Slovenija

Kdo bo varoval policiste?

Ljubljana, 10. 07. 2006 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policijski sindikat Slovenije državo poziva, naj z ustreznimi mehanizmi policistom zagotovi ustrezno varnost.

Policijski sindikat Slovenije pravi, da za policiste ni dobro poskrbljeno
Policijski sindikat Slovenije pravi, da za policiste ni dobro poskrbljeno FOTO: POP TV

Ob zadnjem napadu na policista, na katerega je v Kozini streljal 15-letnik, Policijski sindikat Slovenije na državo naslavlja zahtevo, da s potrebnimi mehanizmi in vzvodi policistom zagotovi ustrezno varnost. V sindikatu namreč ugotavljajo, da je država do policijskega poklica mačehovska in je policist v večini primerov prepuščen samemu sebi in se za pomoč lahko zateče le še na sindikat in k odvetnikom.

Sindikat vodstvo policije in notranjega ministrstva, kot tudi vlado in poslance državnega zbora opozarja, da imajo tudi policisti pravice, ki jih ne bodo dovolili kratiti, še posebej ko gre za njihovo osebno varnost. "Policist, ki mu družba in država ne zagotavljata zadostnih jamstev poklicne varnosti, ne more s potrebno samozavestjo varovati človekovih pravic in javnega reda," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da se medtem ko se vlada pogaja s sindikati, kako bo policistom za zahtevna dela ponudila manjše plačilo, srečujemo z dejstvom, da na policiste streljajo. "Morda bo pri tem tudi predsednik vlade, ki je neposredno odgovoren tudi za varnost države in njenih državljanov uvidel, da se mora odnos do policistov in njihove varnosti ter zadovoljstva nad opravljanjem zahtevnih del in nalog odraziti tudi z ustreznim vrednotenjem in uvrščanjem v plačne razrede ob sprejemanju kolektivne pogodbe za javni sektor," navajajo v sindikatu.

Sindikat tudi izpostavlja, da še vedno ni izdelana klasifikacija poklicnih boleznih, da se vršijo napadi na policiste med delom in so vse pogostejše neposredne grožnje policistom in njihovim družinskim članom.

Sindikat tudi izpostavlja, da še vedno ni izdelana klasifikacija poklicnih boleznih
Sindikat tudi izpostavlja, da še vedno ni izdelana klasifikacija poklicnih boleznih FOTO: POP TV


Prav tako se po navedbah sindikata povečuje šikaniranje zaposlenih s strani vodstva in ogroženost policistov zaradi neustreznih pogojev dela, slabih predpisov in internih aktov, neustreznih podlag za pridobivanje poklicnih znanj in veščin, neurejenega mentorstva in pomanjkljive strokovne pomoči, zlasti mladim in manj izkušenim pri opravljanju nalog.

Ob tem v policijskem sindikatu omenjajo, da so vse pogostejše odškodninske terjatve za škodo, ki ni posledica naklepa ali malomarnosti policijskega uslužbenca, ampak nasprotno posledica pravilnega in strokovnega dela policistov. Opozarjajo na pojave "šikanoznih diskrecijskih odločanj o pravicah in napredovanjih" ter na vse več neutemeljenih medsebojnih obtoževanj, žalitev, javnih diskreditacij in anonimnih pisanj.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
11. 07. 2006 23.49
glede na to, da se mi zdi da si član sindikata ;) pa še to... vem da je hudo, da te napadejo, ker delas svoje delo, sam nekak bi se moral zavedat, da 1) mors bit zmer prjazen in profesionalen (tko kot zahteva kodeks) in 2) da si placan da pr svojem delu najebes mrbit in da mas zato tut beneficirano dobo in 3) da te drzava sciti le takrat, ko si naredu vse po reglcih in takrat te tud mirovni aktivisti tezko zjebejo... Pa nisem za anarhijo, sam naceloma bi pa res sedl, ce se en 18 letni mulc s pistolo, k mu jo je dala drzava nebi do mene vedel kot da sem zadnja svinja v drzavi, pa recte karkol, pr 18ih NOBEN ni sposoben bit dobr polcaj, niti ne ve kaj to sploh pomen, so sam polni adrenalina in testerona in bi se izzivljal nad ostalimi...
endimion@email.si
11. 07. 2006 23.38
moj najvecji strah je takrat, ko bodo policisti lahko sami odlocali o hisni in osebni preiskavi kvazi v imenu varnosti, ki si jo nekdo zeli... ko bodo lahko brez vprasanj streljal na nekoga, k jim bo rekel, da ima ustavne pravice in ko ga bodo pretepl, ker jih bo vprasal zakaj so ga ustavl... no jaz si ne zelim take varnosti... In naceloma dost vem o cem govorim... Kdo si pa ti, da bos sodil mene? Jaz kr dost poznam kaki standardi veljajo pr nas, kaki so v tujini, kaki so bli vcasih v ZDA in kaki so danes... pa ti? Naši polcaji so okameneli fosili iz kamene dobe, ki smo ji rekl komunizem... naceloma so cist prevec zasciteni in nasploh prevec pooblastil majo, ce jih pa zlorabljajo jih mormo pa pac orenk po prstih... tako kot je treba po prstih temu, k je streljal na koga... Sam ne zdej opletat da hocjo se vec pooblastil, k je ze zdej dobr, da ne vejo kolk jih majo, ker ce bi bli mal izobrazeni in bi vedl, bi teb VERJETEN FUL SEDL, men pa mal manj...
miroaorim@yahoo.com
11. 07. 2006 22.58
endimion. Ti si pa res pameten. Verjetno sediš, kje v pisarni, tvoj največji strah je, da te bo šef zalotu ko na iternetu gledaš porniče, pa znancem kopiraš stvari na službenem kopircu. dej ne govori o delu policista in ne bodi preveč pogumen, "naj čevlje sodi le kopitar".
endimion@email.si
11. 07. 2006 15.36
aha... sam da niste vi slucajno kje v kakem sindikatu, al pa poznate koga... naceloma ma vsak drzavljan bit pravico BITI PAMETEN... Nima ga noben za pretepst za to... Ce bi kdo prebral kdaj lahko uporabijo silo, bi blo tut fajn... Naceloma pa razni incidenti aka. da so policaji nigerijcu razlozil da je opica, kazejo zgolj na to, da so policaji tako primitivni kot najnizji kriminalci... Pa se to, ponavad se policajkoti ne upajo tepst "tistih, ki si zasluzijo" ampak svoje frustracije rajs znasajo nad parim pijanckom, k se dejansk ne morjo brant.. Buhuhu... kolk smo mocni, k enga popolnoma pijanga modela zmlatmo... Da bi se lotil kake racije kje, kjer je nevaren, to pa ne...
sm2002@volja.net
11. 07. 2006 12.41
biofrutek in targetmm...se podpišem poda vajin komentar
targetmm@email.si
11. 07. 2006 12.34
Sploh ni tako, če si normalen in se normalno obnašaš nimaš nobenih težav z njimi. Raznim provokatorjem in objestnežem, pa bi morali imeti pravico pokazati s kom imajo opravka. Policaji opravljajo svoj poklic, kot ostali.
Biofrutekk
11. 07. 2006 12.31
Ja seveda...zdele šinfata čez polcaje k jih pa rabta pol bi pa po vajinem oz. po logiki večine mogl policisti narest use tud če ogrozijo sebe da zaščitjo vas...sploh pa plača je za tak deu premejhna pa se tko kot pravjo je za varnost policista preslabo poskrbljeno.Tepeni so pa tisti k si to zaslužjo..ne bojo šli enih tepst k niso nc naredl...
sm2002@volja.net
11. 07. 2006 12.23
niso vsi policaji slabi...drugače pa temu mulcu tako ali tako ni pomoči! lahko bi ga cele dneve pretepal, pa ko bi ga spustil, bi isto počel...tazga je treba v saudsko arabijo poslat, me zanima kok dolg bi bil pametn... krajišnik in endimion...če ne delaš težav, če nisi pametn, te noben policaj ne bo ustrahoval...
anzi_mahackala
11. 07. 2006 11.53
tocn tko kot si reku .. pa sj ne mors vrjet kak se izzivljajo nad folkom..pol ko ga dobis pa u normalnem okolju ko ni na sihtu pa rep med noge ..
endimion@email.si
11. 07. 2006 10.50
Ja valda, polcaje je treba zascitit, da bodo lohk v miru pretepal ljudi