Slovenija

Kemični sneg iz Dekanov razburja

Koper, 29. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Razburjenje med krajani zaradi umetnega snega, ki je na božični večer pobelil polja okoli tovarne Kemiplas, se še ni poleglo.

Medtem ko v podjetju zagotavljajo, da izpust ni bil nevaren za okolje, okoljevarstveniki trdijo nasprotno. Pri zadnjem dogodku naj bi bila javnost napačno obveščena, kakšna kemikalija je ušla v zrak.

Bela, lepljiva snov, ki prihaja iz Kemiplasta, je po trditvah odgovornih povsem neškodljiva (Foto: POPTV)
Bela, lepljiva snov, ki prihaja iz Kemiplasta, je po trditvah odgovornih povsem neškodljiva (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Po trditvah raziskovalca dr. Gorazda Pretnarja lahko ftalna kislina vpliva na dihala, na sluznico, na povečanje števila belih krvnih telesc, zato je ogrožen imunski sistem prebivalcev. Kemični motilci v zelo majhnih koncentracijah vplivajo na delovanje hormonov v človekovem telesu, pravi Pretnar.

Ekolog Anton Komat meni, da gre za zastarelo tehnologijo in predlaga takojšne zaprtje objekta in premestitev na varnejšo lokacijo. Domačini so ob zadnjem izpustu za takšno stanje med drugimi krivili tudi nekdanjega okoljskega ministra Kopača, ki očitke zavrača in pravi, da so "naredili vse, kar smo se dogovoril in celo več".

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je pozval pristojnega inšpektorja za okolje, da opravi inšpekcijski pregled v podjetju Kemiplas. Inšpektor se je danes odpravil v podjetje in odredil izvedbo ponovnega obratovalnega pregleda.

SORODNI ČLANKI