Slovenija

Kdo ima prav?

Ljubljana, 12. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Vesna Čurković
Komentarji
0

Okoli 45 tisoč kmetov bo moralo Agenciji za kmetijske trge dokazovati, da niso goljufali pri vlogah za subvencije.

Če želijo dobiti subvencije,morajo svoje vloge dopolniti, saj se podatki, ki so jih navedli o površini, ki jo obdelujejo, ne ujemajo s podatki, ki jih ima Agencija v novi digitalni grafični evidenci kmetijskih zemljišč. Kmetje morajo tako dokazovati svoj prav le zato, ker so upoštevali navodila agencije, ki jih je sedaj pozvala k pošiljanju dopolnitev vlog.

Podatki o velikosti kmetijskih zemljišč med prosilci za subvencije in Agencijo niso enaki. (Foto: POP TV)
Podatki o velikosti kmetijskih zemljišč med prosilci za subvencije in Agencijo niso enaki. (Foto: POP TV) FOTO: POP TV


Na Agenciji priznavajo, da so se zapleti pojavili predvsem zaradi novega projekta vzpostavitve digitalno-grafične evidence kmetijskih zemljišč in da v navodilih za izpolnjevanje vlog za subvencije niso mogli predvideti vseh možnih pomanjkljivosti.

Kot pravi Jernej Demšar s Kmetijsko-gozdarske zbornice, se jim zdi pošiljanje dopolnitev v takem številu nesmiselno in da bi država in Agencija morali uporabiti druge inštrumente za kontrolo.

Agencija kljub pozivu Kmetijsko gozdarske zbornice naj zaradi očitne sistemske napake kmetom preneha pošiljati pozive, tega ne bo storila. Kot so pojasnili na Agenciji, bi s tem kršili veljavne predpise.

SORODNI ČLANKI