Slovenija

Kdaj konec agonije?

Kartum, 27. 08. 2006 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Toma Križnarja je spet obiskal konzul Dernovšček. Humanitarec se je po telefonu pogovarjal s svojci.

Tomo Križnar
Tomo Križnar FOTO: POP TV
Dernovšček je zaprtega Toma Križnarja obiskal že v soboto, Križnar pa je ob tem sporočil, da je njegovo stanje zadovoljivo in da se počuti dobro. V času obiska so Križnar, Dernovšček in odvetnik Mohamed Mahdžub skušali pripraviti argumente za Križnarjevo obrambo v postopku obravnave pritožbe zoper obsodbo na prvi stopnji. V času Dernovščkovega obiska je s Križnarjem telefonski pogovor opravil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel.

Slovenski konzul v Kairu Andrej Dernovšček je znova obiskal Toma Križnarja, ki je zaprt v sudanskem El Fašerju, so sporočili z zunanjega ministrstva. Med daljšim obiskom je uprava zapora Križnarju znova dovolila uporabo telefona, tako da je poklical svojce. Križnarjevo stanje je zadovoljivo in se počuti dobro, zahvalil pa se je za vse dobre želje in sporočila iz Slovenije, s katerimi ga je seznanil konzul.

Dernovšček se bo po izteku dovoljenja za bivanje v El Fašerju vrnil v sudansko prestolnico Kartum. Preostali čas dovoljenega bivanja v El Fašerju pa bo po navedbah MZZ izkoristil za pogovore s sudanskimi predstavniki in vsemi, ki lahko pomagajo pri varovanju interesov in izboljšanju položaja Križnarja.

Dernovšček in Križnar bosta sicer lahko v naslednjih dneh ostala v zvezi preko odvetnika, s čimer so soglašale tudi sudanske oblasti. Po Dernovščkovem mnenju bo vsebina pogovorov s Križnarjem in možnost, da z njim ostane v stiku, "lahko dobro izhodišče tako za pripravo nadaljnje razprave na sodišču kot tudi glede možnosti, da pride do Križnarjeve preselitve v Kartum ali vsaj v njegovo bližino", so dodali na MZZ.

Tudi Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve je optimističen, čeprav ne more zagotovo napovedati, kdaj bo Križnarjeve agonije konec. Za oddajo 24UR je poudaril, da je odvetnik v pogovoru s Križnarjem dobil močne argumente za obravnavo pritožbe. “Lahko pričakujemo, da bo v naslednjem tednu morda o pritožbi odločeno in če bo ugodno, bo oproščen. Če bo manj ugodno, bo morda izgnan, kar pomeni, da se mu kazen zniža. Oboje bi za nas pomenilo uspeh,” je dejal Šter.

Ameriški novinar v Sudanu obtožen vohunjenja

Sudansko sodišče v El Fašerju je v soboto sodelavca časnika Chicago Tribune in revije National Geographic Paula Salopeka obtožilo vohunjenja, nezakonitega posredovanja informacij in lažnega poročanja. Ameriškega novinarja so skupaj z voznikom in prevajalcem, državljanoma Čada, aretirali 6. avgusta v Darfurju.

Sodišče v El Fašerju je določilo, da se bo obravnava začela 10. septembra.

Salopeka sta v torek v zaporu obiskala ameriška kongresnika, ameriški senator Barack Obama, ki je na dvotedenski turneji v Afriki, pa je stopil v stik z ameriškim State Departmentom.

44-letni dvakratni dobitnik Pulitzerjeve nagrade Salopek je v času aretacije pripravljal prispevek o podsaharski Afriki za revijo National Geographic. Slednja je na spletni strani sporočila, da je med drugim obtožen, da je vstopil v Sudan brez vizuma. Poleg njega sta obtožena tudi čadski voznik in prevajalec.

Tako Chicago Tribune kot National Geographic sta v izjavi poudarila, da Salopek ni vohun, in pozvala k njegovi izpustitvi. Urednica Chicago Tribune Ann Marie Lipinski je izrazila upanje, da ga bodo sudanske oblasti čimprej izpustile. K takojšnji izpustitvi Salopeka ter njegovega voznika in prevajalca je v izjavi pozval tudi National Geographic.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

K_K
28. 08. 2006 12.49
upam, da bo križnar kmalu v sloveniji!!! ampak ta osel bo čez mesec ali dva ponovno rinil tja dol, pristal bo v zaporu, ponovno reševanje ??? ne, hvala, naj ga imajo.