Slovenija

Kemiplas lahko še onesnažuje

Ljubljana, 17. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za okolje je razveljavilo odločbo inšpektorja za okolje, ker koprsko podjetje ni uspelo izmeriti in odpraviti svojega onesnaževanja.

Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo odločbo inšpektorja za okolje, s katero je ta podjetju Kemiplas iz koprskih Dekanov prepovedal obratovanje obrata za proizvodnjo anhidrida ftalne kisline (AFK) s 15. majem, če do takrat ne bo znižalo emisij snovi v zrak iz pralnega stolpa B115 pod predpisano mejno koncentracijo.

Pena, ki se nabira na zemljiščih v okolici koprskega Kemiplasa. (Foto: POTV)
Pena, ki se nabira na zemljiščih v okolici koprskega Kemiplasa. (Foto: POTV) FOTO: POP TV

Kemiplas se je namreč na izdano odločbo okoljskega inšpektorja pritožil na ministrstvo za okolje, ki je sicer pritrdilo mnenju inšpekcije za okolje, hkrati pa je ugotovilo, da podjetje svoje proizvodnje ne bi moglo prilagoditi predpisom v tako kratkem roku, kot ga je določila inšpekcija. V Sloveniji namreč do nedavnega bi bilo pooblaščenega laboratorija, ki bi lahko izmeril celotno onesnaževanje iz Kemiplasa.

Vsakega toliko časa iz Kemiplasa spustijo lepljivo snov bele barve, ki po trditvah vodilnih iz podjetja ne predstavlja nevarnosti za zdravje domačinov (Foto: POPTV)
Vsakega toliko časa iz Kemiplasa spustijo lepljivo snov bele barve, ki po trditvah vodilnih iz podjetja ne predstavlja nevarnosti za zdravje domačinov (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

"Z novim letom je začela veljati nova zakonodaja, ki predpisuje, da morajo biti podjetja za izvajanje uradnih meritev akreditirana," je zaplet za 24ur.com komentirala tiskovna predstavnica ministrstva za okolje Mateja Simčič. "V trenutku izdaje inšpekcijske odločbe v Sloveniji ni bilo organizacije, ki bi bila uradno pooblaščena za meritve formaldehida."

Agencija RS za okolje je tako šele prejšnji teden izdala pooblastilo Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor za izvajanje meritev emisij snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja. Mariborski zavod pa naj bi meritve formaldehida iz Kemiplasa opravil v sodelovanju z nemškim podizvajalcem. Predstavniki Kemiplasa danes niso bili dosegljivi za komentar.

Ministrstvo zahteva posamične meritve, krajani pa celovito sanacijo

"Ministrstvo za okolje je obljubilo, da tovarna ne bo več smela onesnaževati," je povedala predstavnica krajanov Zofija Paulin. "Zapleta se, ker ministrstvo in inšpekcija za okolje pod nekdanjim ministrom Janezom Kopačem nista ukrepala in sta dopuščala obstoječe stanje."

Okoljsko ministrstvo je ob svoji zadnji odločitvi določilo, da mora Kemiplas po novem predložiti inšpektorjem meritve do srede julija. Krajani pa vztrajajo, naj ministrstvo zahteva celovito sanacijo tovarne, ne pa da naroča vedno nove meritve onesnaževanja.

V obratu, ki nekajkrat letno onesnaži bližnjo in daljnjo okolico, bodo tako v petek znova zagnali stroje.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA