Slovenija

Kje bo gorenjska regijska bolnišnica? V igri ostajata Kranj in Radovljica

Ljubljana, 08. 07. 2024 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za zdravje je županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavilo analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Ta je pokazala, da sta primerni lokaciji Kranj in Radovljica, ki se razlikujeta v podrobnostih, lokacija na Jesenicah pa ne ustreza prostorskim pogojem, je dejal državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar.

Da se na Gorenjskem pogovarjajo o bolnišnici s približno 600 posteljami, je v izjavi za medije dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. "Za to potrebujemo okoli 60.000 kvadratnih metrov veliko parcelo in še okoli 40.000 kvadratnih metrov za morebitne širitve te bolnišnice v prihodnosti," je povedal.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Shutterstock

Analizo z naslovom Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika je izdelalo podjetje Elmarkt iz Kopra. "Izbrali smo izvajalca, ki ni neposredno povezan s tem okoljem, prav z namenom, da bi dobili čim bolj objektivno presojo," je poudaril državni sekretar.

Občine imajo do petka čas, da na analizo podajo morebitne pripombe. "Te bomo ocenili in, v kolikor bo treba, korigirali ocene. Končna odločitev za lokacijo pa je v pristojnosti države in jo bo sprejela vlada," je dejal. Vlada pa bo po njegovih besedah lokacijo določila po pripravi gradiva "v sorazmerno kratkem času", ta analiza pa je zgolj pripomoček za vladno odločitev.

Nekoliko več točk je dobila Radovljica

V analizi so bile možne lokacije za bolnišnico ocenjene s časovnega in zdravstvenega vidika, vidika dostopnosti, primernosti prostora, izvedljivosti investicije in stroškov izgradnje bolnišnice. Skupaj pa je nekoliko več točk dobila lokacija v Radovljici.

Direktor podjetja Elmarkt Andraž Eller je dejal, da z vidika dostopnosti posameznih naselij v regiji do posamezne lokacije za slabo minuto prednjači lokacija v Kranju, ta lokacija prednjači tudi z vidika družbene infrastrukture, ki je že na razpolago na tem območju. Z vidika prostorske strategije razvoja Slovenije do leta 2050 ustrezata obe lokaciji, prav tako sta obe približno enako izpostavljeni hrupu in enakovredni glede kraja bivanja zaposlenih.

Lokacija v Radovljici prednjači z vidika policentričnega razvoja regije, je cenejša in bolj izvedljiva. V Kranju je namreč lokacija evidentirana kot arheološko najdišče, kjer so predpisana izkopavanja, ob tem v Kranju po sredini parcele potekajo visokonapetostni kablovodi, ki bi jih bilo treba nujno prestaviti, za to pa sprejeti državni prostorski načrt. Lokacija v Radovljici je bolj dostopna starejšim nad 65 let, po številu oskrbovancev v domovih starejših občanov pa je bil bolje ocenjen Kranj.

Ministrstvo je podjetju za analizo plačalo 34.500 evrov in DDV. A po mnenju Mestne občine Kranj bi analiza, ki daje nekoliko večjo prednost Radovljici, potrebovala številne popravke. Na občini napovedujejo, da bodo do konca tedna podali več ugovorov in pripomb na analizo.

Kranjski župan Matjaž Rakovec ob tem pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje presojo umestitve gorenjske regijske bolnišnice bistveno popravilo, preden o lokaciji bolnišnice odloča vlada. Prepričan je namreč, da je najboljša lokacija za regijsko bolnišnico Gorenjske prav v Kranju.

In kaj točno so kritike kranjske občine?

V Kranju kot argumente navajajo, da je bila analiza netransparentna ter tudi metodološko pomanjkljiva. "Razočaran sem nad metodologijo analize in predvsem nad tem, da nekaterih naših argumentov sploh niso upoštevali. Pogrešal sem pojasnilo, kako so posamezna področja sploh ovrednotili s točkami, kakšni so bili kriteriji ter kakšno težo so posamezni kriteriji imeli," je navedel Rakovec.

Župan meni tudi, da analiza ni upoštevala dejstva, da bi bolnišnica v Kranju močno razbremenila ljubljanski UKC. Izpostavil pa je tudi ceno zemljišč, saj da so pripravljavci analize ocenili, da so komunalna oprema in zemljišča v Kranju dražja kot v Radovljici, čeprav da so ob tem priznali, da je Radovljica pravzaprav širše mestno območje Kranja.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar FOTO: Damjan Žibert

Lokacija v Kranju je sodeč po analizi manj primerna tudi zato, ker bi bilo treba za izgradnjo prestaviti daljnovod in bi bil za to potreben državni prostorski načrt, kar bi časovno projekt lahko zamaknilo. A župan se s tem ne strinja: "Ta problem lahko rešimo ob soglasju s pristojnim ministrstvom z istim občinskim podrobnim prostorskim načrtom, s katerim bomo v prostor umeščali že samo bolnišnico. Mestni svet je nedavno soglasno sprejel sklep, da bo kar najbolj hitro sprejemal odločitve o teh dokumentih."

Kljub pomislekom analize v Kranju menijo, da so za izgradnjo regijske bolnišnice primernejši zaradi večje dostopnosti in bližine za prebivalce Gorenjske ter večje koncentracije prebivalstva v bližini. "Skoraj dve tretjini zemljišč sta v javni lasti, se pravi v lasti občine ali države. Ostali zasebni lastniki pa so podpisali pismo o nameri prodaje zemljišč za potrebe bolnišnice," so sporočili s kranjske občine ter dodali, da so slednje predložili tudi izdelovalcu analize.

Izpostavili pa so tudi, da je DARS za lokacijo v Radovljici izdal negativno mnenje zaradi hrupa, ki ga povzroča avtocesta. "Vendar pa te razlike med Kranjem in Radovljico analiza sploh ni upoštevala. Izdelovalec analize je zavzel stališče, da sta lokaciji enakovredni po hrupu, kar ne drži," je še dodal Rakovec.

Po Pintarjevih besedah naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico sicer zgradili v roku šestih let, gradnja pa je ocenjena na 305 milijonov evrov. Vanjo bodo preselili nekatere dejavnosti iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki bo ostala kot negovalna bolnišnica, in morda tudi iz drugih gorenjskih bolnišnic. Novi bolnišnici se bo pridružil tudi urgentni center.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
10. 07. 2024 20.26
+2
Čas kislih kumaric. Ta vlada ne bo naredila nič. Vrgli so kost za glodanje. Ni volje, nu znanja, ni denarja. Torej tema.
purman
09. 07. 2024 15.40
+7
Pa to ne moreš verjeti!!! Za investicijo 500.000.000 EUR, ki je najpomembnejša v zgodovini Gorenjske, je Vlada RS - Robert Golob za par tisoč EUR naročila študijo pri podjetju, ki ima zaposlena dva ekonomista. In ta dva sta Radovljico določila za najboljšo lokacijo. Možno samo v Severni Koreji. Kje so prostorski načrtovalci, zdravniki, geografi,...?
krancan123
09. 07. 2024 14.26
+27
Kakšna Radovljica lepo vas prosim! Na Jesenicah bolnišnica ostaja! Več kot 70% vseh prebivalcev gorenjske je iz spodnje gorenjske. Samo Kranj in Škofja loka imata skupaj več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska.
purman
09. 07. 2024 15.45
+11
to je pa tako če Vlada naroči študijo pri podjetju iz Kopra ki ima zaposlena dva ekonomista. To bi morala biti interdisciplinarna skupina različnih strokovnjakov, ne pa en dokument za par tisoč evrov. Sramota od sramote
purman
09. 07. 2024 15.51
+5
Sramota od sramote. Vlada naroči dvema ekonomistama da določita lokacijo 500.000.000 EVROV vredno investicijo, ki bo zaznamovala številne generacije. Kje so prostorski načrtovalci, urbanisti, zdravniki, fakultete. Ta Vlada jih ne rabi.
Blackadster
09. 07. 2024 09.07
+29
Kranj, saj ima največ prebivalcev in bo najbližje večini.
roten
08. 07. 2024 21.18
+2
Po Polhovi logiki bo na Brezjah
94001
08. 07. 2024 20.59
-29
Radovljica vsekakor. Bližje Julijcem za helikoptersko reševanje, bližje avtocesti pa še več avtohtonih prebivalcev Slo. je tam.
finest5nancy
08. 07. 2024 20.52
-4
Kdo bo delal v tej bolnici? Že na Jesenicah ni dovolj kadra.
Naiskreni
08. 07. 2024 20.39
+3
Edini, ki so dvigovali nivo inetelekta v tisti dolini.. odhajajo. In v primeru kranja bo vsaj 50.000 prebivalcev imelo vec kot 30 km do prve bolnice. bravo. Prjatu pa sprašuje, če bo sedaj v bolnišnici na Jesenicah azilni dom? Plac bo, meje so tudi blizu, prebivalci tudi že multikulti.. no vsaj Slovencev že dolgo ni. Ampak je pa očitno res, da se glede na velikost deponije tja vozijo smeti iz pol države..
Uporabnik1812060
08. 07. 2024 20.37
+29
Najbolj logično Kranj, ker je Radovljica že blizu Jesenic, kjer bolnico že imajo. Tako bi Kranj pokrival velik del spodnje Gorenjske, vključno vse v smeri Škofja loke...
Julijann
08. 07. 2024 20.18
+2
Kdor bo več podmazal!
tornadotex
08. 07. 2024 20.08
+1
Na koncu se bodo šli am ban vija vaja ven...
jedupančpil
08. 07. 2024 19.45
+0
a za nas al albance?
Sventevith
08. 07. 2024 19.45
-28
Radovljica, itak.
Sventevith
10. 07. 2024 08.41
-21
Še na tem portalu so "Brazilci" močnejši. Kranj je konec. Enklava.
Mukec
08. 07. 2024 19.26
-25
Radovljica, to je to.
Potouceni kramoh
08. 07. 2024 19.14
-23
Radolca.Kranj ni več naš.
Qwertzuiop
08. 07. 2024 21.09
+1
Ne skrbi, z bolnico pridejo tudi albanske medicinske sestre, negovalke, čistilke ter obvezno še 2 albanski pekarni, ki jih ima pa že verjetno vsaka slovenska vasica. Pa še zgradit jo bo treba, a misliš da jo bosta Janez pa Lojze? 😁