Slovenija

Kdo stoji za uničenjem?

Ljubljana, 26. 07. 2007 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zmago Jelinčič vlado med drugim sprašuje, kdo je Psihiatrični kliniki Ljubljana dovolil uničevanje arhivskega materiala.

Jelinčič od vlade zahteva, da v zvezi z omenjenim primerom najde krivce in jih kazensko sankcionira.
Jelinčič od vlade zahteva, da v zvezi z omenjenim primerom najde krivce in jih kazensko sankcionira. FOTO: Kanal A

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič v pisnem poslanskem vprašanju vlado med drugim sprašuje, kdo je Psihiatrični kliniki Ljubljana dovolil uničevanje arhivskega materiala. Gre namreč za "neprecenljive dokumente o delovanju tako bivše uprave državne varnosti (UDV) iz časa druge svetovne vojne in dalje, ki zagotovo sodijo v Arhiv Republike Slovenije", v pismu poudarja Jelinčič in od vlade zahteva, da v zvezi z omenjenim dejanjem najde krivce in jih kazensko sankcionira.

Jelinčič tako sprašuje vlado, kdo je naročil uničenje arhivov oziroma kdo stoji za uničenjem, "ki prikazuje delovanje represivnih organov proti raznim disidentom". Kot primer navaja dokumentacijo pripornikov tako imenovanega "Nagodetovega procesa".

Od vlade prav tako zahteva, "da se to barbarsko početje nekaterih ljudi, verjetno povezanih z bivšim režimom oziroma službami, ustavi in prepreči. Z namenom, da se ohrani vsaj del materiala, če ga že niso sežgali v kurilnici psihiatrične bolnice".

Ukrepanje vlade Jelinčič zahteva takoj, ravno tako ugotovitev krivde oziroma namena ter kazensko sankcioniranje. Ob tem zahteva tudi, da se ugotovi krivdna odgovornost direktorja instituta Miroslava Končine in se ga pokliče na odgovornost.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 07. 2007 15.13
Gotovo gre spet za kakšnega notoričnega norca, saj jih je čedalje več!