Slovenija

Keber predstavil prednosti reforme

Ljubljana, 03. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za zdravje Dušan Keber je vladi prvič predstavil izhodišča za zdravstveno reformo. Poudaril je, da reforma prinaša stabilizacijo zdravstvenega sistema, usmerjena pa je k šestim ciljem, od katerih je najpomembnejši boljša dostopnost do zdravstvenih storitev.

Da je reforma potrebna, je pokazala tudi projekcija, po kateri bi se brez reforme in ob upoštevanju obstoječih razmer pri plačniku (ZZZS) v letu 2007 nabralo že za 68 milijard tolarjev skupne komulativne izgube, v zdravstvenih institucijah pa bi bilo še kakšnih 60 milijard tolarjev "prikrite" izgube, je opozoril Keber.

Na novinarski konferenci po današnji seji vlade, ki je sprejela predlog izhodišč za reformo, je minister Keber poudaril, da z zdravstveno reformo napovedujemo veliko stabilizacijo zdravstvenega sistema v finančnem smislu, boljšo kakovost ter večjo učinkovitost in koristi za državljane. Na celotno besedilo osnutka t.i. bele knjige zdravstvene reforme bo treba počakati še približno teden dni, po ministrovih besedah pa reforma zasleduje šest ciljev: pravičnost pri zagotavljanju sredstev, razporejanje sredstev po potrebah državljanov, boljšo dostopnost, razvoj sistema celovite kakovosti, učinkovitejše upravljanje ter krepitev področja javnega zdravja. Kot je dejal, so z osnutkom bele knjige zadovoljni, pričakuje pa, da se bo dokument skozi javno razpravo še izboljšal. Javna razprava bo potekala do srede oktobra, besedilo bele knjige, ki se bo nato oblikovalo, pa bo podlaga za pripravo zakonov in podzakonskih aktov, potrebnih za izvedbo reforme.

Minister za zdravstvo Dušan Keber
Minister za zdravstvo Dušan Keber FOTO: POP TV

Z reformo bi se torej prostovoljno oziroma dodatno zavarovanje, ki ga iz lastnega žepa plačuje 94-odstotkov vseh zavarovancev, ukinilo. Vse pravice iz tega zavarovanja bi se prenesle v obvezno. Dušan Kidrič z urada za makroekonomske analize zato opozarja, da bi minister Keber s tem ukinili nekaj, kar dobro deluje. "Pri vsakem prenosu se pojavijo težave, to so tako imenovane kolateralne škode, in vedno se pojavijo neke stvari, ki ostanejo nepokrite in nenarejene," pojasnjuje Kidrič.

"Z ukrepi bomo izboljšali zdravje, življenjska doba se bo podaljšala, z reformo pa naj bi zmanjšali tudi čakalne dobe," pravi Keber in dodaja: "Največ sprememb se obeta na področju zavarovanja. Obvezno in sedanje prostovoljno zavarovanje se naj bi združilo v eno, kar bi, če govorimo o plačilu zavarovanja, pomenilo, da bi 40-odstotkov zavarovancev po novem plačalo več, 60-odstotkov pa manj."

Kot še zatrjuje minister Keber, naj bi s tem privarčevali 65 milijard tolarjev. Zdravstveni davek oziroma prispevne stopnje bi zaposleni plačevali glede na višino osebnega dohodka, in sicer slaba dva odstotka, upokojenci pa dobre štiri odstotke neto pokojnine. "Če je problem tistih, ki ne morejo plačevati, potem je treba rešiti ta problem. Če je problem premalo denarja, je tudi potrebno nekaj narediti. Vsekakor pa ni treba umaknit zasebnih sredstev iz financiranja javnega zdravstva," dodaja Kidrič.

Vsekakor pa v tem trenutku najbolj skrbi zdravstvene zavarovalnice, saj bi v primeru, če bi reforma kot taka obveljala, izgubile večji del posla. "Tu je problem, ki bi ga morala rešit javna oblast, vendar ne s tem, da jih ukine. To je pač najlažje. Drugače pa mislim, da bi moral biti nadzor nad funkcioniranjem takih zavarovanj od države bistveno večji," zaključuje Kidrič.

Dušan Kidrič
Dušan Kidrič FOTO: POP TV

Zavarovalnice morebitnih sprememb še ne komentirajo, zdravstvene reforme namreč še niso videli črno na belem. Bela knjiga bo, kot je obljubil minister, javnosti na voljo prihodnji teden.