Slovenija

Kmalu prenovljena vlada

Ljubljana, 06. 09. 2007 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so se seznanili z odstopom ministrov Bručana, Božiča in Zupana. Nove ministre naj bi imenovali prihodnji torek.

Zofija Mazej Kukovič naj bi prevzela zdravstveni resor.
Zofija Mazej Kukovič naj bi prevzela zdravstveni resor. FOTO: POP TV

Poslanci in poslanke so se na seji državnega zbora seznanili z odstopi ministrov za promet Janeza Božiča (SLS), za zdravje Andreja Bručana (SDS) in za visoko šolstvo Jureta Zupana (NSi). Nove ministre naj bi DZ imenoval na seji prihodnji torek, še pred pa marajo kandidata predstaviti pristojnima matičnima odboroma DZ na tako imenovanem hearingu. Kandidata za dva izpraznjena ministrska stolčka sta Zofija Mazej Kukovič (zdravje) in Radovan Žerjav (promet), NSi pa še ni predlagala svojega kandidata.

Žerjav naj bi nadomestil Božiča.
Žerjav naj bi nadomestil Božiča. FOTO: POP TV

NSi naj bi ime kandidata sporočila najkasneje do ponedeljka. V stranki ocenjujejo, da je "hearing" pred matičnim delovnim telesom izvedljiv kljub temu, da naj bi ime kandidata sporočili le dan pred sejo.

Predsednik vlade Janez Janša je minuli četrtek sprejel odstopne izjave treh ministrov. Premier sicer njihovo delo ni ocenil kot slabo, kljub temu pa se je odločil, da bo odstope sprejel. "Po pogovoru z vsakim posebej smo namreč ocenili, da se lahko s tem izognemo povečevanju neproduktivnih napetosti, ki onemogočajo nadaljevanje resnega in poglobljenega dela," je v pojasnil Janša. Ob tem je poudaril, da je vlada kot celota v času intenzivnih priprav na predsedovanje EU in "nima časa za brezplodne razprave na osebni ravni z opozicijo". V opozicijskih strankah so pozdravili odločitev ministrov, medtem ko je koalicija prepričana v dobro delo odstopljenih ministrov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
07. 09. 2007 18.35
pa ta ženska je naredila v svoji karejeri več slabega kot dobrega,......kao neka menederka kaj se je dogajal v esotech-u ,......baje je ta ženska zaposlovala svoje hčere brez izobrazbe na stolčke z velko plačo ,...!!!!!!!!
topovsek@hotmail.co.uk
07. 09. 2007 18.30
MINISTER ZA ZDRAVJE MORA BITI ZDRAVNIK ----------------------------------------... da nekdo iz zdravniske zbornice, ki se spozna na medicino. To je neodgovorno, da ravno sedaj ko stojimo pred tolikimi spornimi vprasanji, pride na to mesto oseba, ki nima pojma o medicini. Njej ne preostane nic drugega kot kimati Remskarju in Marusicu, tako kot je do sedaj delal Brucan, ko je slepo verjel obema nesposobnezema (glej magenotogram, Zakon o zdravilstvu). Gospod Jansa to ve, zato je poklical osebo, ki bo delala prav tako nestrokovno - za njega je pomembno le, da se narod potolazi. In da lahko rece, da ni bilo drugih predlogov. Kje je razpis za to delovno mesto? Ali je kdo vprasal na zdravniski zbornici, ce hoce kdo prevzeti to? Boi treba Jansi podreti stol se preden iztece njegov mandat? Za vse napacne odlocitve, ki bodo prihajale s strani Ministrstva za zdravje, je kriv g. Jansa, ker on ve da ta oseba ni sposobna voditi Ministrstvo za zdravje ali samostojno odlocati, ker nima pojma o medicini. Mi imamo dovolj takih izgovorov, kot je to sedanja kandidatinja. Za Brussel se ze pripravlja dopis in bo poslan s tem dnem, ko bo ta oseba potrjena za Ministrco za zdravje. Potem se ne bo mogel izgovarjati, da ni bil opozoren. Ker tole je sedaj vec kot nalasc, kar se dogaja.
Prvo Bore
06. 09. 2007 18.18
No, malo šminke na obraz, ampak spodaj pa še zmeroj smrdi.
Tonček Balonček
06. 09. 2007 14.45
To imenovanje za ministrico za zdravje pomeni za zavarovance in paciente večji izziv kot za njo samo!
Tonček Balonček
06. 09. 2007 14.39
Sploh si en predstavljam državnih sekretarjev, podsekretarjev in ostalih šefov, kakšne face bodo pokazali, ko se jim bo pojavila ta ženska z zgornje slike (Esotech). To bo še huje, kot s "strokovno" in taglavno direktorico v KC-ju. Od kod črpajo te sposobne kadre? Spominja me na leto 1945!
Prvo Bore
06. 09. 2007 13.29
hinko.murovec saj tukaj je sedaj problem. Eden bi že bil , kaj je un tmlad, ki je odstopil ? Ki je špilal nogomet. Treba vse zelo resno jemat. Zato pa sem za parlament brez strank, ampak ljudstvo naj voli po svoji volji. Vsaka stranka naj pokaže svojih 50 kandidatov in tisti ki imajo največ glasov, naj gredo v parlament.
hinko.murovec@siol.net
06. 09. 2007 13.16
Prvo Borec, Da, Da, Da. No sedaj mi prosim razloži kako . Pametnih in poštenih je sicer v tej državi dovolj, toda taki se na daleč izognejo Augijevemu hlevu, če pa imaš namen izbirat med sedanjimi politiki, boš ta pravih našel kvečjemu za en krajevni Urad. Hudirjevo nehvaležno delo. LP
Prvo Bore
06. 09. 2007 12.40
Problem je tudi KAKO sestaviti vlado tudi v naslednjem letu. Se Vsi strinjate, a ne ! Ampak tolk slabe vlade pa še ne, se strinjate ? Če ste odgovorili trikrat DA, potem MORAMO napraviti stranko, ki bo po volji ljudtva.
doki007@email.si
06. 09. 2007 12.32
nove cvetke se zbirajo v ministerski zbor ,...NSi pa še kr išče in ne najde ,....problem je v tem ker nimajo kadra ,..... visoko šolstvo je trenutno zelo občutljiva tema ,...in bo kandidat ki bo zbran takoj na udaru opzicije ,....!!!!! ha ha ha
max99
06. 09. 2007 10.03
vam bo Kukovička zrihtala vsaditev možganov a..?bi bli močno potrebni!!!!!!!!!!!!!!