Slovenija

Kdo mu je izročil dokumente?

Ljubljana, 08. 08. 2007 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Jelinčič je zanikal, da bi mu dokumente, povezane s procesi komunističnega režima, izročil odpuščeni psihiater.

Zmago Jelinčič je zanikal, da bi mu dokumente izročil Mladen Vrabič
Zmago Jelinčič je zanikal, da bi mu dokumente izročil Mladen Vrabič FOTO: Jani Dolinšek

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič je odločno zanikal, da bi mu dokumente, povezane s političnimi procesi nekdanjega komunističnega režima v letih 1947 in 1948, izročil odpuščeni psihiater Ljubljanske psihiatrične klinike Mladen Vrabič. Tudi psihiater je povedal, da ni odtujil nobenih dokumentov.

Nekdanji psihiater Vrabič je pojasnil, da naj bi v kliniki obstajali mikrofilmi s starimi dokumenti in tudi izvirni dokumenti. Izvirne dokumente naj bi shranjevali v posebnih depojih, "iz katerih jih je malce težje dobiti". Odpuščeni psihiater je prav tako zanikal obtožbe, da naj bi lansko leto odtujil 97 spisov pacientov. Po njegovih besedah, naj bi bil pravi vzrok za odpoved delovnega razmerja maja 2006 opozarjanje na nepravilnosti v kliniki. Napovedal je tudi tožbo zaradi razžalitve.

Jelinčič je tudi potrdil, da naj bi mu omenjena dokumenta poslala oseba, ki ju je aprila ali maja letos, skupaj še z nekaterimi drugimi dokumenti, rešila pred uničenjem v kliniki. Predsednik SNS sicer hrani izvirnike dokumentov z izvedenskimi mnenji psihiatra.

Direktor Ljubljanske psihiatrične klinike Miroslav Končina je minuli petek dejal, da Jelinčičevi očitki o domnevnem uničevanju arhivskega materiala v kliniki izhajajo iz spora z nekdanjim zaposlenim psihiatrom. Omenjenega psihiatra naj bi zaradi domnevne odtujitve zdravstvene dokumentacije odpustili s klinike.

Predstojnica kliničnega oddelka Polje Vesna Švab, kjer naj bi bil zaposlen domnevni storilec, naj bi direktorja ljubljanske psihiatrične klinike Končino lansko leto obvestila, da manjka 97 spisov pacientov. Švabova je pojasnila, da so na sled domnevne kraje spisov prišli tako, da so začeli "pogrešati spise". Zato so "naredili revizijo in ugotovili, da manjka 97 spisov". Klinika je zato aprila 2006 poslala ovadbo okrožnemu državnemu tožilstvu zaradi suma storitve kaznivega dejanja tatvine in zlorabe osebnih podatkov. Končina ni hotel imenovati osebe, ki je ovadena.

Predstojnica kliničnega oddelka Polje je pojasnila, so na sled domnevne kraje spisov prišli tako, da so začeli spise pogrešati
Predstojnica kliničnega oddelka Polje je pojasnila, so na sled domnevne kraje spisov prišli tako, da so začeli spise pogrešati FOTO: POP TV


Niti Končina niti Švabova ne vesta, ali so bili med domnevno izginulimi spisi tudi dokumenti povezani s povojnimi političnimi procesi. Vendar oba dvomita, da se v spisih pacientov nahajajo mnenja sodnih izvedencev. Po njunem mnenju naj bi dokončen odgovor na to vprašanje dala nadaljnja preiskava.

Klinika pod strokovnim nadzorom

Na ljubljanski psihiatrični kliniki so sicer že uvedli izredni strokovni nadzor, da bi preverili, ali se v arhivih klinike res nahaja kakršna koli dokumentacija, povezana z Nagodetovim procesom.

Miroslav Končina poudarja, da so se znašli v "sivi luknji", kar se tiče hranjena dokumentacije, saj jim istočasno Zmago Jelinčič očita uničevanje dokumentov, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa, da je to, da niso uničevali dokumentov, starejših od deset let, protipravno. Hkrati je opozoril, da je decembra lani informacijska pooblaščenka opravila inšpekcijski nadzor na kliniki in ugotovila, da vse dokumente hranijo v skladu z zakonom.


Četudi je v času Nagodetovega procesa kateri od psihiatrov, tedaj zaposlenih v Psihiatrični kliniki, kot sodni izvedenec sodeloval v procesu, mnenje, ki bi ga izdelal, ne bi bilo dokumentacija klinike, temveč zdravnika samega, zato take dokumentacije v arhivih klinike ne more biti, je povedal Končina.

Direktor klinike je predstojnikom vseh štirih oddelkov tudi že naročil, naj v desetih dneh napišejo poročilo o domnevnem uničevanju dokumentacije, povezane s političnimi procesi. Obenem naj bi predstojniki tudi raziskali, ali je bilo v zadnjem času karkoli odtujeno ali uničeno. "V primeru utemeljenega suma bomo podali ovadbe," je dejal Končina.


Po dosedanjih podatkih naj bi bil avtor mnenj o Črtomirju Nagodetu in Karlu Barletu psihiater Janez Kanoni - Ivan. Kanoni, bivši upravnik partizanskih bolnišnic med drugo svetovno vojno, je bil po vojni direktor psihiatrične bolnice. "Možno je sicer, da je Kanoni hranil svoja izvedenska mnenja na kliniki," je dejal Končina in dodal, da "ne ve, ali je bil Nagode ali kateri koli obsojenec s procesov v tistem času na kliniki".

Končina je tudi prepričan, da "ni zakonske obveze, da bi morali spise pacientov pošiljati arhivu". Je pa potrdil, da se bo v petek sestal z direktorjem Arhiva RS Matevžem Koširjem. Na sestanku naj bi se pogovarjala tudi o predlogu arhiva, da bi del dokumentacije s klinike prenesli v arhiv.

Informacijska pooblaščenka: Ziherl me je narobe razumel

Na kliniki bi morali "vsake toliko časa v svojem arhivu pogledati, koliko dokumentacije je za odpis", je dejala Musarjeva.
Na kliniki bi morali "vsake toliko časa v svojem arhivu pogledati, koliko dokumentacije je za odpis", je dejala Musarjeva. FOTO: POP TV

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da se Ljubljanska psihiatrična klinika pri upravljanju z arhivom ni ravnala po določbah zakona. Prav tako je napovedala, da bodo kmalu obiskali kliniko in opravili nadzor arhiva. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je pojasnila, da je strokovni direktor Ljubljanske psihiatrične klinike "narobe razumel njeno razlago zakona o postopkih z dokumentacijo o pacientih".

Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva namreč jasno določa, da je potrebno dokumentacijo pacientov uničiti deset let po smrti pacienta, je povedala informacijska pooblaščenka. "Po tem roku se lahko hranijo le podatki za potrebe znanstvenih raziskav," je dejala in dodala, da "morajo biti osebni podatki v raziskavah anonimni". Opozorila pa je, da je potrebno takšno znanstveno raziskavo prijaviti.

'Klinika delala narobe'

"Psihiatrična klinika dela narobe, ko hrani vse dokumente in s tem tvega, da jim lahko določeni podatki izginejo," je dejala pooblaščenka in dodala, da "je tudi narobe, ker klinika ni obveščala Arhiva RS".

Pirc Musarjeva je prav tako poudarila, da bi morali v kliniki "vsake toliko časa v svojem arhivu pogledati, koliko dokumentacije je za odpis". "Pri tem bi bilo najboljše, če bi klinika sproti delala seznam o dokumentaciji za odpis," je dejala in odsvetovala, "da se to dela tako kot doslej, na vsakih 107 let".

Opozorila je tudi, da mora vsak upravljalec zbirke oziroma vsak upravljalec dokumentarnega gradiva pred uničenjem dokumentacije poklicati strokovnjake z Arhiva Republike Slovenije (ARS). Arhivski strokovnjaki potem pregledajo dokumentacijo in odberejo gradivo, ki je zgodovinsko pomembno. "Kar ostane, gre potem v uničenje," je še pojasnila informacijska pooblaščenka. Isti postopek naj bi po njenih besedah veljal tudi za dokumentacijo o pacientih.

Nadzor opravili leta 2006

Pirc Musarjeva je potrdila, da so decembra 2006 zaradi prijave o zlorabi opravili nadzor v kliniki. Vendar je opozorila, da so takrat uslužbenci njenega urada opravili nadzor zgolj nad "pravilnim ravnanjem z dokumenti živih pacientov in skladnostjo notranjih aktov z zakonodajo". Niso pa si ogledali arhiva klinike. "Bomo pa tokrat opravili nadzor tudi tukaj," je poudarila. Nadzor naj bi bil izpeljan potem, ko bo "svoje delo v kliniki opravil Arhiv Republike Slovenije," je še dejala.

Glede ugibanj direktorja Psihiatrične klinike Miroslava Končina, da bi lahko psihiater Janez Kanoni svoja sodna izvedenska mnenja hranil v kliniki, je pooblaščenka dejala, da sedanja slovenska zakonodaja določa, da mora klinika v svojem arhivu hraniti zgolj mnenja, ki jih je dala kot ustanova.

Medtem, ko ji naj ne bi bilo potrebni hraniti mnenj, ki so jih njeni zaposleni dali sodišču kot fizične osebe. Ni pa vedela, kakšna je bila zakonodaja na tem področju v času povojnih političnih procesih. Pirc Musarjeva je, kot pravi, tudi sama opazila, da je izvedensko mnenje o Karlu Barletu napisano na papirju z glavo Bolnice za duševne in živčne bolezni, sedanje Psihiatrične klinike.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
08. 08. 2007 20.23
Tonček, ničesar ni kriva marjana. Ne briga me, koliko je bilo vpletenih na soški fronti, omenil sem samo nepotrebne SLOVENSKE žrtve, ki so umli zaradi srbijanskegaq politiziranja in njihovih blodnih intrig. Tebi tega seveda ni treba razumeti, modrejši od tebe se po bojo zagotovo potrudili.
Tonček Balonček
08. 08. 2007 19.21
Nobene velikosrbske, velikofrancoske, velikonemške, velikohrvaške in ne vem še katere velike težnje ne bodo nikoli razumljene, ovrednotene in/ali obsojene, celo ameriške ne, oni kar lepo povejo, da imajo svoje težnje in "čežnje"¨! Življeneje gre svojo pot, tvoja hobi razlaga avstrijske politike je pa kar zabavna! Na soški fronti so padali Italjani, Bosanci itd., pač vsi, ki so prišli pod roko in zakon vojskujočih se strani, brez zveze, vsega je kriva seveda Marjana Deržaj. Ne enači vladajočih struktur z narodom, nismo Slovenci npr. v Afganistanu ali pa na Kosovu, tja jih je poslala naša oblast, ne jaz ali ti? Nočem biti kriv ali zaslužen za širjenje demokracije!
kriss714@amis.net
08. 08. 2007 18.11
Tonček, ne bo držalo. Dokler ne bodo razumljene, ovrednotene in obsojene velikosrbske genocidne težnje ne moremo govoriti o boljši prihodnost, ker se zgodovina ponavadi ponavlja. Verjetno ne veš, da je bil gavrilo princip, formalno anarhist in atentator na najvojvodo ferdinanda tudi povezan z ilirsko ložo. Dunajski dvor je bil strogo proti vojni s srbijo, pa so demonstracije nahujskane raje obrnile zadevo. Zadnje besede cesarja pred podpisom vojne napovedi so bile: Ljudje že dolgo niso okusili grozot vojne, pa ne vedo, kaj zahtevajo. Tako so srbijanci sačeli prvo svetovno vojno. Samo na soški fronti je padlo ogromno nič krivih fantov, tudi veliko slovencev. (doberdob, slovenskih fantov grob) Panslavizem je z vidika slovenstva katastrofalna zmota, pa ne bova zdaj o tem, je predolga. Zločini v kozlarjevi gošči so dovolj dobro dokumentirani, če kaj rabiš povej.
Tonček Balonček
08. 08. 2007 17.29
S tem velikosrbskim jugoslovanstvom nima smisla operirati, pred sto ali dvesto letii je to pomenilo osvoboditev izpod germanskega jarma, so o tem sanjali Prešeren ("..otrok kar ima Slava...), Cankar in še marsikdo, kot kasneje o tem, da nas le Nemci lahko potegnejo v razvito Evropo (domobranci) in potem še marsikaj (še najbolj pametna je bila tista Ttitova z neuvrščenimi, smo samostojno delali v tujini, kot zmagovalci na razpisih, ne kot zdaj, ko smo povsod, vključno v Sloveniji podopodizvajalci), no potem smo pa prišli v Evropo, seveda ne v tisto staro, Zahodno, ampak novo, z Romuni, Poljaki in ne vem še s kom, se počutim bolj vzhodno kot v Jugoslaviji, žal! Evropa postaja "Jugoslavija v velikem", spet bosta dve pisavi, tri religije ali več, nerazviti, ena vojska, še večja -NATO itd., isti problemi, poznamo!! Ti arhivi so pa itak brez zveze, poletno branje, če bi našli tiste iz Kozlarjeve gošče (Črna roka itak ni imela arhivov) ali npr. iz Begunj in Urha, bi bilo pa pestro ali kaj? Mi imamo srečo, da nismo pred 15 leti imeli vojne in lahko pogrevamo zadeve izpred 60 let, Srbi in Hrvatje so se poklali, vmes še oboji Bosance in obratno, zdaj so pa med sabo bolj prijateljski kot z nami, ne šljivijo nobene sprave ali ne vem česa, mi smo pa še kar naprej "neprijatejl". Pa kaj boste napravili s tistimi izvedenskimi mnenji od Kanonika, Kostnapfla, Milčinskega in iz vojaških arhivov od Ruglja? Ni za drugo kot za posebno številko Nove slovenske zaveze, sprememniti se ne da nič, torej??! Brezplodno, totalka!! To je za zgodovinarje, ne pa za tekočo politiko!!!
muvimen
08. 08. 2007 17.14
marin.jareb - Če niso raziskana skrivnostna pota komunajzerjev ne moreš gradit osnove za demokratično prihodnost. Treba je indijance polovit, obtožit in kaznovat ne glede na to kok so stari in kok se delajo revčke da so bolančkani. In pol ko bomo to golazen spucal in še kakšne zametke pol se bo dal pa veliko lažje delat.
MJOY88_11
08. 08. 2007 17.08
Zakva Jelinčič sam drka za nazaj, v obdobje po 2. svetoni vojni? Dej naj nardi neki za prihodnost, kokr pa da kritizira preteklost. LP
kriss714@amis.net
08. 08. 2007 16.51
Tonček, verjetno gre za domač arhivski izvod. ( več kopij, saj veš) Druge arhive so gospodje z maslom na glavi pokurili, na tega pa v naglici pozabili. Upajmo, da bo takih primerov čimveč, da bo končno VSEM jasna resnica komunizma in velikosrbskega jugoslovanstva.
Tonček Balonček
08. 08. 2007 16.02
Ne vem, kaj ima Klinika za psihiatrijo s temi arhivi, izvedenska mnenja (ne le psihiatrov) so menda v sodnih arhivih, v spisih posameznih obtožencev in obsojencev. Ali gre spet za neko našo inovacijo arhuviranja?
clementia555@yahoo.com
08. 08. 2007 15.43
če se ne motim je bil tale dr. Kanoni-Ivan zdravnik v OZNi leta 1945. Erno Svetina ga omenja v svojih spominih, da je bil glavni zdravnik na izpostavi OZNE na Stražnjem vrhu. In večino časa pijan kot hlod. Dodajmo temu še člansko v KPS in lahko vidimo, da je izpolnjeval vse pogoje za direktorsko mesto v povojni Jugoslaviji. V tisti, kjer se nam je godilo bolje kot danes, da ne bo pomote. :-)
Tonček Balonček
08. 08. 2007 15.02
Bravo kosir_maks, bravo! Spet si enkrat nalil vina tem komunajzarjem in potomcem boljševikov, ki še vedno sanjajo, da bodo nekoč spet delali po svoje, kradli in bogateli, Ti časi se, če bomo previdni in oprezni, ne bodo vrnili nikdar več. Lahko da smo tarkćča evrbalnih napadov, to ap je tudi vse, ostalo orožje smo jim pobrali in se lahko revčki dobivajo na kakšnih ribiških ali borčevskih veselicah, tja jim pošiljamo Erjavca, zaradi lepšega, "reda radi", da se malo pomirijo in jih ne zajame brezup, končno je brez upanja, seveda navideznega, težko živeti.
mazozazo@email.si
08. 08. 2007 14.19
Hmm tole je bilo pa zelo lepo povedano kosir_maks, končno nekdo ki zna razmišljati s svojo glavo Nekaterim očitno demokracija še ni po godu oz. še niso dovolj zreli da bi jo razumeli.
tina86@email.si
08. 08. 2007 14.14
dokumente ima. kje jih je dobil me pa nič ne briga. najlažje bi jih bilo uničit. ne ne. bodo kar lepo prišli v javnost!
kosir_maks
08. 08. 2007 14.01
Po letu 90 ni več formalno pravnih podlag , da lahko sistem oziroma bilo katero oblast , ki je v tem času vladala , označimo kot totalitarno ! Če nabijaš te neumnosti dejansko žališ vse tiste tako leve kot desne plus teritorialno obrambo, ki SMO prispevali k zamenjavi sistema , medtem, ko si bil ti še od mleka okrog ust ! Štekaš !! LOL
kosir_maks
08. 08. 2007 13.38
Matejčk . Kaj si ti prtegnen s tem totalitarizmom ! Pa dej pejt že v kakšne bukve pogledat, kaj je totalitarna oblast ! Nobena vlada ne leva ne desna , ki je izvoljena na svobodnih strankarskih volitvah ne more bit totalitarna razen, če izvede udar , nasilno spremeni ustavo , prepove strankarsko delovanje , ukine volitve, ...itd ! Jasno pa je ,da je lahko vsak Vlada ali opozicija tarča napadov ( verbalnih )! Edina totalitarna oblast v Sloveniji je bila od leta 45 do 90 ! Štekaš ! JJ zaenkrat še ni prepovedal delovanje strank in državnozborske volitve !! Zanimivo , da prav tisti , ki zagovarjajo bivši totalitarni sistem, edini trobijo, da smo zopet v totalitarizmu !! NIkoli po letu 90 tudi pod Drovškom 12 let nismo bili v totalitarizmu !! Štekaš bebo šizofreni , debilni !!
kriss714@amis.net
08. 08. 2007 13.33
Ha ha ha , p001, a te je potem že kdaj iz zosa potegnil na račun neuravnovešenosti?..Ha ha . ne mi takih, hudo...
lootieee@gmail.com
08. 08. 2007 13.04
hahaha zdej pa važn od kje dokumenti, ne to kva je blo... paradajzparadajz: fajn se mej
zurbrigen
08. 08. 2007 13.02
Seveda ga poznam, človk je Sodno medicinski izvedenec psihiatrične stroke, največkrat dela za Ljubljansko Okrožno Sodišče.
kriss714@amis.net
08. 08. 2007 12.30
Ah, vidim da nekateri tega psihiatra iz utanove dobro poznate. To pojasnjuje nekatere vaše komentarje. Pa ne pozabit redno jemat zdravila, če ne bo treba spet na pregled. ;-)))))))
zurbrigen
08. 08. 2007 12.17
@Kritika : a se je mladen že začel česat ? LOL
Matej Rojc
08. 08. 2007 12.15
iskalci komunističnih duhov spet aktivni, spet debilni, spet šizofreni :)) Očitno je, da vsak, ki razmišlja in govor drugače kot sedanja totalitarna JJ oblast, ali je kakorkoli na drugi strani, postane tarča napadov. Sedaj je na vrsti Jelinčič. Boste že videli vraga.