Slovenija

Kmalu cerkveni davek

Ljubljana, 28. 06. 2006 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakon o verski svobodi , ki ga je pripravila vlada, bo na plenarno zasedanje romal praktično nespremenjen.

Člani odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje so na seji zavrnili še preostala dopolnila opozicijskih LDS, SD in SNS ter koalicijske DeSUS. Ti so si med drugim prizadevali za drugačne rešitve pri financiranju verskih skupnosti. poudarili so da: "zakon ohranja vse tisto, kar verske skupnosti postavlja v neenakopraven položaj".

Po mnenju opozicijskih strank zakon ohranja vse tisto, kar verske skupnosti postavlja v neenakopraven položaj
Po mnenju opozicijskih strank zakon ohranja vse tisto, kar verske skupnosti postavlja v neenakopraven položaj FOTO: POP TV

Po vladnem predlogu bi država iz proračuna krila prispevke za socialno varnost uslužbencev registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti. Prispevek države za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje duhovnikov se je od najvišje vrednosti 23,86 odstotka od osnove v letu 1992 postopno zmanjšal na današnjih 15,94 odstotka. Po novem predlogu pa naj bi znašal 21,86 odstotka. Pri številu verskih uslužbencev, ki biili upravičeni do teh sredstev, bi upoštevali kriterij 1000 pripadnikov posamezne cerkve oz. verske skupnosti na enega verskega uslužbenca. Izboljšavo tega člena želi npr. DeSUS.

Med drugim predlaga, da bi pri tem kriteriju zapisali, da gre za 1000 pripadnikov verske skupnosti, starejših od 15 let. Število pripadnikov pa bi posamezne verske skupnosti po predlogu DeSUS dokazovale z "verodostojnimi seznami, ki so potrebni za vpis v register". Po vladnem predlogu bi se število pripadnikov dokazovalo z verodostojnimi podatkovnimi viri; med drugim bi lahko verska skupnost predlagala uporabo podatkov iz zadnjega popisa prebivalstva.

Prispevek države za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje duhovnikov bo po novem znašal 21,8 odstotka
Prispevek države za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje duhovnikov bo po novem znašal 21,8 odstotka FOTO: Reuters

Za povsem drugačen način financiranja pa se zavzemajo v poslanski skupini LDS, pa tudi Sašo Peče (SNS), ki predlagajo črtanje člena o državni finančni pomoči za plačilo prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev. Peče meni, da bi vprašanja financiranja verskih skupnosti lahko urejali v okviru zakona o davku verskim skupnostim, ki bi ga pripravilo resorno ministrstvo. V začetku junija je Peče na finančnega ministra Andreja Bajuka naslovil tudi pobudo, da se po vzoru nekaterih evropskih držav (Avstrija, Nemčija) uvede cerkveni davek. "Verske institucije bi bile na ta način izpuščene iz izdatkovnega dela proračuna države, s čimer bi zadostili ustavni določbi o ločenosti države od verskih skupnosti," je tedaj pojasnil.

Poslanci SNS pozivajo predsednika vlade Janeza Janšo, naj zamenja direktorja vladnega urada za verske skupnosti Draga Čeparja. Omenjeni poslanci so danes protestno zapustili sejo odbora DZ za notranjo politiko, pravosodje in javno upravo, ker Čepar v okviru razprave o zakonu o verski svobodi po njihovem mnenju ni želel odgovarjati na vprašanja in pomisleke SNS.


KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dani.ca@email.si
02. 02. 2007 19.36
vsi verniki naj za svoje verske skupnosti plačajo tako visoko članarino, da se bodo te lahko vzdrževale in ne bodo zahtevale velikih prispevkov od davkoplačevalcev.Pravice , da se organizirajo in seveda registrirajo jim nihče ne odreka.
zupancicevajama@email.si
31. 07. 2006 17.34
Hmmm Ni mi jasno? Ce nekdo zeli podariti verski skupnosti denar ze itak podari.Ali ne? No kakor sam razumem sveto pismo, Jezus ni tako ucil.Ne malikujte je dejal..zakaj so cerkve potem v marmorju zlatu in bakru? A je to to? Zupniki, naj bodo DUSEVNI pastirji.Kar ne pomeni da so trzniki, oziroma propangadisti. Zupniki ..seveda dobri, naj hodijo v ponoseni obleki, naj imajo spanje pri dobrih ljudeh, naj nimajo premozenja..Takoj jim pomagam!!!! Ce pa pricakujejo, da bo pol Slovenije njihove, da se vtikajo v vzgojo MOJIH otrok, da se vtikajo v gospodarstvo in politiko..To je VERA??????????????? Naj mi dajo vzgled, drugace bom se sam naredil skupnost in od vseh davkoplacevalcev pricakoval, da financirajo moje prepricanje. Dragi zupniki. Prosim vas spostujte svojo ustavo (sveto pismo ) in si je ne prilagajajte.Postali ste FARIZEJI!! To je zacetek propada vere.Imate celo vojaski sistem in uniforme..TO ni vera! SRAMOTA za Kristusov nauk ste!
sracko@mail386.com
02. 07. 2006 13.46
Kaj je to "vira"? Tega pa še nisem slišal... Nov izraz?
piroman123@hotmail.com
29. 06. 2006 15.08
Vira je opoj. No, če že gledamo, da podpiramo narkomane z metadonsko terapijo bi bilo prav, da podpiramo tudi virnike. Ne podpiramo pa preprodajalcev droge, tako da tudi nebi smeli podpirati fajmoštrov. Sploh pa ima rimokatoliška cerkev tako ali tako preveč denarja, ki ga tako ali tako nakradejo od naivnih ljudi, pa še davka nič ne plačajo.