Slovenija

Kdo bo nudil UMTS?

Ljubljana, 03. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.U./Š.Š.
Komentarji
0

Na razpisu za podelitev koncesije za tretjo generacijo mobilne telefonije UMTS v Sloveniji komisija ni imela prav veliko dela, saj je po pričakovanju popolno ponudbo oddal le Mobitel.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Na Ministrstvu za informacijsko družbo so javno odprli ponudbe za podelitev koncesije za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije UMTS. Stvari pa je nekoliko zapletla nepričakovana poteza družbe Digitel.

Mobitel je bil edini ponudnik že v prvem razpisu, ki ga je vlada prav zaradi tega ponovila. Zdaj ceno koncesije s 27ih znižala na 22 milijard tolarjev, vendar je bilo tudi to po mnenju drugih operaterjev preveč. Poleg obsežne vloge Mobitela pa je komisija danes nepričakovano prejela tudi ponudbo Digitela. Ta je že pred časom vlado obtožil, da je ob podeljevanju koncesij za omrežje GSM ravnala nezakonito in ga oškodovala za več kot 46 milijard tolarjev. Zdaj predlaga, da vlada del odškodnine poravna s podelitvijo koncesije njihovi družbi.

"Po našem razumevanju stvari je to priložnost, da se odpravijo stanja, ki so se vzpostavljala skozi štiri leta," je dejal Franc Čimžar iz podjetja Digitel. Pri Digitelu menijo, da gre za resno ponudbo, toda komisija se s tem ni strinjala.

"Gre zgolj za protest zoper dosedanje postopke izdajanja koncesije, ki so formalno pravni in menimo, da naša komisija za te primere ni pristojna," je povedal Matjaž Nahtigal, predsednik razpisne komisije. Vendar so predlog Digitela kot pritožbo na razpisni postopek omenili tudi v zapisniku, ki ga bo zdaj morala obravnavati vlada in se odločiti, kdo, če sploh, bo za 22 milijard tolarjev lahko opravljal storitve nove generacije mobilne telefonije.

Anton Majzelj, Mobitel: "Nenakup koncesije bi za nas pomenil delni odklop od prihodnosti!"

Veliki operaterji, ki so že pred iztekom razpisa javno napovedali, da se zaradi previsoke koncesnine ne bodo prijavili, so z radovednostjo čakali na odločitev Mobitela. Še pred komentarji, ki bodo gotovo sledili, so na Mobitelu takoj po odpiranju ponudb sami pojasnili zakaj so se prijavili na razpis.

Če ne bo pravnih ovir (npr. pritožb) bo v državni proračun pritekla ena najdražjih koncesnin na svetu. S tem, da je koncesnina visoka se strinja tudi direktor Mobitela Anton Majzelj. Mobitelu se račun, z 1,2 milijona uporabniki, v nasprotju s konkurenti, račun še kako izide.

"Nekdo je bil pripravljen plačati trikrat manj, ampak pri vsaj šestkrat manjši bazi uporabnikov," je še dejal Majzelj.

In medtem ko kritiki, tako kot konkurenti, Mobitelu očitajo, da s pristajanjem na tako visoko koncesnino, kot podjetje v državni lasti delajo uslugo vladi in rešujejo proračun, v Mobitelu odgovarjajo, da rešujejo podjetje, saj bi nenakup koncesije pomenil delni odklop od prihodnosti.

Dejstvo je, da za Mobitel plačilo 22 milijard do leta 2010 pomeni po 100 SIT mesečno na uporabnika. Svoje premoči pa ne skrivajo, če bodo imeli letos prihodkov 55 milijard, računajo da jih bodo imeli čez 15 let, ravno na račun uspeha UMTS, preko 90 milijard. Kot enega od potencialnih hitov pa omenjajo nadgradnjo že sedaj zelo popularnih kratkih sporočil, ki so v tehnologiji UMTS lahko dopolnjeni še s slikami in zvoki. Tehnologija UMTS bo, če bodo koncesijo dobili zaživela leta 2003.

SORODNI ČLANKI