Slovenija

Kljub turbulencam dosegli kompromis

Ljubljana, 26. 06. 2007 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji in vlada so uskladili poglavje o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o zagotavljanju enakih možnosti.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: POP TV

Socialni partnerji in vlada so danes v okviru socialnega sporazuma uskladili poglavje o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o zagotavljanju enakih možnosti. Zadovoljstvo nad zaprtjem omenjenih poglavij je po sestanku izrazil vodja ožje pogajalske skupine vlade Dušan Krajnik, ki je dejal, da je bilo nekaj "turbolenc" le okoli zagotavljanja enakih možnosti, vendar pa je bil na koncu dosežen kompromis. Z usklajenima predlogoma so sicer zadovoljni tudi delodajalci in sindikati.

Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča je pomemben predvsem dogovor o predlogu določenih stimulacij pri prispevkih in davkih, ki bi šle v smeri zaposlovanja tudi starejših delavk in delavcev ter mladih. Prav glede zaposlovanja mladih, so tako delodajalci kot sindikati predlagali znižanje prispevkov, s čimer bi zaposlovanje po besedah Semoliča spodbudili.

Sicer pa so se z delodajalci dogovorili še o tem, da bodo vsi zavarovanci iz pokojninske blagajne enkrat letno dobivali obvestilo o tem kolikšne prispevke so delodajalci v to blagajno prispevali, s čimer naj bi se ustvarila kontrola delavcev nad delodajalci.

Glede enakih možnosti so se socialni partnerji dogovorili, da bodo pri kolektivnih pogodbah sindikati in delodajalci storili več za usklajenost med delovnimi obveznostmi in družinskim življenjem, je še dejal Semolič. Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Miroslav Klun je bo tem dejal, da se nekoliko preveč poudarja enake možnosti moških in žensk, nekoliko manj pa invalidov in tujcev. Obenem je poudaril, da je v tako razviti državi kot je Slovenija enakost potrebno spoštovati in dodal, da so delodajalci brez težav pristali na to, da so tuji delavci enako plačani kot slovenski.

So pa delodajalci zavrnili predlog sindikatov o izdelavi analiz enakih možnosti - po besedah Kluna - je predlog nesmiseln, saj socialni sporazum delodajalcev ne more zavezati k izdelavi takšnih analiz.

Socialni partnerji in vlada bodo prihodnji ponedeljek začeli z usklajevanjem poglavja, ki govori o pravni varnosti, čez 14 dni pa o družbeni odgovornosti podjetij. Nato naj bi se po besedah Krajnika socialni partnerji začeli sestajati dvakrat tedensko, v drugi polovici julija pa naj bi po pričakovanjih Krajnika zaključili z delom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.