Slovenija

Kje so evidence o subvencijah?

Ljubljana, 12. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Čurkovič
Komentarji
0

Veliko vprašanj pa je še vedno odprtih tudi o evidencah, povezanih z delitvijo proračunskega denarja kmetom. Ni namreč jasno, ali sploh obstaja seznam porabnikov, kljub temu, da že sedemnajst let velja uredba, da morajo državne inštitucije evidence hraniti trajno. Na kmetijskem ministrstvu so se zdaj oprijeli še zadnje bilke in se spomnili, da bi moralo evidenco imeti finančno ministrstvo. Od tam pa žogico vračajo in trdijo, da je evidenca lahko edino na kmetijskem ministrstvu.

Franci But
Franci But FOTO: POP TV

Čeprav je kmet Alojz Guštin že lani od ministrstva zahteval podatke o tem, koliko denarja je iz proračuna prejel njegov sosed v zadnjih tridesetih letih, so njegovo zahtevo začeli jemati resno šele po odločbi pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja, da morajo biti ti podatki javni. In aprila letos so na kmetijskem ministrstvu ugotovili, da evidenc sploh nimajo. No, v sredo, 11. maja, pa so prišli na idejo, da bi lahko bile na finančnem ministrstvu.

Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo Franci But je ob tem dejal:"Mene zelo zanima še ena stvar: kako je s hrambo ne samo dokumentov, ampak evidenc na drugih ministrstvih z drugimi prejemki, ali pa ministrstvo za finance, ki je praktično bilo tisto, ki je izplačevalo stvari ves čas."

Marija Janc
Marija Janc FOTO: POP TV

Kdo bi torej moral za vedno hraniti evidence? Marija Janc z Direktorata za javno računovodstvo na Ministrstvu za finance je pojasnila, da bi moralo evidence o tem, kateremu kmetu ali za katerega kmeta je bila subvencija izplačana, imeti kmetijsko ministrstvo, Agencija za kmetijske trge ali njen predhodnik, Poslovno združenje za prehrano. Kmetijsko ministrstvo ve, da ministrstvo za finance nima in tudi ne more imeti teh podatkov, saj jih vendarle lahko dobi samo od kmetijskega ministrstva, le-to jih pa ministrstvu za finance ni nikoli posredovalo, še dodaja Janceva.

Upravni inšpektorji se bodo tako na kmetijskem ministrstvu in Agenciji za kmetijske trge najverjetneje zadržali še nekaj časa, za zdaj pa o kakršnih koli evidencah ni ne duha ne sluha.

SORODNI ČLANKI