Slovenija

Kandidat za novega obrambnega ministra je Borut Sajovic

Ljubljana, 17. 09. 2024 14.31 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Koalicijski partnerji so na današnjem sestanku podprli dosedanjega vodjo poslanske skupine Svobode Boruta Sajovica za kandidata za novega obrambnega ministra. Dokončno bo potrjen po pogovoru premiera Roberta Goloba s poslansko skupino, je povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.

Prejšnji minister za obrambo Marjan Šarec je bil namreč izvoljen za evropskega poslanca, po njegovi selitvi v poslanske klopi pa je vodenje resorja sredi julija začasno prevzel kar premier Golob sam. Že takoj so se začela tudi ugibanja o tem, kdo bi utegnil biti naslednji, ki bo zasedel ministrsko mesto, v minulih dveh mesecih pa so se v medijih zvrstila številna imena, tudi ime vodje poslanske skupine Sajovica.

Borut Sajovic
Borut Sajovic FOTO: Bobo

Arčon je sicer danes dejal, da so na koaliciji preigravali različna imena, a je na koncu enotno podporo dobil Sajovic. "Glede na kilometrino, ki jo ima v politiki na različnih mestih, se nam v tem trenutku zdi najbolj primeren, izkušen politik, umirjen. Več o tem pa bo v obrazložitvi kandidaturi podal predsednik vlade," je dejal Arčon.

V poslanskih klopeh je pred aktualnim sedel namreč še v dveh mandatih, med letoma 2004 in 2011 je bil poslanec LDS. Podobno kot njegov predhodnik na ministrskem mestu ima tudi Sajovic politične izkušnje na lokalni ravni. V letih 1994-1998 in od leta 2002 do 2006 je bil tržiški občinski svetnik, že od leta 1991 pa tudi svetnik v tržiški krajevni skupnosti Kovor, ki ji je od leta 1998 tudi predsedoval. Od leta 2006 do 2022 je občino Tržič vodil kot župan.

Kot vodja poslancev je Sajovic član kolegija predsednice DZ, prav tako je član mandatno-volilne komisije. Udeležuje se tudi tedenskih koalicijskih usklajevanj s predsedniki strank in vodij poslanskih skupin vseh treh koalicijskih strank in je s tem del ožjega vodstva stranke. Sajovic se je rodil 18. julija 1960 v Kranju. Po izobrazbi je magister veterinarskih znanosti in je več kot 20 let delal terensko veterinarsko delo.

V preteklosti so nanj leteli očitki o domnevno spornih družinskih nepremičninskih poslih v Tržiču in njegovi okolici, ki pa jih je Sajovic večinoma pripisal političnemu nagajanju.

Sajovic je bil tudi prisoten na današnjem sestanku koalicije, izjavo bo podal po pogovoru s poslansko skupino, kjer bo stekla potem razprava, kdo bo novi vodja poslanske skupine, je napovedal Arčon. Že ob ugibanjih v zadnjih dneh, da bi se Sajovic iz poslanskih klopi utegnil preseliti v ministrsko ekipo, je bilo slišati, da ima še največ možnosti za to Nataša Avšič Bogovič, aktualna predsednica sveta Svobode, četudi je neuradno slišati, da naj ne bi imela tako enotne podpore v veliki in precej heterogeni poslanski skupini, kot jo je imel Sajovic.

Ko bo Golob poslal ime ministrskega kandidata v DZ, tega najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci. S tem mu bo prenehala poslanska funkcija, glede na izide volitev pa je naslednja v vrsti za poslansko funkcijo sedanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Eva Knez, če bi mandat zavrnila, pa kamniški občinski svetnik Aleš Lipičnik.

Z menjavo na čelu ministrstva za obrambo bo to sicer že sedma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Koalicijski partnerji zadovoljni z izbiro

V SD predlog odločitev Goloba, da za obrambnega ministra predlaga Sajovica, pozdravljajo. Poslanka Meira Hot je poudarila, da je Sajovic izjemen politik z dolgo kilometrino, prav tako ceni njegov umirjen način dela kot vodja poslanske skupine. Po njenih besedah v SD tudi razumejo, da se je Golob odločil za politični obraz. "Mislimo, da je v tem kontekstu izbira res dobra," je poudarila.

Tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je ocenil, da je Sajovic, s katerim že dve leti vsakodnevno sodeluje, odličen kandidat. "Mislim, da je tudi zelo iskrena osebnost, in mislim, da bo kos tej nalogi," je izpostavil Vatovec in dodal, da ga bodo v državnem zboru pogrešali.

S predlogom je zadovoljna tudi koordinatorka Levice Asta Vrečko. Po njenih besedah ima Sajovic bogate politične izkušnje, tudi kot nekdanji župan, z njim tudi "res korektno" sodelujejo.

Tonin bo z veseljem poslušal predstavitev Sajovica

Vodja poslancev SDS Jelka Godec je za Sajovica dejala, "da je očitno najbolj zvesti vojak pri Golobu". Ob tem je ugotavljala, da Golob pri svojem kadrovanju enkrat izpostavlja strokovne, drugič politične kompetence.

Nekdanji minister za obrambo in prvak NSi Tonin je danes ob robu zasedanja evropskega parlamenta dejal, da je bil že čas, da so dobili kandidata za novega obrambnega ministra, ker tudi "Slovensko vojsko, samo obrambno industrijo in celotne varnostne zadeve čakajo pomembni izzivi".

"Sem pa zadovoljen, da predsednik vlade spoznava, da so za ministrska mesta ključni predvsem dobri in sposobni politiki, da ti nič ne pomaga dober gospodarstvenik, dober profesor, da je politika svojevrstna obrt, kjer moraš znati predvsem dobro stvari usklajevati, koordinirati, da lahko na koncu tudi dostaviš, kar si obljubil," je povedal Tonin, ki bo z veseljem poslušal Sajovičevo predstavitev v DZ.

Tonin napoveduje, da bo imel obrambni minister veliko dela in da ga čakajo pomembni projekti, kot sta realizacija izgradnje srednje bojne bataljonske skupine in nakup osemkolesnikov. "Naj pa vladna koalicija ne pričakuje, da bo Nova Slovenija zagotavljala glasove za njegovo izvolitev," je še dodal.

Sindikati pričakujejo tvoren socialni dialog

V sindikatih, ki zastopajo zaposlene na obrambnem področju, ob predlogu za imenovanje Sajovica za novega obrambnega ministra pričakujejo, da bo po imenovanju poskrbel za socialni dialog, v katerem bi ustrezno uredili in ovrednotili poklic vojaka. O samem kandidatu pa se ne želijo opredeljevati.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je dejal le, da Sajovica pozna kot politika in kot politik lahko po njegovih besedah veliko doseže, nenazadnje prihaja iz najmočnejše vladne stranke in bo lahko na vladi in v parlamentu dosegel, kar na ministrstvu za obrambo in v vojski potrebujejo.

Predstavitev letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske
Predstavitev letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah pravi, da je funkcija ministra politična funkcija. Novega ministra po njegovi oceni čaka zahtevno delo. Od njega predvsem pričakujejo, da bo na področju obrambe zagotovil socialni dialog na takšni ravni, kot je bil doslej, veseli pa bi bili, če bi bil še na višji.

Lah je izrazil pričakovanje, da se bo novi minister takoj po imenovanju z njimi sestal in jim prisluhnil, predvsem pa da bo prepoznal specifičnost poklica zaposlenih na področju obrambe in Slovenske vojske in to ustrezno zagovarjal v procesu prenove plačnega sistema. Nenazadnje so že bila sprejeta izhodišča in imenovana pogajalska skupina za začetek pogajanj za normativni del kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje, je spomnil.

V Sindikatu ministrstva za obrambo pričakujejo tudi, da bo novi minister vložil določen napor, da se z operaterji številke 112 najde ustrezno rešitev in se bo njihova stavka lahko končala z ustreznim stavkovnim sporazumom.

Novak podobno upa, da bo bodoči minister imel dovolj posluha za vse probleme in težave, ki jih imajo v vojski. "Močno upamo, da se bo bodoči minister zavzel za svoj resor in poskušal vplivati tudi na pogajanja, na katerih - tako kot policisti - nismo zadovoljni," je dejal Novak. Izrazil je upanje, da bo novi minister do konca mandata poskušal za Slovensko vojsko narediti največ, kar se bo dalo.

Kot je dejal, so jih v preteklosti različni ministri postavljali na stranski tir in ni bilo interesa, da bi zadeve v vojski uredili. Je pa po njegovih besedah prejšnji minister Marjan Šarec naredil velik korak na področju pogajanj in stvari pripeljal tako daleč, da je pred približno mesecem dni vlada sprejela izhodišča za začetek pogajanj za kolektivno pogodbo za obrambni resor.

"Upamo, da bo novi minister po tej poti šel dalje in da bomo pogajanja začeli čim prej ter čim prej tudi dobili kolektivno pogodbo," je dodal. Vojaki, ki kolektivne pogodbe doslej niso imeli, namreč upajo, da se bodo dogovorili ne le o normativnem, ampak tudi o tarifnem delu kolektivne pogodbe, kot je to pri ostalih poklicih, ter da jim plač vlada ne bo več enostransko določala z uredbo.


KOMENTARJI (507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
17. 09. 2024 21.55
+2
Pod golobom je pa res lahko vsak minister. Če gre Sajovic skozi gre vsak
odpisani zasedli vlado
17. 09. 2024 20.23
+2
Se ne bo šlo že enkrat na ulice,da se vržr dol to skorumpirano in kradljivo perjadsko vlado?? Zanimivo kako rusofili podpirajo rusofilsko perjadsko vlado,ker mislijo,da bodo zopet agresorsko napadli državo kar jim ni uspelo prvo krat,ko smo jih slovenci nalomili kot podgane.Ti rusofili so tudi napadli vse države bivše yuge ter povsod dobili take batine,da so jim ostale posledice dokler se ne bodo stegnili.Đe kosovo jih je prebutalo in še jih butajo kot majhne froce.Hihihihihihi
123soba
17. 09. 2024 20.22
+3
Voda iz bazena odteka. Notri je bil le še sajo vic in nekaj smeti. Tako bomo dobili novo marioneto, ki zna dobro krast in lagat...
cool1
17. 09. 2024 20.13
-1
V redu bo....!
fronza
17. 09. 2024 18.55
+8
Pri nas je lahko minister vsakdo za vsak resor! Od Karla naprej.
odpisani zasedli vlado
17. 09. 2024 20.23
+2
Zanimivo kako rusofili podpirajo rusofilsko perjadsko vlado,ker mislijo,da bodo zopet agresorsko napadli državo kar jim ni uspelo prvo krat,ko smo jih slovenci nalomili kot podgane.Ti rusofili so tudi napadli vse države bivše yuge ter povsod dobili take batine,da so jim ostale posledice dokler se ne bodo stegnili.Đe kosovo jih je prebutalo in še jih butajo kot majhne froce.Hihihihihihi
frenk7O7
17. 09. 2024 18.48
+7
Sajovic bo naslednji šef NATA. To ja Holob obljubil.
odpisani zasedli vlado
17. 09. 2024 20.54
+1
Temu nepridipravu se že po ksihtu vidi kaj je in kdo je.Če se zgodi,da pride na položaj bo vsa srbska vojska oskrbljena z orožjem iz slovenije.
Aljaz Pejovnik
17. 09. 2024 18.45
+4
Slovenija banana država.. ko na pozicijah sedijo pa dobivajo davkoplačevalčevski denar vsak mesec , ki nimajo niti prave izobrazbe za določeno pozicijo.. lepo je ko je horda pujsov pri koritu...
G. Papež
17. 09. 2024 18.40
+4
Samokrotike pa zgleda ni več.
utrinek25
17. 09. 2024 18.39
+14
Antipaticen do amena
2fast4
17. 09. 2024 18.35
+11
Se en pliško v sitemu propada...
Anion6anion
17. 09. 2024 18.30
+16
Če bo odločitve in povelja izražal s takšno hitrostjo kot govori , bo vsa vojska že naprej obsojena na predajo.
jernam
17. 09. 2024 18.28
+11
Boooo raaavvvvnnnooo doooo koooonnnneeec mmmmaaaannnndaaatta kaaaaj po[ooovvvvvveeeeddddaaaaalllll, če bo s to hitrostjo naprej govoril
lcePower
17. 09. 2024 18.23
+13
Pred 30 leti je imel na radio Kranj oddajo kako zdravt pse pa macke
Bombardirc1
17. 09. 2024 18.19
-9
Nihče ne more biti tak pajacek, kot je bil toninček...
Svetlana na brezovi metli
17. 09. 2024 18.17
+13
Po profesiji je veterinar bi bilo bolj pametno,da se štale drži ne pa parlamenta.
Bombardirc1
17. 09. 2024 18.27
-9
Jajo bi moral pa družinsko slaščičarno prevzet, bolje bi bilo za celo državo...
lcePower
17. 09. 2024 18.14
+8
Golob si je reku, ce je bil pavliha serpentinsek dobr bo pa tud kekec s trzica
Svetlana na brezovi metli
17. 09. 2024 18.13
+6
No ta pa zna Putina v red spravit upam ,da ne bo problem s potrditvijo.
Tičfirič
17. 09. 2024 18.01
+8
Kralj Butalcev
brabusednet
17. 09. 2024 17.56
+7
Ta bo pa vojne ustavil tak strokovnjak je.
brabusednet
17. 09. 2024 17.54
+11
Mater ta pa je sposoben,kot nekoč Kidrič.
Kollerik
17. 09. 2024 18.13
-5