Slovenija

Kdo bo odgovarjal za škandal?

Ljubljana, 08. 06. 2006 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.M./STA/J.V.
Komentarji
113

V javnost so prišle podrobnosti iz nekaterih maturitetnih pol. Šolske oblasti odgovornosti za zdaj nočejo prevzeti.

Minister za šolstvo Milan Zver (levo) in direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc: Odstop, če se pokaže, da gre za sistemsko napako
Minister za šolstvo Milan Zver (levo) in direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc: Odstop, če se pokaže, da gre za sistemsko napako FOTO: Dare Čekeliš
Na gimnaziji Jurija Vege v Idriji - na ukradenih polah je bil žig knjižnice šole - trdijo, da pri njih ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti. Po besedah ravnatelja Boruta Hvalca so bile ovojnice s polami ustrezno shranjene v posebnem prostoru in kovinski omari v takem številu, kot so jih prejeli z Republiškega izpitnega centra.

Na novinarski konferenci sta o ukradenih maturitetnih polah spregovorila minister za šolstvo Milan Zver in direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc. "Na šoli na območju PU Nova Gorica sta bili med kriminalistično preiskavo najdeni dve varnostni vrečki, ki sta bili predčasno odprti in ponovno zaprti," je povedal Zupanc. Minister za šolstvo pa je dejal, da "ni nobenih indicev, ki bi kazali na to, da bi vsebina teh pol prišla v širšo javnost oziroma da bi dogodek vplival na izvedbo sredine mature iz psihologije".

Po njunem gre za kaznivo dejanje, zato zaenkrat ne nameravata prevzeti odgovornosti. Če pa bi se pokazalo, da je kriv sistem mature in v njegovem okviru zgrešen sistem varovanja maturitenih skrivnosti, bosta odstopila.

Krožijo tudi maturitetne vsebine iz biologije

Direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc
Direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc FOTO: Dare Čekeliš

Kot je pojasnil Zupanc, se je v javnosti pojavil tretji del izpitne pole pri psihologiji, ki so jo maturanti pisali v sredo, ter vsebina slušnega dela maturitetne pole iz nemškega jezika, ki jo bodo dijaki pisali v petek. Kot je še dodal, so na izpitnem centru že pripravili rezervno različico za opravljanje slušnega dela mature iz nemškega jezika.

Prav tako so v javnost predčasno pricurljale teme maturitetne pole iz biologije, ki so navedene na prvi strani. V tem primeru predmetna komisija po besedah Zvera že raziskuje relacije med temami in samimi nalogami.

Kopije so zaokrožile in prispele na časopis

Včeraj so neznanci v uredništvo ljubljanskega časnika Dnevnik po pošti poslali kuverto, v kateri sta bila izvoda izpitnih vprašanj za maturo iz predmetov psihologije in nemškega jezika.

Čeprav naj bi imeli na Republiškem izpitnem centru pripravljenih več različic izpitnih vprašanj za posamezne predmete in načelno le majhen krog oseb ve, katera izpitna pola bo izbrana, pa se je pokazalo, da strogo varovane skrivnosti vendarle niso tako zelo tajne.

Letos so se nekateri dijaki resnično 'dobro' pripravili na maturo iz psihologije in nemščine, saj so se oskrbeli s pravimi vprašanji
Letos so se nekateri dijaki resnično 'dobro' pripravili na maturo iz psihologije in nemščine, saj so se oskrbeli s pravimi vprašanji FOTO: Dare Čekeliš

Na Republiškem izpitnem centru so namreč ugotovili, da so neznanci za oba predmeta "sunili" prave izpitne pole. Na kopijah izpitnih vprašalnikov so razvidni žigi knjižnice na idrijski gimnaziji, vendar tam o ukradenih maturitetnih polah ne vedo nič. Domnevajo celo, da naj bi bili žigi ponarejeni. “Žig, ki ni bil nikoli odtujen, se nahaja v čitalnici, tam pa se zadržujejo tudi dijaki, ki bi lahko imeli dostop do njega,” je povedal ravnatelj Idrijske Gimnazije Jurija Vege Borut Hvalec.

Strokovna sodelavka Republiškega izpitnega centra je na idrijski gimnaziji opravila pregled morebitnih kršitev pravil o varovanju izpitne tajnosti, vendar ni ugotovila nepravilnosti.

Zadevo preiskuje PU Nova Gorica

Zaskrbljeni minister za šolstvo Milan Zver
Zaskrbljeni minister za šolstvo Milan Zver FOTO: Jani Dolinšek

"Zaenkrat ne moremo govoriti o podrobnostih, ker se še moramo uskladiti s kriminalisti," je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica Republiškega izpitnega centra Tjaša Rajič. Prav tako še ni jasno, kaj se bo zgodilo z letošnjo maturo iz psihologije, ki so jo dijaki pisali že v sredo. Ali bodo razveljavljene izpitne naloge iz psihologije, naj bi odločila Državna komisija za splošno maturo.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so ugotovili, da je "neznani storilec v času od 23. maja do 6. junija po vsej verjetnosti na širšem območju Nove Gorice, neupravičeno prišel do maturitetnih pol". Kot je sporočil tiskovni predstavnik Policijska uprava Nova Gorica, so začeli kriminalistično preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti.

Vsak član maturitetne komisije ter vsi, ki sodelujejo z Republiškim izpitnim centrom, morajo sicer podpisati izjave o molčečnosti in varovanju podatkov. Varnostne vrečke, v katerih je po pet maturitetnih pol, naj bi bile po prevozu do šol skrbno varovane v ognjevarnih kovinskih omarah. Za prevoz maturitetnih pol do šol je pa je zadolžena pošta.

Čez noč tiskali nove pole za nemščino

Maturitetna pola
Maturitetna pola FOTO: POP TV

V petek bodo dijaki pisali maturo iz nemščine, vendar na izpitnem centru zagotavljajo, da bodo storili vse za pravočasno pripravo drugih vprašanj. "Rezervna različica za nemški jezik je v pripravi," je povedala Rajičeva.

Tiskarji, ki tiskajo maturitnetne pole v varovani tiskarni Republiškega izpitnega centra, so po navedbah tiskovne predstavnice delali celo noč, da bi za maturo iz nemščine pravočasno pripravili rezervno različico izpitnih vprašanj.

Na sedežu državne komisije za splošno maturo bo jutri potekala izredna seja, na kateri bodo obravnavali nepravilnosti, ki so se pojavile pri letošnji maturi.

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spesika@gmail.com
09. 06. 2006 14.32
Vegos: pac glej ko pises maturo si pod stresom in logicno je da tega noces niti najmajn dati 2x skozi. pac na primer psihologija glih ta ta tretja pola ki jo sestavljajo 3 strukturiranega naloge prakticno povedano kar 3je eseji kr so obsezne naloge, je bla ful fajn kr so bile dobre teme.. lahko pa dobis neko zaj***** temo pa si na slabsem pa ce znas ne vem kak dobro.. Me zanima ja ce bi ti sel 2x vse pisat.. in ce mogli se enkrat pisat..ves kdaj bi pisali? takrat ko je jesenski rok!!! in pol mam zelo fajne pocitnice ne?! No danes sem zakljucla maturo odpisala tut to rezervno razlicico pole za nemscino. Upam da je to konec pisnih delov in nebomo cela ponavlali.
kgb@akcija.net
09. 06. 2006 14.04
vegos, kaj pa če bi ti moral še enkrat opravljat izpit-bi najbrž drugač govoril in pisal
zoran.artnak@hotmail.com
09. 06. 2006 13.49
Ne moreš verjet kaka panika zarad ene pole. Če bi bili dijaki (butasti) nebi prišli do četrtega letnika, to je menda vsem jasno. In sploh so te mature eno navadno, ničvredno, nepotrebno mučenje. Nedvomno je boljše narediti sprejemne izpite, ker s tem dobiš v povprečju dobre učence in še šlep bataljon. Sicer pa vdor v centralni računalniški sistem državnega izpitne komisije za tele naše mulce verjetno sploh ni problem, glede na to koliko časa prečepijo pred compom. In v življenju je pač tako, da se vsak znajde po svoje. Eni se učijo, eni kradejo, na koncu pa kaj je boljše?????? Glede na neučinkovitost policije verjetno krasti, ker diploma brez zvez in poznanstev je zgolj WC papir s tvojim imenom in priimkom, s katerim si obrišeš rit. (še to bolj na trdo). Zato naj se Zver raje zamisli nad to zadevo, ne pa da se skače v zrak zarad ene pole ali dveh. Jebat ga naj se Zver neha že enkrat sprenevedat saj se ve, se da srednja šola v končni fazi tudi kupit pa še marsikaj drugega, če imaš dost keša, bogatega očka in tako pač je in bo. Uspeh v življenju pa tako ni odvisen od znanja, temveč iznajdljivosti, oziroma ob pravega trenutka na pravem mestu. Še ena misel za na konec: VSAKO JUTRO KO VSTANEM POGLEDAM SPISEK 50-TIH NAJBOGATEJŠIH LJUDI NA SVETU. ČE ME NI NA SPISKU, GREM PAČ V SLUŽBO. TAKO JE BILO TUDI DANES.....
Vegos
09. 06. 2006 13.30
PS: Kaj bi bil pa problem 2X pisat isti predmet, če se ga naučiš tako kot se zagre?
dikitawi@hotmail.com
09. 06. 2006 12.52
Maturantje, verjemite mi da cutim vaso bolecino. Sem pa na nek nacin vesel, da se je razvedelo za "stalno" prakso. Vi boste naj____! Hopefully bo ta zadeva pomenila konec Mature in uvedbo sprejemnih izpitov. Za vas, pa ne vidim nobene resitve, ki bi bila optimalna in kjer bi vsi bili veseli. Mogoc si pa lahko vzamete zadevo, kot lepo zivljensko lekcijo: Life is not fair! Vcasih je treba narediti veliko vec, da bi bil na enakem...
spesika@gmail.com
08. 06. 2006 21.46
No Marija. Seveda dijaki oz. maturantje tukaj vidimo problem, ker namrec ni nobenemu fajn mature pisat, se najmajn si pa zelimo da jo razveljavijo in da bi jo morda mogli pisat se enkrat. No seveda je odvisno tudi od posameznika. Ampak lahko pride do velikih tezav in zamikov. Ce se npr. razveljavi psihologija in jo bomo morali pisati se enkrat pomeni da se nam prestavijo ustni roki mature. Kolko bomo pa meli pocitnic? Ze itak pa zvemo rezultate 17.7. kdaj jih bomo pol? Avgusta? No mislim da nobenemu od nas ti ta stvar popolnoma nepomembna. No razen tistim, ki na maturi nimajo psi ali bio. V nem pa tako ali tako ni vecjih problemov. Jaz osebno npr. nebi se enkrat zelela pisati psi, ker vem da mi je ta sla ful dobro in so ble tut teme fajne.. nebi pa potem rada dobila v nekih trapastih tem in si morda s tem se tudi kaj poslapsala..kr tak kot je tut je..v drugo je vedno se slabse
spesika@gmail.com
08. 06. 2006 21.31
Ja sej tak ko je zaj biologija prisla ven in sej res v ponedeljek je ena dijakinja na forumu dijaski.net napisala kere teme bojo...in tut te so ble.. kak je prisla do tem? en dan prej so jih jim izobesli na soli!! kar pomeni profesorji krsijo pravila da to izobesijo kr pac preofesori biologije en dan prej ze dobijo te teme.. ampak jih morajo obdrzat zase ne pa da jih izobesijo na oglasno desko v soli. Ja sej itak se pa psi vedla verjetno vse 3 pole tak kot tudi nem. Ziher pa je kje se tut kaj druga. Ampak zadeva bo pa na koncu lepo potihnila tak ko takrat ko je Jankovicev sin delau maturo, pa je mel popravnega..na koncu je pa letela iz sluzbe ravnatlca sole, ki je komentirala le da je dobila taksne ukaze.. od koga? takratnega ministra za solstvo valda preljubega gospoda Gabra. Zver pa ni dosti tam vstran.. Pac mamo solski sistem malo sesut
marija.subic@siol.net
08. 06. 2006 21.31
In kdo pravi, da npr. tistih prvih 30 dijakov, ki bodo tik pod mejo za sprejem na fakulteto z omejitvijo, ne bi bilo sprejetih, če jih ne bi izpodrinilo tistih 30, ki so teme biologije predhodno poznali????
marija.subic@siol.net
08. 06. 2006 21.20
Zanimivo bi bilo od pristojnih izvedeti, na kakšen način bi morala biti izpitna tajnost kršena, da bi RIC oz. Minister odločil, da se rezulati določenega predmeta razveljavijo, če predčasen pojav izpitnih pol in celo dejanskih tem in to v istem zaporedju pri biologiji (ni šlo za vzorec prejšnjih let - relacije med temami in nalogami pa so izkazane, namesto tisoč strani je bilo potrebno pogledati le cca 50!) po spletu - v tem primeru je število seznanjenih nemogoče definirati, saj se informiranje nadaljuje po telefonih itd kot požar (v malo začetnico:) ) - ne zadostuje? Morda bi drugo leto ali že jeseni Spar ali Tuš skupaj s svojo reklamo pošiljala še izpitne pole? Na Dnevniku namreč tako ali tako nihče ni mogel biti okužen, saj vendar maturo že vsi imajo...! Tiste male idrijske ali celjske lopove bodo pa kriminalisti itak polovili... In kje zdaj dijaki vidijo problem, če ga ni? Le kdo je bil oškodovan, če jih bodo lumpi dobili po prstih, pole so dobili le dnevnikovi novinarji, internetne teme so resno jemali le nekateri, pa še ti ne priznajo? Pa kaj, če je bila stroga izpitna tajnost kršena, pomembno je, da profesor med pisanjem mature spremlja dijaka lulat v sam WC, da le-ta ne bi kje našel kakšen plonk listek ali celo kam poklical in dobil točko več! Pa še nekaj - na POPu so spraševali mladino in ravnatelje, če se je to zgodilo njim. Bi vi to priznali celi Sloveniji....? Sicer sem pa mnenja, da bo zadeva še nekaj časa odmevala, odgovorni pa jo bodo že jutri na sestanku Državne izpitne komisije pometli pod preprogo. V svoje dobro, ne v dobro dijakov. mary
tvoja_teja@email.si
08. 06. 2006 21.16
pa djte no, a mislte d so pr pshi, ker so poslal samo tretjo polo, ja valda....itak so pršle sigurno vse pole, sj ni nujno, da je pršla sam ta vn, tko da itak ni smiselno zamenjat za dojčo samo slušni del, ampak bi se mogl vse... pa da so dijaki sam idrijske šole vedl, to gre tko hitr vn...dj poglejete bajlo, zgodlo, slovo...kaj pa to?? a to pa nben ne upošteva, da se po forumih piše kako so vedl... ne glejte sam psihe pa neme
Karmen Resman
08. 06. 2006 21.10
sej sploh ni važn kolk jih je blo..50 al pa 500..itak ne morš vedt. če si ti zvedla dans zvečer, to ne pomen d recimo 5% dijakov pa ni vedlo tem oz. pol že v pondelk...in mogoče grejo 3% na tist fax k ti al pa js...in zarad njih bova medve izpadli? hvala lepa za tak sistem..goljufaš pa nisi kaznovan..sej bi lah vedla..
lubika_19@hotmail.com
08. 06. 2006 21.05
karmen, ce mene vprasas, jih ni blo dosti, ki so vedli, jaz sem zvedla danes zvecer!!
Karmen Resman
08. 06. 2006 20.31
hm..eni pravte, da maturantje nismo krivi za celotno zadevo..kaj pa veš, mogoče so pa prav nekateri maturantje že u pondelk vedl, kaj se bo pisalo pr psihologiji..za biologijo vm, da so vedl. sicer pa..tut sama sem maturantka, nimam teh treh predmetov na maturi, ampak se mi ne zdi fer, da bi nekateri, ki so mel že prej pole pod enakimi pogoji vstopal na fax in me mogoče zaradi tega tut prehitel..ker so pač vedl vprašanja oz. teme..?? narobe svet!
Iris.pleslic@email.si
08. 06. 2006 20.24
+1
Zdej pa noben noče prevzet odgovornosti... In kaj bo? Mi maturantje bomo prisiljeni vzet odgovornost !! Oni se sam preseravajo, mi bomo pa naj*** !! Ne vem kaj jim ni jasn! Sej je logično, da je njihova napaka! Zdej naj to požrejo! Če ne bo pa očitno še ena "črna sreda" sledila...
lubika_19@hotmail.com
08. 06. 2006 20.23
joj, kruto!!! sem vaša sotrpinka, upam, da se to nebo zgodlo, ker nam bojo naredli hudo krivico, ni pravično, da bi zarad enih parih bedakov mooogli trpet vsi!! Samo ljudje tako je zivljenje, one tam na vrhu tak boli k.... za nas!! Po moje se bomo mogli sprijaznit, da zivimo v sloveniji, ce bi se to zgodlo v franciji bi bli ze danes vsi s transparenti pred ministrstvom!!! Upam, da se bo jutri reslo na seji v naso koris!!
Vegos
08. 06. 2006 19.52
Jaka37: Če bi bil zadaj RES LDS ali SD bi naša oblast naredila VSE in še več da se to razkrije, in da jih potunkajo. Tako da, si upam trdit da nimaš prav...glede na to da je bil odziv oblasti tako mlačen...
Vegos
08. 06. 2006 19.50
Važno da je v letu lokalnih volitev prišlo do novega škandala preko katerega si bojo vsi nabirali politične točke. Ampak kaj, psi lajajo (na primer jaz), karavana pa gre naprej (na primer večina kranjskih Janezov ki skače na sklepe brez poznavanja kakršnihoki dejstev).
kafra@email.si
08. 06. 2006 19.46
ej nekdo... ka pa se bo po tvojem nardil s tistimi k so BLI PR KORITU? actually se mi zdi d njim itak ne morš nč nardti ker se itak ne bo odkril kdo je biu nasrkal bomo pa sam tisti k nismo nč krivi...jah a po tvojem bi mogl razveljavt to maturo? pomoje kr ne...men je šlo zlo dobr zato tega glih nočm k se neom še enkrat use učila...zato bi blo pa dobr d pač upoštevajo bolše če že mislijo karkoli... al pa nej pustijo pr miru! ja pa boš nardila...js sm tut za to d tožmo državo itd...sam j***ga nardl neomo nč pa še predn bomo pršl na vrsto d bo obravnavan naš primer bomo mel že fakulteto narjeno ne sam maturo tak da pamet u roke...!!! itak smo vsi za to da se to razčisti...sam po taki poti d bomo tisti k nismo nč krivi najmanj utrpel posledic oz nič! ...
_cat__
08. 06. 2006 19.44
Ok! To je itak eno navadno s*****. Res je ne fer da bi mogl tud uni popravlat k niso vidl pol. Sicr je pa po moje ta sistem mature čist faljen in bi blo bolš met sprejemce. Tko pa lahko zdj skor vsak pride na kerkoli faks, pol pa ugotovi da to ni zanga in zabušava. Pa še profesorji delajo selekcijo v prvm letniku, k bi jo lahko naredl že prej in bi vsm kasnej živce prhranl!
tadej_bolta@yahoo.com
08. 06. 2006 19.42
mafija..! upam da se bo tokrat ukrepalo..! in ne tako kot pred leti, ko je jankovičev sin pisal njemu že poznano maturo, poleg tega pa je imel še popravca iz slovenščine...! in kot veste, na maturo se z popravci ne sme jet..! ampak tiste, ki so želeli opozoriti na nepravilnosti, so enostavno odžagali...! njegova prof. za slovenščino, ravnatelj šubičeve gimnazije je bil odstavljen, itd....