Slovenija

Kdo bo v svetu RTVS?

Ljubljana, 18. 11. 2005 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatno-volilna komisija DZ je sprejela besedilo javnega poziva za predlaganje kandidatov za člane sveta RTVS.

Člani odbora iz vrst opozicijskih SD in LDS so izpostavili problem kriterijev za izbiro 16 kandidatov
Člani odbora iz vrst opozicijskih SD in LDS so izpostavili problem kriterijev za izbiro 16 kandidatov FOTO: POP TV

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je na nujni seji sprejela dogovor o začetku kandidacijskega postopka za imenovanje članov programskega sveta in nadzornega sveta RTVS. Odločitev na seji komisije ni bila sprejeta soglasno, saj sta se glasovanja o sklepih vzdržala oba navzoča poslanca opozicijske SD in tako, kot je pojasnil Miran Potrč, izrazila protest proti zakonu, ki uveljavlja "spremembo javne RTV v RTV vladajoče koalicije", za kar prvi korak predstavlja današnja odločitev. Glasovanja so se vzdržali tudi nekateri poslanci LDS, v kateri so sicer pripravili nekaj predlogov za dopolnitev sklepov.

V razpravi je bilo slišati tudi očitke opozicije, da se vrsta določb in v predreferendumski kampanji izrečenih obljub ne uresničuje, med drugim tako še ni vzpostavljen t.i. parlamentarni kanal. Jožef Jerovšek (SDS) je opozoril, da še noben zakon ni bil izvajan z dnevom uveljavitve, menil pa je tudi, da se nekatere politične sile ne morejo sprijazniti z referendumom, ker njegov rezultat ni v njihovo korist.

Poziv objavljen sredi prihodnjega tedna

Kot je znano, novi zakon v primerjavi z dosedanjo ureditvijo prinaša predvsem spremembe v sestavi in pristojnostih organov RTVS. Tako se bo 25-članski sveta zavoda zamenjal z 29-članskim programskim svetom.

Komisija je danes sprejela besedilo javnega poziva za predlaganje kandidatk in kandidatov za članice oziroma člane programskega sveta RTV Slovenija, ki jih imenuje Državni zbor na podlagi šestega odstavka 17. člena Zakona o RTVS. Javni razpis bo objavljen v sredo 23. novembra, nato pa bo začel teči 15-dnevni rok za posredovanje predlogov.

V skladu z zakonom 16 članov programskega sveta imenuje Državni zbor. Predloge lahko posredujejo gledalci in poslušalci programov RTVS, univerze in fakultete, društva, zveze društev oziroma njihovih organizacij, zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva, druge organizacije civilne družbe, razen političnih strank in njihovih organizacijskih oblik.

DZ bo upošteval pri imenovanju teh članov programskega sveta kot enega od kriterijev tudi regionalno zastopanost različnih delov Slovenije.

Pri predlaganju kandidatov morajo predlagatelji upoštevati pogoje, določene v 2. in 3. točki javnega poziva, ki je objavljen na spletnih straneh DZ. Predloge je potrebno posredovati do 8. decembra.

Pet članov v oba sveta s strani političnih strank

Na seji so sklenili, da bo komisija v pozivu poslanskim skupinam kot rok za posredovanje predlogov kandidatov za pet članov programskega sveta RTVS, ki jih imenuje DZ na predlog političnih stranki, določila 5. december. Do tega dne morajo poslanske skupine posredovati tudi predloge kandidatov za pet članov nadzornega sveta, ki jih imenuje DZ.

SORODNI ČLANKI