Slovenija

Kdaj novi ustavni sodniki?

Ljubljana, 31. 01. 2008 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Rok za zbiranje prijav za ustavne sodnike se je že iztekel, Türk pa bo imena predlagal v prihodnjih tednih.

Predsednik republike Danilo Türk se je danes v predsedniški palači z vodji poslanskih skupin in poslancema narodnih skupnosti pogovarjal o postopku, ki je potreben za izvolitev ustavnih sodnikov. Kot je po srečanju pojasnil Türk, je bil namen sestanka izmenjati mnenja o tem, kako doseči čim večjo učinkovitost ustavnega sodišča.

Kdaj bodo znana imena kandidatov za ustavne sodnike?
Kdaj bodo znana imena kandidatov za ustavne sodnike? FOTO: Dare Čekeliš

Srečanja so se udeležili vodje poslanskih skupin Jože Tanko (SDS), Jožef Horvat (NSi), Jakob Presečnik (SLS), Miran Potrč (SD), Jožef Školč (LDS), Franc Žnidaršič (DeSUS), Matej Lahovnik (Zares) in Sašo Peče (nepovezani poslanci), poslanec Srečko Prijatelj (SNS) ter poslanca narodnih skupnosti Maria Pozsonec in Roberto Battelli.

Ustavno sodišče zahteva najboljše strokovnjake

Predsednik republike je v izjavi po srečanju pojasnil, da so sogovorniki poudarili, "da je ustavno sodišče organ, ki zahteva, da v njem delujejo naši najboljši pravni strokovnjaki. Da je v tem kontekstu pomembno, da so zastopane poglavitne specializacije, ki jih zahteva delo ustavnega sodišča, in na ta način dobimo uravnotežen zbor ustavnih sodnikov in sodnic z ustreznimi specializacijami. Na ta način dosežemo tudi ustrezno kvaliteto ustavnega sodišča," je povzel Türk.

"Želel sem predstaviti te svoje splošne misli in slišati tudi mnenja vodij poslanskih skupin. Vse z namenom, da bi bil postopek, ki ga bomo vodili v prihodnjih tednih, izveden uspešno in v skupno zadovoljstvo," je pojasnil predsednik.

Izbiranje še poteka

Prosta mesta ustavnih sodnikov bi morala biti zasedena že v času predsedovanja Janeza Drnovška, vendar se to ni zgodilo, saj Dz njegovih kandidatov ni potrdil. Kandidati, ki jih je predlagal Drnovšek, in pa način, na katerega je to storil, je med nekaterimi pravnimi strokovnjaki povzročil številne pomisleke. Drnovšek se je pri izbiri držal meril, ki jih je upošteval ob vseh razpisih. Poleg strokovnosti naj bi izbiral še po zastopanosti različnih pravnih področij in spolni uravnoteženosti ustavnega sodišča. Veliko kritik pa je Drnovšek prejel pri izbiri, saj mu očitajo, da je bila izbira politično pogojena. Prav zaradi tega je na lastno željo s položaja ustavnega sodnika odstopil tudi Franc Grad.

Po Türkovih besedah danes še niso govorili o imenih, saj je za to še prezgodaj. Rok za zbiranje prijav se je sicer iztekel v ponedeljek. "Pri svojem predlaganju kandidatov nisem vezan izključno na kandidate, ki so se prijavili, ampak gledam tudi širše in razmišljam o kandidatih in kandidatkah preko tega spiska," je dejal. Imena bo predsednik predlagal v primernem času v prihodnjih tednih.

Z vodji poslanskih skupin so se po predsednikovih besedah pogovarjali tudi o ustavnem sodišču širše in ugotovili, da se bliža čas, "ko bo primerno postaviti vprašanje ustavnega sodišča in njegovih pristojnosti in nekaterih drugih značilnosti, kot izhaja iz naše ustave in pravne ureditve."

Kot je dodal, je ta trenutek še prezgodaj za razpravo o vsebini. "Za kaj takega bo še dovolj priložnosti. In upam na kar najboljšo komunikacijo med predsednikom republike kot predlagateljem in državnim zborom kot organom, ki v končni fazi odloča o ustavnih sodnikih," je izjavo sklenil Türk.

Šest predlogov

Na poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za tri prosta mesta sodnikov ustavnega sodišča, ki je bil konec novembra objavljen v uradnem listu, je Urad predsednika republike prejel šest predlogov.

Evidentirani kandidati so višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, strokovni sodelavec v odvetniški pisarni Janez Obreza, odvetnik Bojan Kukec, vrhovna sodnica na upravnem oddelku vrhovnega sodišča Kristina Ožbolt in svetovalka generalnega direktorja na ministrstvu za okolje in prostor Adrijana Viler Kovačič (vsi na lastni predlog), so sporočili iz urada predsednika republike.

Na predlog predsednika Tretjega senata Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča, profesorjev na Fakulteti za družbene vede Antona Grizolda, Bojka Bučarja in Ljubice Jelušič ter dekana Fakultete za državne in evropske študije Toneta Jerovška pa kandidira veleposlanik v Avstriji Ernest Petrič.

Tri prosta mesta

Predsednik je s posvetom naredil dobro potezo, je prepričan Tanko
Predsednik je s posvetom naredil dobro potezo, je prepričan Tanko FOTO: POP TV

Predsednik republike Danilo Türk naj bi med evidentiranimi kandidati oblikoval predlog za tri prosta mesta ustavnih sodnikov, saj je mandat 30. oktobra že potekel Mirjam Marjeti Škrk in Janezu Čebulju, 17. decembra pa Zvonku Fišerju. Vsi trije ustavni sodniki bodo delo nadaljevali do imenovanja novih. Od 1. februarja pa bo prazno še eno mesto ustavnega sodnika, saj je bil v DZ na lastno zahtevo predčasno razrešen ustavni sodnik Franc Grad.

Predsednik republike državnemu zboru v izvolitev predlaga kandidate za prosta mesta oziroma lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je mest. Pri svoji odločitvi ni vezan zgolj na predloge, ki so prispeli na javni poziv, ampak lahko predlaga tudi druge pravne strokovnjake. V državnem zboru, ki o predsednikovem predlogu odloča na tajnem glasovanju, je za izvolitev ustavnega sodnika potrebna večina glasov vseh poslancev.

Poslanci zadovoljni s srečanjem

Predstavniki poslanskih skupin so bili enotni, da je predsednik države Danilo Türk z današnjim srečanjem, kjer je bilo govora predvsem o postopku, ki je potreben za izvolitev ustavnih sodnikov, pokazal, da želi s parlamentom vzpostaviti širši konsenz pri odločanju o pomembnih vprašanjih. Strinjajo se, da bodo skupaj prišli do najboljših kandidatov.

Peče ocenjuje, da bo komunikacija med predsednikom in poslanskimi skupinami kvalitetnejša
Peče ocenjuje, da bo komunikacija med predsednikom in poslanskimi skupinami kvalitetnejša FOTO: Kanal A

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je ocenil, da je predsednik republike z današnjim posvetom "naredil dobro potezo". Na novinarsko vprašanje, če bi SDS podprl predsednikovo odločitev, da hkrati predlaga vse štiri kandidate, je dejal, da se bo predsednik o tem odločil sam, glede na trenutno situacijo pa v SDS temu predlogu ne bi nasprotovali.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je današnje srečanje označil za sijajno potezo predsednika države, ki je predstavnike poslanskih skupin povabil na razgovor o tem kako, po kakšnih metodah in s kakšnimi kriteriji naj bi skupaj opravljali odgovorno vlogo imenovanja ustavnih sodnikov. Z njim je postavil podlage za drugačno sodelovanje, ki je, tako Potrč, v prejšnjem mandatu tudi "škripalo".

'Pričakujemo dobre kandidate'

Kot je dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, je Türk spregovoril tudi o sami problematiki ustavnega sodišča. "Sam pozdravljam idejo, da bi Türk prišel v državni zbor in o problematiki ustavnega sodišča tudi tam spregovoril," meni Horvat. Kot je ocenil, je bil sestanek pretežno prijateljske narave, izrazil pa je zadovoljstvo, da se bo predsednik glede kandidatov za ustavne sodnike pogovarjal tudi s posameznimi poslanskimi skupinami. Meni še, da predsednik pozna pravniško sfero, zato v NSi pričakujejo dobre kandidate.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je poudaril, da je predsednikova želja predvsem dobro sodelovanje med njim in parlamentom, ki imenuje sodnike. "Prepričan sem, da bo Türk glede na njegovo poznavanje dela in ljudi na področju sodstva, pripravil dobre predloge," je dejal.

Po besedah namestnika poslanske skupine SNS Srečka Prijatelja je bilo na srečanju ključna Türkova ponudba, da bi državne sodnike sprejemali "v paketu" - vse štiri na enkrat . Prijatelj je komentiral, da se mu zdi to dobra odločitev, čeprav se lahko po njegovih besedah zavleče tja do marca. Skupaj so se tudi odločili, da bo izbira ustavnih sodnikov potekala "ne glede na to, kdo je, kje je že bil, oziroma komu je pripadal", je še dejal.

Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Mateja Lahovnika je bilo današnje srečanje s predsednikom "prvi korak k temu, da dobimo zelo dobre kandidate za mesto ustavnih sodnikov in da se bodo ljudje lažje odločali za kandidaturo". Pojasnil je, da se trenutno na mesto ustavnih sodnikov "ne prijavlja ravno cvet pravne stroke v Sloveniji".

Predsednik se med kandidati za ustavne sodnike lahko odloča tudi zunaj šestih znanih prijav. Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je dejal, da se od Türka pričakuje predvsem, da bo podal kvalitetne predloge in da jih bo znal zagovarjati. "Današnji sestanek je pomenil predvsem to, da je predsednik vprašal, če ima kdo kaj za pripomnit k postopkom, ki jih namerava vpeljati, da se konflikti razrešijo vnaprej," je pojasnil.

Pozitivno vzdušje

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je dejal, da so danes s predsednikom republike Danilom Türkom govorili predvsem o tehnologiji postopkov za izvolitev ustavnih sodnikov. "Predsednik je pojasnil svoj pogled na to, prav tako smo se o tem izjasnili poslanci," je pojasnil. Po njegovih besedah se je sestanek končal v pozitivnem vzdušju, saj je večina soglašala z nameravanimi postopki. Povedal je še, da jih v poslanski skupini SLS ne skrbi, da na mizo ne bi prejeli dobrih predlogov.

Sašo Peče iz skupine nepovezanih poslancev je dejal, da je na sestanku beseda tekla predvsem o odprtem dialogu in komunikaciji v samem postopku izbire ustavnih sodnikov. S tem se bo po Pečetovem mnenju zmanjšala naelektrenost pred morebitnimi nesoglasji. Poudaril je še, da je šlo na sestanku izključno za vizijo predsednika, ki so jo podprli vsi predstavniki strank v državnem zboru. Kot najpomembnejše Peče ocenjuje, da bo komunikacija med poslanskimi skupinami in predsednikom države kvalitetna in dolgoročna.

Član poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli je dejal, da je bil posvet pozdravljen s strani vseh poslanskih skupin, saj zadeva temo, ki je postala občutljiva in je na nek način vezana na "vlogo, ugled in položaj ustavnega sodišča kot takega". Glede trenutnega dela ustavnega sodišča je dejal, "da bi bilo treba razmisliti o določenih spremembah zakona o ustavnih sodiščih, zato da ne bi bilo ustavno sodišče preobremenjeno z zadevami, ki jih lahko rešijo tudi druga sodišča".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
31. 01. 2008 18.05
Pa take naj dajo, ki bodo ubogali oblast, ne pa kot prejšnji, ki so ubogali ustavo !