Slovenija

Keber v celjski bolnišnici

Ljubljana, 30. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister za zdravje Dušan Keber, ki se je v celjski bolnišnici ločeno sestal s strokovnim vodstvom, direktorjem bolnišnice Samom Fakinom in člani sveta zavoda, je pojasnil, da reševanje tovrstnih sporov ni v njegovi pristojnosti.

Dušan Keber, minister za zdravje
Dušan Keber, minister za zdravje FOTO: POP TV

Po treh tednih nesoglasij in medsebojnih obtožb med zdravniki in direktorjem, ki so na trenutke presegle mejo zdravega razuma, je popoldne v Celje prišel minister za zdravje Dušan Keber. Minister je povedal, da ni njegova vloga, da bi razsojal tovrstne zgodbe. Sicer pa ima direktor bolnišnice vso pravico predlagati nov delovni čas, tako, da to ne more biti razlog za njegovo razrešitev.

"Svet zavoda bolnišnice bo v sredo, ko bo odločal o razrešitvi direktorja, imel težko nalogo. Ne glede na njegovo odločitev zmagovalca ne bo. Kdor koli bo vodil bolnišnico, bo moral uresničiti načrtovani sanacijski program," je dejal minister.

Fakin je priznal, da je zdravnikom pošiljal sms sporočila, ker se po telefonu z njim niso hoteli pogovarjati. V teh sporočilih naj bi zapisal: "Bolje zate, da se oglasiš na telefon," kar so zdravniki razumeli kot grožnjo in kot "neoboroženi državljani" zahtevali zase in svoje družine posebne varnostne ukrepe.

Urejanje razmer v celjski bolnišnici je v pristojnosti organov upravljanja te ustanove, zato od ministrovega obiska ni bilo mogoče pričakovati dokončnih odločitev. Končna odločitev naj bi padla v sredo, ko se bo sestal strokovni svet zavoda.

Kako resne so bile grožnje direktorja Fakina?

Fakin je danes povedal, da bo tožil vse štiri predstojnike, ki so ga kazensko ovadili.

Aleš Maček, Fakinov odvetnik je povedal, da njegov klient vse obtožbe zanika
Aleš Maček, Fakinov odvetnik je povedal, da njegov klient vse obtožbe zanika FOTO: POP TV

V kazenski ovadbi so predstojniki zapisali, da jim je Fakin grozil z besedami:

- tekla bo kri,
- šteli bomo mrtve
- fizično bom obračunal z vami
- odslej samo še na gobec