Slovenija

Kdo bo izdeloval potne liste?

Ljubljana, 15. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Notranji minister je napovedal nov razpis za izdelovalca potnih listov, ki bo morda tudi tuje podjetje. Stari sicer ostajajo v veljavi, avtomobile pa bomo lahko po novem registrirali kjerkoli v Sloveniji.

Stari potni listi ostajajo v veljavi (Foto: POP TV)
Stari potni listi ostajajo v veljavi (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Notranji minister Mate je povedal, da se namerava v kratkem sestati s podjetjema Mirage in Cetis, na srečanju pa naj bi se pogovarjali o finančnih posledicah za državo, o nalepkah in podobnem. Mate je izrazil upanje, da bodo našli način za rešitev nastale situacije.

Ministrstvo za notranje zadeve je po ukinitvi registracijskih nalepk s podjetjema Mirage in Cetis prekinilo tudi pogodbo o izdelavi potnih listov. Kot vzrok so navedli direktivo Evropske unije v zvezi z biometrijo, ki narekuje nove potne liste.

Notranji minister Dragutin Mate je povedal, da bodo novega izdelovalca potnih listov izbrali predvidoma na še ta mesec objavljenem mednarodnem razpisu, posel pa naj bi po njegovem zagotovilo predali najboljšemu ponudniku, ki bo predstavil finančno najugodnejšo možnost ter hkrati dokazal, da izpolnjuje pogoje za izdelavo.

Stari potni listi ostajajo v veljavi

Notranji minister se naj bi v naslednjih dneh sestal s predstavniki podjetij Mirage in Cetis (Foto: POP TV)
Notranji minister se naj bi v naslednjih dneh sestal s predstavniki podjetij Mirage in Cetis (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Mate je še poudaril, da bodo stari potni listi ostali v veljavi do roka veljavnosti, zato ne bo potrebe za menjavo, ko bodo pričeli z izdelovanjem biometričnih potnih listov.

Državljani smo sicer za nakup nalepk plačali pet milijard slovenskih tolarjev, ki naj bi bile po mnenju nove vlade nepotrebne. Mate pojasnjuje, da ni mogoče ugotoviti, ali je prišlo do resnih nezakonitosti, saj so bile nalepke v skladu z uredbo vlade, vendar je bil ta pravni akt prvotno namenjen za nakup orožja, specialne opreme policije, Sove in vojske, nato pa so v uredbo dodali člene, ki so obsegali tudi potne liste, osebne izkaznice in nalepke. "In tako je bila pogodba izpeljana brez javnega razpisa, brez konkurence, dodali so ji elemente, ki so zahtevali zaščito te nalepke. Sicer menim, da je to nepotrebno in da se lahko vsa ta dokazila izkažejo tudi na drugačen način," je dejal Mate.

Eno registracijsko območje za celo Slovenijo

Mate je zagotovil, da poslov s podjetjema niso prekinili zaradi domnevne povezave z LDS, temeljni razlog naj bi, tako minister, ležal v prihranitvi denarja državljanov. Hkrati pa naj bi bile odpravljene tudi nekatere administrativne ovire, saj bo za celo Slovenijo samo eno registracijsko območje, kar pomeni, da bomo Slovenci svoj avtomobil lahko registrirali in peljali na tehnični pregled kjerkoli v Sloveniji.

Avtomobil bo po novem mogoče registrirati kjerkoli v Sloveniji (Foto: POP TV)
Avtomobil bo po novem mogoče registrirati kjerkoli v Sloveniji (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Pot do uspeha

Podjetje Mirage naj bi sicer obogatelo na račun državnih poslov. Državne posle naj bi brez javnih razpisov podjetju dodeljevala prejšnja vladna garnitura, boter Miragea pa naj bi bil nekdanji notranji minister Mirko Bandelj. Še več -znana je afera v medijih, ko se je Bandljev generalni sekretar Miloš Šuštar kasneje celo zaposlil v Mirageu.

Lastnik in direktor Miragea Robert Rotar je prvi posel z državo sklenil junija 1998, ko je s takratnim ministrom Bandljem podpisal pogodbo o tisku osebnih izkaznic. Aprila 2000 je z notranjim ministrom Borutom Šukljetom podpisal še pogodbo o tisku potnih listov.

Zdajšnja vlada je podjetju Mirage odvzela že drugi posel in sicer za izdelavo registracijskih nalepk in za potne liste.

"Hitri posel"

Bandelj, ki sicer vpletenost v domnevno sporne posle zanika, je bil v tem času Mirageov odvetnik. Novembra 2001 je Rado Bohinc podpisal pogodbo s Cetisom in Mirageom tudi za izdelovanje registracijskih nalepk, ki sta jih podjetji prvič izdali že četrti dan po podpisu pogodbe.

Taka "hitrost" kaže na to, da sta imeli podjetji posel zagotovljen - sicer v razvoj in proizvodnjo ne bi vložili več kot 10 milijonov evrov. A korenine nalepk segajo v leto 1998, ko so bile uzakonjene pod taktirko notranjega ministra Bandlja, tri leta kasneje pa je prav on predlagal tehnično zahtevnejšo nalepko.

Bajno donosen posel pa je brez javnega razpisa omogočil minister Bohinc, ko je tri mesece pred podpisom pogodbe vladi predlagal, da nalepke uvrstijo med dokumente zaupne narave - s tem pa je lahko ministrstvo brez javnega razpisa izbral izvajalce - stare znance Cetis in Mirage.

Kdo je s tem za državljane vsekakor nepotrebnim poslom zaslužil?

Vlada je prekinila posle s podjetjem Cetis, ki je izdelovalo potne liste (Foto: POP TV)
Vlada je prekinila posle s podjetjem Cetis, ki je izdelovalo potne liste (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Državni prihodek od DDV-ja za nalepke je lani znašal okoli 400 milijonov slovenskih tolarjev, proizvajalca pa sta z nalepkami ustvarila za okrog 1,4 milijarde slovenskih tolarjev prometa. V treh letih so državljani obema proizvajalcema nalepk tako plačali več kot pet milijard tolarjev, nova vlada pa meni, da po nepotrebnem.

Posli z državo so očitno dobičkonosni, saj se je podjetje Mirage iz majhne fotokopirnice z 200 milijoni tolarjev prometa in minimalnim dobičkom razvilo v podjetje z leta 2002 milijardo čistega dobička in skoraj štirimi milijardami prometa.

SORODNI ČLANKI