Slovenija

Kaj se je zgodilo z rešenim kužkom Filipom, ki so ga našli v smetnjaku?

Kranj, 12. 09. 2024 06.18 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Luka Černe
Komentarji
0

Ko smo pogledali v smetnjak, so se v nas zazrle prestrašene oči majhnega umazanega kužka. Tako se je začelo novo življenje psa Filipa, ki ga je v nedeljo neka ženska pretepla in odvrgla v zabojnik za smeti v okolici Kranja, nato pa so ga po srečnem naključju našli domačini. Filip je zdaj umit, pregledan in v varnem domu, poleg hrane je dobil tudi novo ovratnico, medtem pa policija zavržno dejanje še preiskuje. Kako je danes videti rešen kuža in katero ovratnico si je izbral?

Pasja nočna mora se je začela v nedeljo, ko so grozljivo početje posnele nadzorne kamere. Ženska je psa Filipa pripeljala do zabojnikov za smeti, ga najprej zavila v odejo, se nad njim znesla s pestmi in ga nato odvrgla v kontejner, kjer so ga čez dva dni našli domačini. 

Kot je opisal Simon Mohorič iz društva Srce za bulle, je domačin prinesel vrečo in jo vrgel v koš, ko je slišal, da notri nekaj prska. "Mislil je, da je podgana. Saj veste, smeti, ne. In je odprl kontejner in zagledal glavico, te učke prestrašene. Ves umazan, revež se je tresel," je povedal. 

Filipa so nato pregledali, mu izmerili temperaturo, ter oskrbeli proti bolham in glistam. "Včeraj je bil čisto prestrašen, se je tresel. Danes je 100 odstotno bolje kot včeraj. Ga božamo, se ves čas z njim ukvarjamo, da vidi, da mu nihče nič noče," pravi Mohorič. 

Poleg hrane in toplega doma je dobil tudi novo ovratnico. "Kuža je zdaj igriv, sicer se mu še vedno pozna, da ga je malo strah. Če ga poskusiš na hitro prijeti z rokami, zacvili in se stisne v kot," pravi Mohorič. 

Iz policije so nam potrdili, da so na podlagi zaznane objave začeli z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah tega dogodka in bodo v primeru ugotovljenih elementov prekrška ali uradno pregonljivega kaznivega dejanja tudi ustrezno ukrepali oziroma o tem obvestili druge pristojne institucije, medtem pa Filip uživa zasluženo pasje življenje.

"Vsak dan ga trikrat peljem ven, dobi hrano, malo mehke hrane, malo briketov. Je bolj šibek, kar je logično, saj je pod stresom. Res se neverjetno hitro navezuje," je še dodal sogovornik.

Po zakonu je sicer za surovo ravnanje z živaljo in mučenje zagrožena denarna ali zaporna kazen do enega leta, če pa storilec s svojim dejanjem žival hudo pohabi ali umori, mu grozi denarna kazen in do tri leta zapora.