Slovenija

Klemenčičeva zaenkrat ostaja

Ljubljana, 26. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./N.G./STA
Komentarji
0

Nadzorni svet Triglava je razpravljal o zahtevi Agencije za zavarovalni nadzor po razrešitvi predsednice uprave Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela, vendar bodo končno odločitev sprejeli šele 8. avgusta.

Nadzorni svet Triglava je z delom uprave zadovoljen in meni, da Triglav posluje dobro, zato omahuje z razrešitvijo vodilnih in bo v nadaljevanju seje ugotavljal ali ne gre pri sporu le za nesporazum.

Še vedno teče 30 dnevni rok, odkar je Triglav prejel odločitev o veljavnosti odredbe Agencije za zavarovalni nadzor, zato je bilo po napovedih poznavalcev moč pričakovati, da o zahtevanih razrešitvah danes še ne bodo dokončno odločili.

Nadzorniki, na seji je bilo navzočih devet od skupaj 14 članov, so se zgolj seznanili z odločbo agencije, s predhodnim postopkom in obsegom agenciji predložene dokumentacije, odločitve o razrešitvi predsednice in člana uprave pa niso sprejeli, je povedal predsednik nadzornikov Milan Marolt. Marolt je napovedal, da bodo na podlagi pridobljenih gradiv v nadaljevanju seje, torej 8. avgusta, ugotavljali, ali bi bilo potrebno agenciji posredovati še dodatne podatke za ugotavljanje obvladovanja tveganj ali gre zgolj za različna tolmačenja zadeve oz. nesporazum.

Marolt: Škandal škodi Triglavu

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: Dare Čekeliš

Kot je še dejal Marolt, nadzorni svet največje slovenske zavarovalnice z zaskrbljenostjo ugotavlja, da zadnji dogodki negativno vplivajo na ugled in poslovanje zavarovalnice. Kot je znano, Agencija za zavarovalni nadzor v junija izdani odredbi ugotavlja, da so v Triglavu od lanskega decembra ovirali izvajanje nadzora nad poslovanjem, saj agenciji niso posredovali vseh potrebnih in pomembnih podatkov.

"Ugotovili smo, da je Triglav v več kot petmesečnem pregledovanju agenciji posredoval obsežno dokumentacijo, potrebno za presojo obvladovanja tveganj," je dejal predsednik nadzornikov Marolt.

Agencija za zavarovalni nadzor je 17. julija zavrnila pritožbo Zavarovalnice Triglav zoper zahtevo za razrešitev predsednice uprave Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela. Rok za izvršitev odredbe je trideset dni od zavrnitve pritožbe. Direktor Agencije za zavarovalni nadzor Jurij Gorišek je dejal, da zavarovalnici svetuje, naj izvrši zahtevo agencije o razrešitvi, če želi postopati v skladu z slovenskim pravnim redom.

Kaluža: Kompromis je najboljši

Po mnenju direktorja Slovenskega združenja zavarovalnic Kaluže bi bil kompromis še vedno najboljša rešitev - Klemenčičeva in Obersnel bi ostala, agencija pa bi dobila vse podatke. Vendar ima Kaluža pomisleke glede pooblastil agencije, saj, kot meni, zakonsko določilo, ki ureja pristojnosti agencije kaže na to, da ga je potrebno spremeniti. "Lahko celo govorimo o ustavnosti tega določila in tega člena. Mislim, da se bodo v Triglavu odločali o tej presoji in predlagali ustavnemu sodišču to presojo.

Ena od možnih rešitev zapleta bi bila po govoricah neuradnih virov lahko tudi, da bi nadzorni svet Klemenčičevo na seji 8. avgusta sicer podprl, takoj zatem pa bi zaradi pritiskov sama odstopila s položaja.

V Triglavu tudi korupcija?

Poročilo o sumu zlorabe vodstvenih položajev v Zavarovalnici Triglav bo Urad za preprečevanje korupcije v treh dneh poslal pristojnim organom.

O sumu domnevno koruptivnih ravnanj vodstva Zavarovalnice Triglav je pristojne državne organe nedavno seznanil vladni urad za preprečevanje korupcije. Kot je pojasnil direktor urada Boštjan Penko, zbirajo še zadnje informacije za dokončno izdelavo natančne analize nekaterih pojavov v tej zadevi. Penko je dejal, da bo poročilo strogo zaupno in da ga bodo predvidoma poslali le ožjemu krogu organov, kot sta policija in tožilstvo, ki so izključno pristojni za vodenje nadaljnjih postopkov. Penko je dejal tudi, da s tem "zadeva za urad ne bo končana".