Slovenija

Kdo bo preiskoval primer Petek?

, 22. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisiji DZ za volitve, imenovanja in administrativne zadeve (kviaz) tudi tokrat ni uspelo določiti sestave preiskovalne komisije, ki bo ugotavljala ozadje in vzroke napada na novinarja Mira Petka.

Miro Petek
Miro Petek FOTO: 24ur.com

Omenjena komisija naj bi raziskala pa naj bi tudi morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v tem primeru. Kandidate za člane sta namreč protestno umaknili poslanski skupini iz vrst koalicije Slovenija (SDS, NSi), potem ko so člani kadrovske komisije že na prejšnji seji za predsednika druge preiskovalne komisije v tem mandatu izglasovali Lea Kremžarja (LDS). S tem so odtegnili podporo Mirku Zamerniku, ki so ga (kot prvopodpisanega pod zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave) predlagali socialdemokrati.

Preiskovalno komisijo se sicer po poslovniku lahko imenuje, če je poleg predsednika in namestnika (po načelu enakomerne zastopanosti) določenih še najmanj pet članov iz različnih poslanskih skupin. Ta pogoj ni izpolnjen, saj svojega kandidata ni predlagala opozicijska SMS, ki se je sodelovanju v komisiji že vnaprej odpovedala. Tako je zaenkrat poleg že omenjenega Kremžarja predlaganih še pet članov, in sicer: Danica Simšič (ZLSD), Janez Podobnik (SLS+SKD), Vojko Čeligoj (DeSUS), Sonja Areh Lavrič (SNS) in Roberto Battelli (narodnosti). Opozicijska NSi je sprva kot kandidata za člana predlagala Alojza Soka, danes pa ta predlog umaknila.

Janez Janša je pojasnil, da se bodo v poslanski skupini SDS o morebitnem kandidatu odločili potem, ko bodo prejeli stališče mednarodnih novinarskih organizacij in Društva novinarjev Slovenije. Za mnenje teh institucij so zaprosili, ker so prepričani, da vodenje preiskovalne komisije pripada opoziciji. "LDS bi se morala odpovedati svojemu namenu, da preiskuje sama sebe," je vztrajal Janša. Janez Drobnič (NSi) pa je k temu pričakovano dodal, da "pri takšnih projektih, ki bi bili zgolj kulisa za javnost, tudi v NSi ne želijo sodelovati".

Sicer pa je kviaz danes nekaj pozornosti namenil tudi predlogu guvernerja Banke Slovenije za imenovanje Sama Nučiča za njegovega namestnika. Nučič, ki se mu mandat izteče konec januarja prihodnje leto, naj bi tako postal "novi-stari" viceguverner za nadaljnjih šest let. Ta predlog so člani podprli z 11 glasovom proti 6. Predlaganemu kandidatu namreč nasprotujeta opozicijski SDS in NSi, ki sta že napovedali, da bosta razpravo o primernosti Nučiča, ki bi bil tako kot doslej zadolžen za področje nadzora bančnega sistema, sprožili tudi na zasedanju državnega zbora.

Poleg tega so člani kadrovske komisije nekoliko spremenili sestavo preiskovalne komisije, ki ugotavlja domnevne nepravilnosti pri nakupu in prodaji električne energije oz. domnevno povzročeno gospodarsko škodo v sistemu slovenskega elektrogospodarstva. Zaradi "preobremenjenosti" se je namreč sodelovanju odpovedal Sašo Peče (SNS), ki ga bo zamenjala strankarska kolegica Sonja Areh Lavrič. Kviaz bo državnemu zboru še predlagal, naj na mesto vrhovnega sodnika izvoli Mirana Blaho, za okrajno sodnico v Domžalah Barbaro Rotar, za okrožni sodnici na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani pa Nevenko Ferencek in Zlato Šmid Ipavec.