Slovenija

Kmalu prve kandidature

Ljubljana, 09. 08. 2010 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začenjajo teči roki za izvedbo jesenskih lokalnih volitev. Na upravnih enotah je že mogoče podpisovanje obrazcev podpore kandidatom za župane in občinske svetnike.

Približujejo se lokalne volitve, ki bodo v Sloveniji potekale 10. oktobra. Pričeli pa so tudi teči roki za izvedbo volitev. Tisti, ki bi želeli vstopiti v predvolilno tekmo kot nestrankarski kandidati s podporo volivk in volivcev, bodo lahko začeli z zbiranjem potrebnih podpisov podpore. Pri občinskih volilnih komisijah pa bo že možno vlagati kandidature.

Lokalne volitve
Lokalne volitve FOTO: Dare Čekeliš

Od danes bo na upravnih enotah že mogoče podpisovati obrazce podpore kandidatom za župane in občinske svetnike, pa tudi za predstavnike pripadnikov romske, italijanske in madžarske narodne skupnosti v občinskih svetih.

Da se bo nekdo lahko potegoval za sedež v občinskem svetu, ga bo moral (oziroma listo, na kateri bo kandidiral) v njegovi volilni enoti podpreti najmanj odstotek od števila volivk in volivcev, ki so v tej volilni enoti glasovali na zadnjih rednih volitvah v občinski svet (a ne manj kot 15 in za listo ne več kot 1000).

Za župane čas do 15. septembra

Pri županskih kandidatih je prag za vstop v volilno tekmo nekoliko višji: dva odstotka tistih, ki so na zadnjih volitvah v občini glasovali v prvem krogu županskih volitev. Tudi tu je določena spodnja meja, 15 volivk in volivcev, in zgornja 2500.

Kandidate, ki bodo nastopili s podporo strank, bodo te določile prek svojih članov v posamezni lokalni skupnosti po postopkih, ki jih določajo njihova pravila, a obvezno s tajnim glasovanjem.

Lokalne volitve
Lokalne volitve FOTO: Dare Čekeliš

Rok za vlaganje kandidatur za županske funkcije in mesta v občinskih svetih se bo iztekel 15. septembra. Kot pravočasno vložene se bodo štele vse kandidature, ki jih bodo občinske volilne komisije dobile od danes do 15. septembra do 19. ure. Sicer pa imajo politične stranke od danes do 18. avgusta tudi pravico, da predlagajo člane volilnih odborov.

Vsak predlagatelj bo moral priskrbeti pisno izjavo kandidatov, da soglašajo z imenovanjem v volilni odbor, pa tudi njihovo pisno izjavo, da bodo najpozneje tri dni po javni objavi kandidatur oziroma list kandidatov občinsko volilno komisijo obvestili, če je kateri od kandidatov z njim v sorodstvenem razmerju.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
09. 08. 2010 16.20
amak res. Kojk so se mi vsi v politiki zagravžal. Najboljš bi blo da bi kar vse zamenjal. Župan sploh ne bi smel biti v kakšni stranki.
NDM
09. 08. 2010 15.02
spet same prazne obljube .po volitvah bo vse spet po starem. revček pomagaj si sam in bog ti bo pomagal. a se mogoče motim?
cupofmarja@email.si
09. 08. 2010 11.56
stari so si napolnili žepe.....sedaj prihaja pohod novih ptic roparic