Slovenija

Kdo bo nasledil Drobniča?

Kranj, 02. 12. 2006 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bajuk pravi, da so se pogovori o Drobničevem nasledniku že začeli. Ime bo znano v prihodnjih dneh.

Drobničev naslednik bo izvajal isti program
Drobničev naslednik bo izvajal isti program FOTO: POP TV

Predsednik Nove Slovenije (NSi) in minister za finance Andrej Bajuk je ob današnjem obisku delegatov podmladka stranke Mlada Slovenija (MSi) v Kranju nekaj pozornosti namenil tudi aktualnim temam o imenovanju novega ministra za delo, družino in socialne zadeve, ki bo nadomestil v petek razrešenega ministra Janeza Drobniča. Bajuk je poudaril, da se pogovori o Drobničevem nasledniku, ki bo izvajal isti zastavljeni program, že začenjajo in da bo ime znano v prihodnjih dneh.

Kot je poudaril Bajuk, je bil sam v času svojega predsedovanja vladi soočen s podobno situacijo kot sedaj premier Janez Janša. Šlo je za razrešitev takratnega ministra za finance, saj Bajuk tedaj kot premier od njega ni mogel dobiti ključnih podatkov. Bajuk se zato zaveda, da mora premier zagotavljati enotno delovanje vlade.

"Moramo razumeti, da je za koalicijske vlade popolnoma jasno, da je minister produkt soglasja in zaupanja med premierovo in koalicijsko stranko. Kot odgovoren del vladne koalicije moramo gledati naprej in čim prej zapolniti izpraznjeno ministrsko mesto,"
je spregovoril predsednik MSi Robert Ilc. Podmladek vidi NSi kot odgovorno partnerico v vladni koaliciji. "Ko vlak pelje v pravo smer, se iz njega ne izstopa. Pomembno pa je, da si izborimo pravo mesto na tem vlaku," je še dodal Ilc.

Andrej Bajuk je prepričan, da je politika na področju sociale šla v pravo smer
Andrej Bajuk je prepričan, da je politika na področju sociale šla v pravo smer FOTO: POP TV

"V prihodnjih, zelo kratkih dneh je naša odgovornost, da predlagamo naslednika Drobniča," je pojasnil Bajuk. Dejal je, da je predsednik vlade od NSi že prej pričakoval, da bo izbral naslednika. Vendar so se v NSi odločili, da se bodo tega lotili takoj, ko se bo stvar odvila ali razvila.

"Državni zbor je sedaj pač ta sklep sprejel, mi pa s predsednikom vlade začenjamo pogovore, ki so v skladu z ustavo in koalicijsko pogodbo potrebni, da pride do nekega soglasja glede namestnika ali namestnice," je povedal Bajuk, ki o tem, koliko imen je v igri, še ni želel govoriti, saj je najprej potrebno doseči konsenz znotraj organov stranke in z mandatarjem.

Novaka želi ostati evropska poslanka

Kot ena izmed možnih oseb za nasledstvo Drobniča se pojavlja podpredsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je poudarila, da si sedaj želi ostati evropska poslanka. "Seveda pa pogovori o novem kandidatu potekajo, tako da bo v prihodnjem tednu kandidat ali kandidatka znan," je ob robu današnjega kongresa MSi povedala Novakova in priznala, da pogovori potekajo tudi z njo.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak FOTO: Dare Čekeliš

"Nekateri bi me želeli videti v vlogi ministrice, ker se tudi jaz vedno zavzemam za družino in za pomoč družini ter mladim," je pojasnila Novakova, ki je sicer prepričana, da je Drobnič izvedel nekaj zelo pomembnih in uspešnih reform, "vendar mogoče ne vedno na najboljši način". Glede strategije za dvig rodnosti pa se ji zdi škoda, da se je vsa pozornost obrnila na negativne stvari. "Slovenci moramo tukaj stopiti skupaj in širiti misel, da je potrebno več veselja do življenja," je poudarila.

Tudi Bajuk je prepričan, da je politika na področju sociale šla v pravo smer in da bo moral naslednik Drobniča izvajati isti, zastavljeni program. Ob tem je poudaril, da je potrebno čim prej "iztrebiti pomanjkljivosti v zakonodaji, ki omogočajo izkoriščanje sistema". To namreč po Bajukovem mnenju uničuje pravno državo in solidarnost med ljudmi. "Nobene pravice ne bomo odpravili, moramo pa zagotoviti, da so tisti, ki so deležni pomoči, te pomoči vredni in potrebni," je izpostavil.

O tem, ali bi moral Janševo vlado zapustiti še kateri od ministrov, pa je Bajuk povedal, da je vlada po dveh letih v polčasu in da je zelo pomembno, da se opravi poglobljeno analizo, kar se tiče izvajanja koalicijske pogodbe.

Podmladek za močnejšo in odločnejšo stranko

Po ne preveč uspešnih lokalnih volitvah za Novo Slovenijo so se delegati podmladka Mlada Slovenija danes v Kranju zbrali na začetku šestega kongresa, ki so ga namenili zlasti razpravi o tem, kako mladi člani vidijo prihodnost stranke. "NSi mora iti naprej, mora obrniti trend navzgor in začeti pridobivati nove volivce," je poudaril Ilc. Ob tem je pojasnil, da je potrebna prenova stranke v organizacijskem, statutarnem in
kadrovskem smislu.

Bajuk je poudaril, da ima NSi enega najbolj aktivnih podmladkov in da imajo mladi v članstvu NSi veliko večji delež, kot ga imajo mladi v katerikoli drugi stranki
Bajuk je poudaril, da ima NSi enega najbolj aktivnih podmladkov in da imajo mladi v članstvu NSi veliko večji delež, kot ga imajo mladi v katerikoli drugi stranki FOTO: POP TV

Začetka dvodnevnega kongresa se je udeležilo 106 od 140 akreditiranih delegatov MSi. V prvem delu kongresa so jih nagovorili številni gostje iz NSi, med njimi tudi predsednik stranke Bajuk. Poudaril je, da ima NSi enega najbolj aktivnih podmladkov in da imajo mladi v članstvu NSi veliko večji delež, kot ga imajo mladi v katerikoli drugi stranki. "Poleg tega so vsi aktivni in se zelo dobro pripravljajo na odgovornosti, ki jih bodo prevzeli, ko bo starejša generacija morala izpreči," je povedal minister.

Drago Koren iz poslanske skupine NSi je v nagovoru zbranim poudaril, da je MSi del NSi. MSi mora biti tisti del NSi, ki bo gnal stranko naprej. "Tudi nad rodnostjo, ki je težava celotne Slovenije, se morate zamisliti predvsem mladi, v vas mora biti veselje do življenja in morate se odločiti za življenja ter ne čakati na zadnja leta, ko je vse prepozno," je dejal.

"Smo dragocena dodana vrednost NSi," je prepričan tudi Ilc. Ob tem je poudaril, da si želijo močno NSi. Stranka mora iti naprej, drugače in odločno, kar je razvidno že iz naslova letošnjega kongresa, je prepričan podmladek.

Bajuk je v svojem nagovoru delegatom pojasnil, da je NSi pred dvema letoma prevzela veliko odgovornost pri sestavi vlade, oblikovanju koalicijske pogodbe in pri njenem uresničevanju. "Glede na nekatere izjave bi kdo v Sloveniji res utegnil misliti, da vse razpada, vendar je podoba Slovenije povsem drugačna," je poudaril. Že desetletje se namreč v Sloveniji vsak mesec pripravlja indeks klime gospodarstva, o katerem se ni nikdar želelo govoriti, ker je bilo vedno zelo negativno.

V zadnjem letu, odkar se je začel uveljavljati program reform, pa se ta podoba spreminja in oktobra je indeks dosegel najvišjo raven v desetih letih, to je enajst točk nad povprečjem, je pojasnil minister, ki zagotavlja, da prihodnost ni tako črna, kot jo riše opozicija.

Velike težave pa ima Slovenija na področju zagotavljanja pravne države, saj sodstvo ne deluje dobro, je opozoril Bajuk. "Dogodek v Ambrusu je prelom pravne države, saj se je primer črne gradnje na tem področju vlekel desetletje," je ocenil Bajuk in dodal, da ima skupina Romov v Ambrusu 144 policijskih ovadb, zato je po njegovem mnenju jasno, da ljudje ne verjamejo v pravno državo. Ob tem je izpostavil pomen odprave pomanjkljivosti v zakonodaji, ki omogočajo izkoriščanje sistema, in odprave sodnih zaostankov.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
03. 12. 2006 13.48
-1
k.boštjan,....NSi izhaja iz cerkve oziroma bivših krščanskih demokratov,....in ne rečt da bo Cotmanova kej drugač vodila resor,...al pa še kdo drugi, saj sploh nimajo izobraženega kadra za ta resor, zato je brez zveze kej preveč filozofirat o tem.
KESS
03. 12. 2006 12.50
doki007, napačen je prav ta pogled, da je cerkev in nsi eno in isto, pa da je mnenje ex ministra drobniča identično vsem članom nsi.... Komentarji na spletni strani 24ur.com so namenjeni komentiranju vsebine člankov, ne pa medsebojnemu komuniciranju tistih, ki pišejo komentarje. Vse komentarje, ki se ne nanašajo na vsebino članka, bomo prisiljeni brisati. Uredništvo 24ur.com
hhelena.si@gmail.com
03. 12. 2006 09.01
mislim, da je logično, da NSI, ne bo tako lahko sprejela, da je bil njihov minister prvi, ki ga je sama vlada zamenjala, posebej še ker je kar nekaj ministr(ov),ic, ki bi jih to že moralo doleteti, v dobro vseh nas volilcev in davkoplačevalcev.
doki007@email.si
03. 12. 2006 08.35
ker izhaja ministrstvo iz stranke NSi, potem kdor koli je minister bo isto, ker imajo vsi iste poglede na probleme to so pogledi s stališča cerkve,...na kratko koalicija sploh nima pravega kadra, zato štuka z nekimi osebki, ki se sploh ne spoznajo v stroko tega področja....
bnam 2707
03. 12. 2006 01.56
Kar se tiče vlaka:če vstopimo na pravi vlak,nas bo ta pripeljal na pravo mesto.In če smo kupili karto za tretji razred,nam je na vlaku manj udobno in v prvem razredu nimamo kaj iskat!