Slovenija

Kemiplas onesnažuje

Koper, 18. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Okoljsko ministrstvo je objavilo rezultate meritev emisij, ki so jih v Kemiplasu opravili, potem ko je v tovarni prišlo do manjše ekološke nesreče.

Po manjši ekološki nesreči Kemiplasa se je pojavila na okoliških njivah bela pena
Po manjši ekološki nesreči Kemiplasa se je pojavila na okoliških njivah bela pena FOTO: POP TV

Čeprav so rezultati ministrstva za okolje pokazali na prekomerno količino rakotvornega plina formaldehida, inšpekcijske službe še niso napovedale nobenih konkretnih ukrepov za rešitev problema. "Vse napovedi o nadaljnjem inšpekcijskem postopku so v tem trenutku preuranjene. Ali bo izdan inšpekcijski ukrep in kakšen bo, bo odločil sam inšpektor, ko bo ugotovil vsa dejstva," je dejala Helena Lovše Vrhovec z inšpektorata za okolje in prostor.

V Kemiplasu se sklicujejo na rezultate neodvisnega monitoringa, ki so ga le dan pred uradnimi meritvami izvedli na lastno pest v podjetju. "Najprej je treba ugotoviti, kako lahko dve pooblaščeni instituciji izmerita vrednosti, ki so zelo različne. Tudi trajni monitoring, ki ga izvajamo v Kemiplasu 24 ur na dan, in je postavljen po najvišjih evropskih standardih, kaže, da so emisije snovi v zraku usklajene z zahtevami zakonodaje," pravi Irena Poles, pomočnica direktorja Kemiplasa.

Temu ne verjamejo predstavniki desetih bližnjih vasi, ki se že več let, organizirani v poseben odbor, zavzemajo za zaprtje kemične tovarne. Okoliške prebivalce pa je razburila tudi vest, da naj bi Kemiplas pred dnevi uradno registriral dejavnost sežiganja nevarnih odpadkov, kar so v podjetju zanikali.