Slovenija

Kdo ne pozna pravil?

Ljubljana, 05. 06. 2007 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Plesna zveza Slovenije in Urška po svoje razlagata pravila za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, trpijo pa maturanti.

Plesna šola Urška letos noče skupaj s PZS prijaviti rekorda, ker se zavedajo, da jim prihodnje leto samim ne bi uspelo zbrati skupaj več kot 40.000 plesalcev. Rudolf Kocbek, Plesna zveza Slovenije

Spor med Plesno zvezo Slovenije (PZS) in plesno šolo Urška je pripeljal tako daleč, da bodo letošnji maturanti, ki so plesali četvorko, morda ostali brez rekorda za Guinnessovo knjigo rekordov.

Plesna šola Urška, ki je organizatorka Maturantske parade 2007, je namreč sporočila, da je v 26 mestih v Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem plesalo 23.408 plesalcev, kar je 220 plesalcev manj kot lani.

Letošnji maturanti se morda ne bodo vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.
Letošnji maturanti se morda ne bodo vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. FOTO: Dare Čekeliš

Urška je sicer 18. maja, na dan parade, sporočila, da je na Maturantsko parado 2007 27 mest iz petih držav prijavilo 24.416 plesalcev, kar je 788 plesalcev več, kot jih je plesalo lani, ko se jih je zavrtelo 23.628. Po teh številkah bi se mladi vpisali v Guinnesovo knjigo rekordov, četudi niso upoštevali mest, ki so plesala pod okriljem Plesne zveze Slovenije.

Organizator Maturantske parade Tomaž Ambrož je povedal, da letos Guinnessovega rekorda ne bodo prijavili, in napovedal, da se bodo za rekord znova trudili 16. maja 2008.

Vendar je pozneje srbsko mesto Kraljevo, za katero Urška trdi, da se je prijavilo tako Plesni zvezi Slovenije kot plesni šoli, dokazila predalo PZS, ki je organizirala prireditev European Quadrille Dance Festival. Tako Urška ni mogla upoštevati 1008 plesalcev iz Kraljevega in tudi ne more prijaviti rekorda.

PZS za spravo, Urška pač ne

V Plesni šoli Urške pravijo, da podatkov PZS o številu plesalcev niso sprejeli, saj jih niso pravočasno posredovali, kot to zahteva Guinness. Podatke bi jim morali posredovati še pred poldnevom, ko se je četvorka začela, a tega niso storili, zato njihovih številk tudi niso mogli upoštevati, pojasnjujejo v Urški. A drugače trdijo v PZS, saj naj Guinness sploh ne bi zahteval podatkov še pred dogodkom, ampak je pomembno samo to, da je dogodek dobro evidentiran in podkrepljen s slikovnim oziroma video gradivom, številke pa se zbirajo naknadno.

Število plesočih v Ljubljani je bilo po poročilu Urške 10.116, kar je podpisal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. PZS ne verjame številki.
Število plesočih v Ljubljani je bilo po poročilu Urške 10.116, kar je podpisal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. PZS ne verjame številki. FOTO: POP TV

Plesna zveza Slovenije kljub odločitvi plesne šole Urška še ni obupala in upa, da bodo tudi letos lahko prijavili rekord v Guinnessovo knjigo rekordov, ki so ga dosegli z obema plesnima dogodkoma - Maturantsko parado 2007 in European Quadrille Dance Festival. Kot je za 24ur.com pojasnil Rudolf Kocbek, na vpis v knjigo čaka 46 županov slovenskih in tujih občin, prav tako pa tudi maturanti, ki so na četvorki sodelovali.

Ljubljana še vedno sporna

Kljub temu, da je danes ljubljanski župan Zoran Janković podpisal poročilo Urške, da je na ljubljanski ulici plesalo 10.116 maturantov, pa v Plesni zvezi Slovenije še vedno ne verjamejo v točnost številke. Kot pravijo, je trasa znana in je dolga 490 metrov. Na tem prostoru lahko po njihovem izračunu v šestih vrstah pleše največ 6600 ljudi, kar nameravajo tudi dokazati.

V Mariboru so maturanti plesali pod okriljem Plesne zveze Slovenije in jih Urška tako ni upoštevala kot sodelujoče pri postavljanju novega rekorda.
V Mariboru so maturanti plesali pod okriljem Plesne zveze Slovenije in jih Urška tako ni upoštevala kot sodelujoče pri postavljanju novega rekorda. FOTO: Jani Dolinšek

'Urška si ni izmislila rekordne četvorke'

Plesna šola Urška noče sodelovati s PZS in tudi ne prijaviti skupnega števila plesočih mturantov, saj naj bi jih ta izigrala. Kot je pojasnil Tomaž Ambrož, je Maturantska parada njihova ideja in ples organizirajo že od leta 2001. Pozneje so se pridružila številna mesta, prireditev se je razširila tudi izven meja Slovenije, PZS pa je začela nekaterim lastnikom plesnih šol kot glavnim organizatorjem in koordinatorjem podeljevati ekskluzivno licenco za parado.


A na PZS trdijo, da ples četvork na ulicah sploh ni Urškina ideja, saj so podobni dogodek v Kamniku in Novem mestu organizirali drugi prireditelji že leta 1995 in 1997, vendar pa dogodka nista bila tako medijsko odmevna. Trdijo še, da Urška dela le zaradi svojih komercialnih interesov.

V Plesni zvezi Slovenije trdijo, da si Urška ni prva izmislila plesa četvork na ulicah. Prav tako se je dogodek šele pod okriljem PZS razširil na vsa večja slovenska mesta in celo v tujino.
V Plesni zvezi Slovenije trdijo, da si Urška ni prva izmislila plesa četvork na ulicah. Prav tako se je dogodek šele pod okriljem PZS razširil na vsa večja slovenska mesta in celo v tujino. FOTO: Dare Čekeliš

Kot pojasnjujejo na PZS, so s plesno šolo prvič sodelovali 2002 in združili osem slovenskih mest. In čeprav se je prireditev večala, so se povečevala tudi trenja med Urško ter ostalimi plesnimi šolami in PZS. Zato naj bi se po trditvah Kocbeka po četvorki leta 2004 plesne šole v več večjih slovenskih mestih, med njimi tudi v Mariboru, odločile, da z Urško nočejo več sodelovati. Urški so očitale tudi, da si je prisvajala vlogo organizatorja, in si lastila vse zasluge, čeprav so delali vsi. Tako so maturanti v teh mestih plesali pod okriljem Plesne zveze Slovenije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatjana.kersmanec@siol.net
05. 06. 2007 17.27
tole so jih pa grdo zaj****** sej ljudje so prišli plesat ne pa da bo tm sam zarad rekorda ampak se pa strinjam z profi boyem k slovenci samo fovšijo zganjamo če gre sosedu boljš
dolejo
05. 06. 2007 17.06
Kdaj nas pa Srbi še niso nategnil ?
profi-boy
05. 06. 2007 16.25
Vauv kak zanimivo. Pa koga to briga, pomembno je to da so obojni izigrali maturante. Še en odraz več kakšni smo slovenci če gre sosedu bolje kot meni. Sramota.
Tonček Balonček
05. 06. 2007 16.09
Pa koga pod tem nebom sploh zanima, kaj imata med sabo en Ambrož in Plesna zveza, žalostno je, da na te finte nasedajo maturanti, bodoči intelektualci. Mogoče je pa to že v privajanje na način življenja pri nas (manipulacija).