Slovenija

Kdo vse je vpleten v nakup?

Ljubljana, 09. 03. 2007 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nakup oklepnikov 8x8 bo očitno preiskovala parlamentarna komisija, saj je opozicija zbrala dovolj podpisov.

Erjavec je zavrnil vse opozicijske očitke glede postopka nabave oklepnikov
Erjavec je zavrnil vse opozicijske očitke glede postopka nabave oklepnikov FOTO: POP TV

Skupina 38 poslancev iz vseh štirih opozicijskih poslanskih skupin (LDS, SD, SNS in skupina nepovezanih poslancev) je v državni zbor vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave glede nakupa oklepnikov 8x8.

Namen parlamentarne preiskave je tako med drugim ugotoviti, ali je bilo izvajanje nadzora državnega zbora nad ministrstvom za obrambo in Slovenske vojske zavestno "zavlačevano in oteženo". Opozicijo zanima tudi, zakaj in kako je bil nakup izveden preko posrednika ter kakšni so bili interesi in povezave oz. povezani posli v ozadju nakupa.

Parlamentarna preiskava naj bi med drugim ugotovila morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v onemogočanju nadzora državnega zbora nad ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko. Po mnenju opozicije namreč obstaja "velika verjetnost", da gre v primeru nakupa finskih oklepnikov za orožarske naveze. Gre namreč za site osebne, sorodstvene, strankarske in cehovske povezave, ki so v Sloveniji "že delovale in so se danes ponovno vrnile", opozarja opozicija.

Poslanec LDS Anton Anderlič
Poslanec LDS Anton Anderlič FOTO: POP TV

Pri poslu namreč obstaja sum klientelizma in korupcije, je na novinarski konferenci pred vložitvijo zahteve povedal poslanec LDS Anton Anderlič. Skupina opozicijskih poslancev se je za vložitev zahteve med drugim odločila, ker so kljub sejam matičnega odbora in izredni seji državnega zbora nekatera vprašanja še vedno ostala neodgovorjena.

Še vedno ni jasno, zakaj se je država odločila za posrednika pri tem poslu in koliko bo končna cena posla
Še vedno ni jasno, zakaj se je država odločila za posrednika pri tem poslu in koliko bo končna cena posla FOTO: POP TV

Tako še vedno ni jasno, zakaj se je država odločila za posrednika pri tem poslu in koliko bo končna cena posla. Ob tem obstaja dvom, ali je bila pogodba sklenjena v skladu z razpisnimi pogoji. Minister namreč za predpisanih 63 milijard tolarjev ni kupil 135 oklepnikov z vso predvideno opremo, za kar je imel pooblastilo, temveč le 110 oklepnikov. Medtem ko za preostalih 25 oklepnikov ni jasno, s kakšno opremo, kdaj in za koliko denarja jih bo zares opremil, so zapisali opozicijski poslanci v zahtevi.

Erjavec pozdravil pobudo

Erjavec je poudaril, da je bil nakup oklepnikov že večkrat obravnavan tako v odboru za obrambo kot na izredni seji DZ, kjer je kot pravi, v celoti argumentirano zavrnil vse očitke. Ob tem je dodal, da imajo nekateri očitno interes, da do posla ne bi prišlo. Med njimi je podjetje Sistemska tehnika, ki je v lasti Viator Vektorja, kateremu predseduje viden član LDS, je še pojasnil minister.

Nakup oklepnikov ima za Slovenijo izredno velike gospodarske koristi, je v današnjem odzivu na vložitev zahteve povedal obrambni minister Karl Erjavec in dodal, da vse očitke o nepravilnostih v zvezi z nakupom zavrača. Kot pravi, se ga želi na ta način diskreditirati kot ministra. Erjavec pobudo sicer pozdravlja, obenem pa pričakuje, da bodo preiskani vsi nakupi vojaške opreme od leta 1994.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
03. 04. 2007 16.46
Kdo je kupil Izraelske Haubice? A ni bil takrat obrambni mogoče Janša? Vglavnem, bojna moč naše vojske je zastrašujoča: - Havbice, ki so bolj nevarne zadaj, kot spredaj, - Prazgodovinski tanki, specialno dodatno obteženi, - Bolnišnica za brigado, ampak brigade ni, - Pilatusi za vojaške igrice v zraku, oboroženi z novoletnimi raketami, - Odsluženi nemški mornariški sistem zračne obrambe v planinah, - Patrie z osnovno konfiguracijo (beri - neoborožene), s katerimi bo vojska povozila sovražnika. Še dobro, da so gume velike. - Opuščen sistem splošnega ljudskega odpora - teritorialne obrambe- ki je edini primeren za obrambo Slovenije. Dokazano v zadnjih dveh (treh) vojnah. Edino dobro orožje so preskušeni (JLA) Kalašnikovi, pa še te zamenjujejo, verjetno s fračami.
goso
10. 03. 2007 20.08
Tole pa ne bo šlo: 63 milijonov tolarjev!!!!za 135 al pa 110 krst. Tko pocen se pa ne damo...
Vegos
10. 03. 2007 16.51
Zorb, Moro, vabim vaju na pijačo; me prav zanima če bosta tako korajžno ljudi obgladala s 'komunajzerji' tudi, ko jim bosta gledala v oči.
lucasa
10. 03. 2007 16.42
35 slovenskih otrok gre lačnih spat, ker jim nimajo starši kaj dajat za jesti. Mi pa se bahamo z kupom starega železa, ki ga tako ali tako ne potrebujemo. ŽALOSTNO! Kahrli, spet si orodje v rokah drugih... ko te ne bodo potrebovali, pa dobiš brco v ....... Ampak sam si boš kriv!
Jožajoža
10. 03. 2007 16.27
kaj bi bilo, če bi bili ti na oblasti leta 45??
xuxu
10. 03. 2007 13.17
Saj sploh ni važno koliko miljard se vrže stran, pa če se kuj poruši država... Glavno da se te komunajzerje eliminira... Široko razmišljate, ni kej...
Tedy1967
10. 03. 2007 11.53
sbp davkoplačevalci menimo, da so v Sloveniji sami lopovi, le barva stranke se spreminja. V tej državi je denar za vse sranje, ki si ga ti vrli veljaki izmislijo, raja pa lahko pocrka. Delavcu bi vzeli dodatke za prevoz na delo, ukinili malico, dodatek na delovno dobo, uvedli davek na vse nepremičnine in premičnine, še seksati bi morali po povelju in to vsakič na polno, tako da............... A je sploh vredno še kaj komentirati? Pač kjer osel leži dlako pusti, politika pa kupico sranja. V tej državi se očitno nismo borili za dobrobit ljudstva, temveč dobrobit posameznikov, ki so si napolnili žepe. Sicer pa kako če biti drugače, ko ti sam predsednik javno v kamero pove, da v Sloveniji ni revščine. Očitno bi bil za posameznike čas da gredo k okulistu na pregled, saj ne bo drago, itak bo šlo iz davkoplačevalskega žepa.
jjjkkklll
09. 03. 2007 23.47
Pa še za informacijo. Vojska je kljub temu nakupu eden manjših porabnikov proračuna, le cca 5. Medtem, ko sociala pobere okrog 50 proračuna. Tudi ZZZS letno dobi iz obveznih prispevkov 5x več kot vojska... Da ne bo kdo spet opletal, da je zaradi vojske premalo denarja za socialo ali pa zdravstvo.
jjjkkklll
09. 03. 2007 23.45
Kako se bo opozicija opekla. Itak je jasno, da je bila Sistemska Tehnika Kacinova, pa je Patria ponudila boljše in cenejše vozilo. To je poleg Hummerjev edini dober večji nakup slovenske vojske. Ne pozabimo na LDSovske mutne poslove z zanič izraelskim orožjem, zaradi katerih sta dva slovenska vojaka umrla (v mirnem obdobju in to v času obvezne vojske).
?rni panter 1
09. 03. 2007 16.31
@pkorosec-poslanci opozicije nimajo večine, če bi jo imeli, bi bili lahko pozicija.Ker pa niso in upam da še dolgo ne bojo, lahko samo gledajo in se učijo, kako se eliminira komuniste,... ;)
pkorosec
09. 03. 2007 15.22
Poslanci opozicije imajo vecino sedezev v drzavnem zboru, zato nobena preiskava nima nobenega smisla, saj tako od vladajocih ne rabi nihce odgovarjat, pa ce se izaže še na 100 in en nacin, da je kateri od njihovih ministrov zavajal javnost oz. delal škodo Sloveniji. Folk pa se tudi ne bo prevec razburjal, ce politiki manipulirajo z nami, ker edino kar je vazno je to, da se po vseh kotih isce če je še kje kakšen komunist, ki ga je treba eliminirat.
SBP
09. 03. 2007 15.05
Kaj menite vi, davkoplačevalci? Debato lahko odprete na vojaškem forumu - www.vojak.si