaj je prav in kaj ne in kakšna je meja in kakšne pravice ima Hrvaška(to odloča mednarodno sodišče), se pravi po tvoji logiki je tako ,zato ker je Slovenija v EU bomo hrvati dali Sloveniji Pulo in ekonomski pas do Vrsarja-Italiji palagružo- Dubrovnik,Zadar in počakati na želje ostalih sosedov samo da bomo kulturni in po tvoje evropski ter da nas bodo vsi imeli radi.Končno bo prišel potem dan ko bomo podarili celo Hrvaško sosedom, da nas bodo sprejeli v EU -ne vem koliko si star da pišeš take oslarije...Vprašanje zate:Kdo je od Slovenije zahteval kakšno ozemlje ali akvatorij za vstop v EU in kdo je Slovenijo blokiral tako kot Slovenija Hrvaško?Mesić je jasno namignil da blokada je personal...in tako bo ostalo tudi po dobrikanju iz Črnomlja-če blokade ne bodo umaknjene bo hudič...
lifer@email.si
02. 02. 2008 21.32
Dober večer Ali kdo ve, kaj že pomeni MJJJ?
Franc Kavka
02. 02. 2008 15.50
Sanaderju ne bodo dali vize. Sicer pa saj nima kaj delati v RS.
pahor?ek
02. 02. 2008 15.40
pooo in ostala neuka tovarišija, poslušajte manjo, mogoče si boste s tem dvignili sloves na tem forumu, saj veste, da pamet ni ravno vaša močna stran ;)
bema1201
02. 02. 2008 15.02
Če noben drug, potem imamo mi Slovenci radi Hrvaško! To so besede slovenskega evroposlanca LDS Kacina na zagrebški televiziji!! In ta gospod kot predstavnik Slovenije in Slovencev celo oddajo žlobudra najprej v hrvaškem , nato pa še v angleškem jeziku in pozabi na svoj materin jezik. Takih ritoliznikov pa nas je res lahko sram in ni čudno, da lahko vsak pometa z nami, če se še svojega jezika sramujemo. Nemška poslanka, ki je mimogrede celo oddajo zagovarjala Hrvate, je samo nakazala, da zna še kak tuj jezik, nato pa je govorila v nemščini. Mi smo res dežela hlapcev in nimamo ljudi, ki bi se res znali postaviti zase. Ali je bilo leto 1991samo preblisk???
bnam 2707
02. 02. 2008 14.52
Vse lepo in prav,da se dva šefa držav dobita,vendar je tega leporečja bilo v dvajsetih letih več kot dovolj.Šef južnobalkanske sosede je hitro obrnil besede v škodo Slovenije,ćeš,da je Slovenija kriva za stanje kakršno je. To je bilo razbrati med vrsticami. Od HR ni nihče zahteval nič drugega kot,da ispolnijo dogovorjeno iz leta 2004.Dogovor ni bil z RS ampak z EU.Igra izvršenih dejstev se mora končati.Sodelovanje je mogoče,če se dogovorov držijo vse strani!Ne pogaja se EU z HR za vstop v južno balkansko unijo,ampak HR za vstop v EU!!!Če bo EU dovolila tako politiko izvršenih dejstev,potem je njena bodočnost vprašljiva.Zakaj bi ena država smela,kar druga ne sme?Potem lahko tudi EU postavlja vedno nove kriterije za vstop v EU,samo,da se znebi nadležnih eventuelnih novih članic.To pač ne gre in južna balkanska soseda mora to razumeti in ne žugati in tožakati Slovenijo v Bruslju in na Dunaju.Od nje se pričakuje,da izpolni pogoje za vstop v EU in eden izmed teh je tudi dogovor o nerazglasitvi ERC za države EU.O čemu bi pa tam na jugu še debatirali mi ni jasno! Običajno se smatra,če debatiraš o novih pravilih za že dogovorjeno stvar,sprejmeš nastala dejstva!
SEJ BO
02. 02. 2008 14.29
VODILNI..HA,HA,HA,HA,HA,HA v čem? v izpolnjevanju ukazov naših čez atlantskih gospodarjev.Kar pa se tiče zgodovine pa sem vedno navajal resnico,ki jo pozna cel svet,ti in tebi podobni pa bi jo radi popačili,HA,HA,HA,HA,HA,HA,zato lahko jaz kvečemu tebe postavim v kako populacijo,naprimer med lažnjivce ali domače izd......!Se pa lepo ujemate z Ruplom,ko je zakuhal svetovni škandal se je hitro spomnil Hrvaške da odvleče pozornost javnosti od pravih problemov.
manjakranjc@hotmail.com
02. 02. 2008 14.15
Živjo,, pooo; zgodvinska dejstva si lahko prebral že nekaj časa nazaj na isti strani pod drugo tematiko. Takrat si se izkazal za neuka, zato sem te tudi zajela med to populacijo. Pa tu je sedaj druga tema, in končno smo "vodlilni" v EU, kdo nas torej ne upošteva? Da res je, to je Hrvaška, in tu se lahko razpišeš....prosim,... Pozdrav M.K
SEJ BO
02. 02. 2008 13.36
Ko ta belim poveš resnico,se nihov komentar sliši....pustimo zgodovinska dejstva pri miru....zaradi njih pa nas vse puščajo pri miru..
DarthRevan
02. 02. 2008 13.32
En moj znanec je nekoč rekel da če ne bi v Beogradu vladale centralistične Miloševićeve sile, bi si Slovenci in Srbi Hrvaško lepo bratsko podelili, pa bi bil problem rešen :D
doki007@email.si
02. 02. 2008 13.25
hrvatarji so jugoviči pa ne vem kaj bi še reku ,.....to so balkan ,....oni se majo preveč za visoke ,....ne prenesejo tega da slovenija že v EU in da celo predseduje ,..zato jih je treba zavirat ,.....sej jih je tako EU postavila pred dejstva,....!!----tja enkrat leta 2020
manjakranjc@hotmail.com
02. 02. 2008 13.21
Dan, Bi lahko bili saj enotni glede prihodnsoti Slovenije!? Zgodovinska dejstva pustimo na miru, ker jih pol forumašev itak ne pozna, razlaga pa bi tirjala svoj čas! Podprimo trenutno zunanjo politiko do HR, ker je dobra in edina možna pot! Leporečenje se je že zdavnej izkazalo za neučinkovitu; halo, to so yugoviči tu veljajo drugačne norme! Pozdrav M.K
SEJ BO
02. 02. 2008 12.43
Da smo neto plačniki se lahko zahvalimo našimštevilnim ministrom,ni problem v tem da smo majhna država ampak v tem ,da vladajo zavezniki okupatorja in to je absurd,ki ga v celem svetu ne boš našel,pri nas pa jim hočejo postaviti spomenike....TO JE VELIKA SRAMOTA IN SVINJARIJA ZA SLOVENIJO,ŠE VEČJA KATASTROFA PA JE DA NEKATERI TUDI NA TEM FORUMU TO PODPIRAJO
Uporabnik113189
02. 02. 2008 12.30
pooo, če si neto plačnik si si popolnoma sam kriv. Slovenija je premajhna, da bi delala škodo komurkoli. Lahko bi dobivala izjemno visoke podpore, pa za drobiž pri tako majhni državi nihče še zmenil ne bi. Ovira nas samo lastno neumnost in nesposobnost. Najhuje je pa to, da imamo ljudi ki kaj takega zmorejo, pa z belčki nočejo delat. Rezultat je pa takšen kakršnega imamo. Ker se zavedajo do kam seže današnja vlada so temu primerna tudi vabila..