Slovenija

Kje so luknje v znanju?

Ljubljana, 02. 05. 2007 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V 6. in 9. razredu se bo začelo nacionalno preverjanje znanja. Najprej bodo preverjali znanje materinščine.

Rezultati preizkusa so po spremembi zakona o osnovni šoli leta 2005 zgolj povratna informacija o znanju učencev
Rezultati preizkusa so po spremembi zakona o osnovni šoli leta 2005 zgolj povratna informacija o znanju učencev FOTO: POP TV

Osnovnošolci se bodo takoj po prvomajskih počitnicah soočili z novimi obveznostmi. V 6. in 9. razredu se bo namreč v petek začelo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki je ob koncu drugega triletja prostovoljno, ob koncu zadnje triade pa obvezno za vse učence. Oboji bodo svoje znanje najprej preverili iz materinščine. Rezultati preizkusa so po spremembi zakona o osnovni šoli leta 2005 zgolj povratna informacija o znanju učencev in ne več merilo za vpis v srednjo šolo.

NPZ bo letos na 157 osnovnih šolah opravljalo 5011 učencev 6. razreda in na vseh 454 osnovnih šolah 19.288 učencev 9. razreda. Preverjanje v 9. razredu bo opravljalo tudi 60 učencev s 14 osnovnih šol, ki izvajajo program nižjega izobraževalnega standarda, in 496 odraslih na 27 ljudskih univerzah.

Učenci lahko ob koncu druge triade prostovoljno preverjajo znanje iz maternega jezika (slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine na narodnostno mešanih območjih), matematike in tujega jezika, ob koncu tretje triade pa obvezno iz maternega jezika, matematike in tretjega predmeta.

Tretji predmet določi minister tako, da v septembru izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda izbere največ štiri predmete, v mesecu marcu pa nato določi, iz katerega od teh bodo učenci preverjali znanje na posamezni osnovni šoli. V letošnjem šolskem letu je izbral kemijo, fiziko, zgodovino in tuji jezik.

Po šolskem koledarju se bo NPZ nadaljevalo 7. maja iz tretjega predmeta za 9. razred, 8. maja iz matematike tako v 6. kot 9. razredu ter 9. maja iz tujega jezika za 6. razred. Učence bodo z dosežki seznanili 25. maja.

Kje šepa in kje ne?

Uspeh na zunanjem preverjanju znanja se bo pri vpisu upošteval le, če bo na spodnji meji več kandidatov prejelo enako število točk
Uspeh na zunanjem preverjanju znanja se bo pri vpisu upošteval le, če bo na spodnji meji več kandidatov prejelo enako število točk FOTO: POP TV


Pisne naloge t.i. ekstercev namreč ovrednoti Državni izpitni center (RIC). Namen analize je ugotoviti, pri katerih nalogah pri posameznih preizkusih znanja so bili učenci še posebej uspešni oziroma katerim vsebinam in veščinam bo potrebno pri delu z njimi posvetiti dodatno pozornost.

Učenci 9. razreda, ki se preizkusov v rednem roku ne bodo mogli udeležiti zaradi bolezni ali drugih utemeljenih razlogov, bodo NPZ opravljali naknadno: 31. junija iz materinščine, 1. julija iz tretjega predmeta in 4. julija iz matematike. Z uspehom bodo seznanjeni 12. julija.

Sicer pa ocena nacionalnih preizkusov, kot že omenjeno, od leta 2005 ne vpliva več na splošni učni uspeh in na vpis v srednje šole. Letos bodo srednje šole z omejenim vpisom bodoče dijake v skladu z lani sprejetimi merili izbirale na podlagi zaključnih ocen obveznih predmetov 7., 8. in 9. razreda osnovne šole ter ocene splošnega uspeha v teh razredih.

Uspeh na zunanjem preverjanju znanja se bo pri vpisu upošteval le, če bo na spodnji meji več kandidatov prejelo enako število točk, upošteval pa se bo iz maternega jezika in matematike ter ob pogoju, da bodo učenci na to pristali. Če bo tudi po tej izbiri obstajalo več kandidatov z enakim številom točk, bodo v tretjem krogu šole z omejenim številom prostih mest same določile kriterij za vpis.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
02. 05. 2007 21.52
Kaj pa ce je vse ena velika luknja, ki se je ne zavedate? So mimo casi ko smo se v soli veliko ucili. Danes otroci nimajo osnov.Zakaj? Nekaj je narobe v nasem solstvu. Program ali pa disciplina. Se boste ze zbudili iz sna, upam, da ne prepozno.