Slovenija

Kdo bo dobil koliko?

Ljubljana, 26. 05. 2007 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzajemna je začela zavarovance obveščati o vračilu starostnih rezervacij. Dobili bodo med sedem in 800 evrov.

Nekatere bo pošta z Vzajemne zelo osrečila
Nekatere bo pošta z Vzajemne zelo osrečila FOTO: Kanal A

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je zavarovance, ki so upravičeni do starostnih rezervacij iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, začela obveščati, kakšen znesek jim pripada. Obvestila bo prejelo 180 tisoč upravičencev, dobili pa bodo od sedem do 800 evrov. Višina zneska je odvisna predvsem od dolžine trajanja zavarovanja, pojasnjujejo na Vzajemni.

Druga možnost bo pobot s premijo, pri čemer na Vzajemni pojasnjujejo, da bo to mogoče v primerih dolžnikov, ki imajo do Vzajemne neplačane zapadle terjatve, ter pri tistih, ki bodo izrazili takšno željo.

Na zavarovalnici napovedujejo, da bodo najpozneje do 31. avgusta, ko se izteče rok za vrnitev rezervacij, starostne rezervacije nakazali upravičencem. Pojasnili so tudi, da vračilo rezervacij prej ni bilo mogoče. Sredstva, 67 milijonov evrov (16 milijard tolarjev), so bila namreč naložena v vrednostnih papirjih, ki jih je morala Vzajemna postopno odprodati.

Milijon zavarovancev ne bo dobilo nič

Na Vzajemni trdijo, da so sicer vsi zavarovanci plačevali približno enako premijo, vendar večina iz naslova rezervacij ne bo dobila nič, kar je posledica zakona. Tako se bo lahko na primer zgodilo, da starejši, ki so bili dlje zavarovani in so plačevali višjo premijo od mlajših, ne bodo prejeli nič, mlajši pa bodo lahko dobilitudi do 830 evrov.

Na Vzajemni so pred dnevi opozorili, da skoraj milijon slovenskih državljanov iz naslova rezervacij pri zdravstvenem zavarovanju ne bo dobilo ničesar, ker naj bi ministrstvo za zdravje z zakonom določilo le 180.000 upravičencev. Poudarili so, da je Vzajemna na nelogičnosti zakonodaje sicer opozarjala, vendar pa mora spoštovati veljavno zakonodajo, zato bo rezervacije izplačala na navedeni način.

V sporočilu za javnost so pojasnili tudi, da so sicer vsi zavarovanci plačevali približno enako premijo, vendar večina iz naslova rezervacij ne bo dobila nič, kar je posledica zakona. Tako se bo lahko na primer zgodilo, da starejši, ki so bili dlje zavarovani in so plačevali višjo premijo od mlajših, ki so zavarovanje sklenili kasneje in po ugodnejši premiji, ne bodo prejeli nič, mlajši pa lahko tudi do 830 evrov.

Ministrstvo je obtožbe že zavrnilo in Vzajemno obtožilo zavajanja javnosti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
27. 05. 2007 08.54
Dodatno zavarovanje je sama lopovščina. Samopostrežba denarja : vzemi kolkor hočeš. Spomnite se Arharja 5.000.000,00 SIT mesečne plače