Slovenija

Klemenčičeva zavrnila očitke

Ljubljana, 30. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po besedah predsednice uprave Zavarovalnice Triglav Nade Klemenčič, je bila pozornost Agencije za zavarovalni nadzor, ki je zahtevala njeno zamenjavo, usmerjena na področja, ki niso v njeni pristojnosti.

Kot je znano, je agencija sredi julija izdala odločbo za razrešitev Klemenčičeve in člana uprave Jožeta Obersnela, ker naj bi v Triglavu od lanskega decembra ovirali izvajanje nadzora nad poslovanjem. Tako niso želeli razkriti podatkov o plačah in prejemkih vodilnih, omogočiti vpogleda v glavno knjigo življenjskih in neživljenjskih zavarovanj ter ostalo dokumentacijo.

Po njenih besedah je odgovornost agencije zgolj, da nobena zavarovalnica ne sme propasti, biti nesolventna oz. nevarna za zavarovanca, medtem ko je presoja zakonitega delovanja zavarovalnice v pristojnosti drugih organov. "Tako nadzor nad zakonitostjo sponzorstva kot izplačila plač je v rokah drugih organov, ki imajo v primeru ugotovitve morebitnih kršitev na voljo tudi vse pristojnosti in možnosti, da sprožijo ustrezne postopke," je zatrdila Klemenčičeva in dodala, da so inšpektorji agencije dobili vse podatke o sponzorstvih, le pogodb na podlagi katerih so bile narejene vknjižbe ne. "Sicer je lahko stvar pravne razlage, ali ta vpogled pomeni obvladovanje tveganj, kar tudi je v domeni inšpektorjev agencije, vendar je praksa, da nikjer v Evropi nadzornik takšnih podatkov za oceno obvladovanja tveganj ne preverja, niti v bankah niti v zavarovalnicah," je prepričana predsednica uprave največje slovenske zavarovalnice.

Sicer pa se prvi dami Zavarovalnice Triglav zdi tudi nerazumljivo, kako je možno, da senat agencije, ki mu predseduje direktor agencije, dokončno odloči o odločbi, ki jo on izda, pri tem pa ni nobenega sodnega varstva.

Klemenčičeva pričakuje, da nadzorni svet njene razrešitve in razrešitve Jožeta Obersnela ne bo podprl, saj naj to ne bi bila poslovno modra poteza
Klemenčičeva pričakuje, da nadzorni svet njene razrešitve in razrešitve Jožeta Obersnela ne bo podprl, saj naj to ne bi bila poslovno modra poteza FOTO: POP TV

Po besedah Klemenčičeve je Triglav nadzornikom pokazal celo bistveno več kot druge zavarovalnice. "Če bi inšpektorji agencije za zavarovalni nadzor za posamezne stroške ugotovili ali posumili, da Triglav presega mejo, ki ogroža obvladovanje tveganj, ima prenizke rezervacije ali pa naložbe niso v skladu z zakonom, bi se pri nadzoru lahko upravičeno spuščali še globlje," je v intervjuju poudarila Nada Klemenčič ter ob tem postregla z nekaterimi konkretnimi številkami, ki bi morale popolnoma zadovoljiti potrebe nadzornikov.

Pri podatkih, ki jih zavarovalnica ni poslala agenciji, se v ospredju pojavlja predvsem vprašanje plač. Klemenčičeva je dejala, da je preverjanje plač v pristojnosti davčne uprave, medtem ko pri oceni obvladovanja tveganj, ki je sicer temeljna naloga agencije, plače posameznikov niso pomembne, pomembna je le masa plač in njen trend. Kot je še dejala predsednica uprave, je davčna uprava kot pristojni organ pregledala tudi odkup oz. nagrajevanje z delnicami zavarovalnice.

Triglav agenciji tudi ni dovolili vpogleda v dokumentacijo o poslovanju z lastnimi delnicami ter o sponzorskih in avtorskih pogodbah. Nadzorni svet Triglava se je z odločbo agencije že seznanil, dokončno odločitev pa naj bi sprejel na seji 8. avgusta.

Obersnel: Managerji lastniki zanemarljivega deleža Triglava

Glede domnevnih nepravilnosti pri prodaji in kupovanju lastnih delnic Jože Obersnel pravi, da je zavarovalnica od 5400 delnic kupila 145 delnic, le 84 pa jih je bilo potem prodano, kar naj bi bilo zanemarljivo. Sicer pa naj managerji po njegovem ne bi bili med pomembnimi zasebnimi lastniki zavarovalnice. V rokah vseh managerjev je okoli 6 odstotkov nominiranih delnic, pravi, če k temu prištejemo še nenominiran, torej družbeni kapital, je delež managerjev manjši od treh odstotkov.