Slovenija

Rojec odstopil v dobro bolnikov

Ljubljana, 09. 07. 2008 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.L./K.D./N.Š.K./STA
Komentarji
41

Aljoša Rojec je po letu dni odstopil z mesta generalnega direktorja Onkološkega inštituta. Kot pravi, odstopa zaradi pritiska medijev in v dobro bolnikov.

Rojec je odstopil z mesta direktorja Onkološkega inštituta.
Rojec je odstopil z mesta direktorja Onkološkega inštituta. FOTO: POP TV

Poslovanje Onkološkega inštituta je dobro, vsi zaposleni pa smo veseli, da smo to v pol leta dosegli, je dejal Aljoša Rojec, potem ko je odstopil s položaja generalnega direktorja inštituta. Kot je na današnji seji sveta zavoda dejal Rojec, nepreklicno odstopa zaradi medijskih pritiskov in v dobro pacientov. Njegovo odstopno izjavo je svet zavoda sprejel, mnoge pa je njegov odstop presenetil.

Nekateri člani sveta so v razpravi o odstopu menili, da je takšno ravnanje Rojca neodgovorno in da bi moral dokončati začeto.

Predsednik sveta inštituta Tadej Battelino zatrjuje, da ga je odstop Rojca presenetil. "Rojec je vzdržal številne medijske napade in kot zatrjujejo zaposleni na inštitutu, za marsikatere ni bil kriv," je poudaril. Kdo naj bi bil kriv, pa je po njegovem "dobro vprašanje".

Kot je pojasnil, je Rojec o svojem odstopu obvestil ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič. "Svet zavoda je skladno s statutom sprejel njegov odstop, vendar slednji začne veljati šele, ko ga potrdi vlada," je pojasnil. Po njegovem je sedaj "na potezi vlada", ki lahko sklep sveta potrdi in dokončno prekine Rojčevo direktorsko funkcijo ali pa sklep sveta zavrne. Ali bo vlada o tem odločala že na četrtkovi seji, Battelino ne ve.

Pojasnil je, da lahko dosedanje delo Rojca ocenjuje v okviru svoje funkcije predsednika sveta inštituta. "Presenetilo me je, da je Rojec inštitut uspel postaviti v pozitivno poslovanje. Iz formalnih stališč nisem imel razloga, da bi ga kritiziral," je dejal.

Brecelj: Rojec zamenjan, ker ni več ubogal ukazov

Kirurg na onkološkem inštitutu in član sveta Erik Brecelj je ocenil, da Rojec "ni kriv za vse to, kar je pokasiral v medijih". Brecelj je prepričan, da je bil odstop Rojca odločitev nekoga drugega. Rojec je bil po njegovem nastavljen, da uboga druge, kar verjetno "ni več šlo". Vzrok za zamenjavo oziroma odstop po njegovem tiči predvsem v tem, da Rojec ni želel podpisati prevzema stavbe.

Vesel sem podpore pri zaposlenih. V kolikor vse strani želijo, da bi delo nadaljeval, bom o tem premislil. Direktor Onkološkega inštituta Aljoša Rojec
"Kar so pletli eno leto, so zapletli v nezakonito stanje. Ministrica mora vse skupaj vzeti v svoje roke, saj Onkološki inštitut postavljati v nezakonit položaj lahko vodi v razsul," je prepričan. Za nastalo stanje so po njegovem odgovorni na ministrstvu za zdravje. "V takšnem stanju inštitut še ni bil," pravi in dodaja, da tudi sam ne ve, kdo bi bil primeren za zamenjavo.

Ministrica za zdravje je sicer članom sveta predlagala, da se kot vršilko dolžnosti za obdobje treh mesecev imenuje internistično onkologinjo na Onkološkem inštitutu Tanjo Čufer, ki je že dala soglasje k imenovanju. Vendar Čuferjeve člani sveta niso potrdili, češ da ima premalo vodstvenih izkušenj. Prav tako naj bi počakali na vlado, ki mora sprejeti Rojčev odstop. Od ministrice pričakujejo nov predlog, če tega ne bo in glede na to, da je Rojca vendarle presenetila podpora članov sveta zavoda, bo ta, kot je zatrdil, še vseeno premislil o tem, da bi na položaju ostal.

Rojca odnesel izginuli arhiv?
Nove stavbe onkološkega inštituta so pestile številne težave.
Nove stavbe onkološkega inštituta so pestile številne težave. FOTO: POP TV

Zadnja odmevnejša tema v povezavi z Onkološkim inštitutom je izginuli raziskovalni arhiv, v katerem so od leta 1973 shranjevali dokumente o raziskavah in bolnikih. Raziskovalni arhiv, ki ga je vodila upokojena kirurginja Marija Auersperger, je vseboval pomembne podatke o različnih vrstah zdravljenja tumorjev, inovacije na področju kemoterapije in je služil kot osnova za načrtovanje zdravljenja za tiste bolnike, ki niso bili primerni za običajne metode. So pa med zaposlenimi na onkologiji zaokrožile informacije, da naj bi arhiv ukazal uničiti sam Rojec, ki je očitke zanikal. Prav zaradi tega naj bi prekipelo tudi članom sveta zavoda, ki naj bi na današnji seji razpravljali o njegovi razrešitvi, a jih je, kot kaže, Rojec prehitel in sam ponudil svoj odstop.

Rojec je direktor Onkološkega inštituta postal julija 2007, na to mesto pa ga je imenoval takratni minister za zdravje Andrej Bručan. Njegovo leto na onkologiji so zaznamovali številni očitki, med drugim so mu očitali, da je negospodaren. Septembra lani so onkološki inštitut selili v nove prostore, kjer pa so imeli težave z legionelo. Prav tako so na težave nove stavbe opozarjali tudi reševalci, ki so imeli premalo parkirnih prostorov, tako da so le s težavo dostavljali bolnike.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 07. 2008 07.56
če kdo zaupa in verjame breclju ,naj taist Breclja vpraša zakaj je zavrnil direktorsko funkcijo,ali zato ker ščije proti vetru,ali pluva v lastno skledo, tej namišljeni znanstvenici pa tud ni odveč kako vprašanje,devet let papirjev ni rabila,devet let se jih ni dotaknila,potem si vsaj gospa naj poskrbi za cel rog,ne počenega,in naj puše v celega ,resnice so in bodo vedno dve kadar se mnenja ne ujamejo,in v onkološkem inštitutu se jih dosti ne ujame,,igrajo kotrazglašen klavir,zadeve zašuštrajo,pa naj jih pridejo popravit nakako tako bi radi,ko ti crkne elektrika zamenjaš varovalko,če rata v redu,če ne pa tud PREVEČ OČITNOSTI NA NEKO EPOHO KI SMO JI ŽELELI ZBEŽAT,ŽAL ,PREVEČ AKTERJEV IGRA IGRO KI JE OSTALA V ROKAVU
resslovenka
11. 07. 2008 10.50
exim Ojoj, ojej. Sem spregledala, da vabiš po volitvah na soočenje, upam da ne bo imel rokke nič proti, če se mu pridružim. Ja zakaj si ne bi upala? Jaz sem korajžna punca. Me pa skrbi zate. Čuvaj zdravje.
politik70
11. 07. 2008 08.00
exim10.07.2008, 11:38 Iz tvojih ust v Janševa ušesa ! tale tvoj post bom shranil in ti ga seviral po volitvah!!!
resslovenka
11. 07. 2008 07.54
exim Imaš pravico do svojega mnenja. Torej imej me za neumno, če ti to kaj pomeni. Ja, dostikrat si ustvarimo mnenje na podlagi medijev, pa ne vedno. Dr.Auerspergerjeve ne poznam, mi pa veliko pomeni mnenje dr.Briclja. In njemu je resničen interes dobro bolnikov, v kar pa pri Rojcu nisem prepričana. Ali je bilo življenjsko delo dr. Aeurspergerjeve uničeno ali ne, ve tisti ki je odločal o zadevah. Meni se zdi vase zagledan človek, ki mu je dobro drugih španska vas. Onkološki inštitut poznam hvala bogu le toliko, kolikor sem imela opravka z njim v času bolezni moje mame. In močno upam, da ga več ne bom imela. Pa vse dobro o ljudeh, ki so tam delali takrat in delajo še danes. Exim preden se odločiš, da nekoga označiš za neumnega, poglej najprej vase.
Buena Vita
10. 07. 2008 19.39
tončeksvetnik kar dej vzemi tiste svoje ---571,,isuse božji---571 novinarje,pa kaj vraga počne toliko novinarjev,kje o bog imamo časopise ,kaj pišejo ti vrli pogumneži ki jim janša kruši pravice ,tako da ga blatijo kot bi hudič muhe žrl,ja ja ja res jih JaNŠA KOMANDIRA ,ŠE TONČEK TO VE,JA BOH DRAGI TONČEK JE PA JA SVETNIK,ON VE VSE ,Z BOŽJO POMOČJO VSE OBLATI,VSE SKRITIZIRA,HHHHHHHUUUUU, TAKO VSEMOGOČEN JE DA KAR POKA PORTAL, nekaj pa je ,,Janša je res bog in batina,bojijo se ga vsi,ker imajo preveč masti pod kožo,mast stalit pa bo treba,to zahtevamo državljani,to so naše ustavne pravice,in ustavne pravice so nedotakljive boste rekli da je Janša varen v Sloveniji --ni,,,ker bi se ga radi rešili,vendart ga morajo gledat ker,je veliko več ,kot so ti repi komunizma kdaj bili, še njihov tito je pred Janšo prag pometal
Tonček Balonček
10. 07. 2008 18.07
Take humanosti in razumevanja, kot ju je pokazal Rojec, naj bo zgled tudi ostalim. Če je on odstopil v dobro bolnikov, naj npr. Kucler-Dolinarjeva odstopi v dobro znanstvenikov in raziskovalcev, Zver v dobro učencev ter dijakov, Mate v dobro vseh državljanov, Janša pa v dobro volilcev! Vsi jim bomo valežni in jih globoko razumemo, da se pod kztakšnimi pritiski in tlaki ne da kvalitetno delati! Če bo potrebno, bomo odprli še nekaj veleposlaništev, še vedno bo ceneje, kot je zdaj! P.S.: Dol s Šurcem, Markešem in podobnimi novinarskimi izmečki, Šurlo predalgati za Pulitzerjevo nagrado!! Berite Repoter, ali ima sploh še kaj naklade, kdaj bo izšla zadnja številka, končno tudi Lajovca mineva potrpljenje, da bi metal denar skozi okno!
Buena Vita
10. 07. 2008 17.25
ticoon imam srečo ker ne živim v tvoje svetu,pri meni delajo možgani odlično,spomin pa še bolj, kot vem alko uničuje pamet,zato pa je toliko pozabljivcev DOHTARJI,KAKO SEREČE TAKIM KI LAŽEJO DA SO SPOMIN ZGUBILI??????
exim@t-2.net
10. 07. 2008 11.38
rokke: točno se vidi, da gledaš samo SvetnakanaluA in bereš rumeni tisk. Povem ti nejja: Matej Šurc-eden cinkarošev, kako naj bi Slovenija in njen medijski prostor uzurpitala JJ in vlada, se je hudo pokesal in povedal, da je bil zaveden. Tako bo tudi z ostalimi. Mar ti je res toliko do te info, naj bi Rojec parkiral na parkiču za službena vozila. Zresni se, prosim, in naj te ne bo sram priznati, da MORAŠ pisati gluposti na forumu. Vidiš, jaz sem v demokraciji, ti pa še nisi, ker ti še vedno ukazujejo. Kar se pa srečanja tiče: še kako velik interes bom imel za srečanje po volitvah. Vidiš, ti se bojiš, ker si ti to izpostavil, ne jaz. Jaz namreč vem, da bo po volitvah ista vlada in isti JJ.
Ro-Zy-YoZi
10. 07. 2008 11.27
A so morda blodnje, da je arhiv ne vemo kje, a so blodnje, da je tip hotel kupovati službeno vozilo lani, ko so bili deep in sxhit in ali so blodnje, da je finančna konstrukcij OI-ja v anusu. Ne za to je odgovoren manager v vsakem podjetju zato ne vem zakaj bi ilo naOI-ju drugače. veš velik stol pomeni veiko plačo in veliko odgovornost ne samo privilegijev kot si je to zamislil gospod cinik, ki vodi inštitut. Človek to da ni dovolil uporavbljati parkirnih mest reševalcem, ki so vozili na OI bolnike zato, da so lahko gospodje direktorji njihove tajnice in ostala golazen zastonj parkirali. Kje pa ti parkiraš svoj avto ko se pripelješ v službo.....tam kjer ga lahko sicer dobiš kazen ane?!?!?!??!
Ro-Zy-YoZi
10. 07. 2008 11.23
Si upam že pred volitvam.... EXIM zakaj po volitvah, takrat ti ne boš imel interesa za to srečanje
exim@t-2.net
10. 07. 2008 10.32
rokke: skušal sem ti povedati in dopovedati, da je že skrajni čas, da nehate s svojimi blodnjami. Konkretno: poznam razmere na OI in vem, kdo kam paše. Ti, resslovenka in ostali, ki grabite novice "medijev" pa lajate vsevprek in blatite ljudi, ki jih ne poznate. Če ti ne bi ponorel na mojem mestu, potem je s teboj nekaj hudo narobe. In, vendar: po volitvah, ko bo pamet premagala balkanski kotel in klanstvo tajkunov, se pa lahko srečava iz oči v oči. Me prav zanima, če si upaš!
Ro-Zy-YoZi
10. 07. 2008 10.03
exim spet te bašejo osnove bontona in komunikacije. Žališ na vsakem koraku vsakega, ki misli drugače. NESTRPNOST je to in fobija do nasportimislečih.......Daleč od Slovenstva Demokracije a ne????
acer565
10. 07. 2008 09.57
je že bil cajt
exim@t-2.net
10. 07. 2008 09.36
resslovenka: v enem prejšnjih blogov sem napisal, da se mi zdi, da nisi neumna. Sedaj to popravljam: si neumna. Kot noč. Amen! Pa ti morda poznaš dr. Auspergovo? Ne? Torej, pššššššššštttt!
trout80
10. 07. 2008 09.09
Vsak je zamenljiv.
resslovenka
10. 07. 2008 09.02
Skrajni čas, da odstopi petelinček napihnjeni. Da v Sloveniji ni človeka, ki bi ga lahko zamenjal? Kar je preveč je pa preveč!
trout80
10. 07. 2008 09.00
Vem da ne spada sem sam vseen kjje je kaka novica o izlitju urana ???????? In vse tiho je bilo.
Ro-Zy-YoZi
10. 07. 2008 08.53
No tale odstop bi bilo podkrepiti še z materialno odgovornostjo gospoda direktorja in ne samo njegovegovega temveč tudi ostale "strokovnjake" bi bilo potrebno prisiliti z osebno odgovornostjo do tega, da bi na nastavljenih položajih za bajne denarje dosegali tudi bajne rezultate (tako kot smo to primorani mi v gospodarstvu) v nasportnem primeru pa odstop in bajne odškodnine za povzročeno škodo! Ko bomo v SLO uspeli vzpostaviti tovrsten režim bo tudi vsak potencialni EGOTRIPER alla g. Rojec pomislil čigave podatke bo unićeval....Najbrž res glavnina škatelj z vsebino raziskav upokojene zdravnice ni in ni mu ostačlo drugega kot da pobere šila in kopita, no morda mu je pa za voljo svoje kože to svetovala ministrica.Kdo ve?!?!?!
BorgQueen
10. 07. 2008 08.13
TA LINK DELA: http://www.onko-i.si/
BorgQueen
10. 07. 2008 08.12
tule imate link.... arhivi niso izginili, in prav tako niso uničeni! http://www.onko-i.si/sl/mediji/novice...