Slovenija

Kazen za zamudnike

Ljubljana, 30. 04. 2007 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tisti, ki so zamudili rok za oddajo napovedi dohodnine, bodo morali plačati 200 evrov kazni.

Dolžnost vložitve letne napovedi za odmero dohodnine velja tudi za vse zavezance, ki so dohodke prejemali v tujini
Dolžnost vložitve letne napovedi za odmero dohodnine velja tudi za vse zavezance, ki so dohodke prejemali v tujini FOTO: POP TV

Iztekel se je rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. Za tiste, ki tega niso storili, je zagrožena kazen do 200 evrov.

Dežurstva na poštah

Od do nedelje prejetih napovedi za odmero dohodnine za leto 2006 jih je bila večina oddana osebno na pristojnih davčnih uradih in izpostavah, po elektronski poti jih je prispelo 23.647 oziroma 3,3 odstotka.

Na Pošti Slovenija so za ponedeljek do polnoči organizirali dežurstva v devetih poštnih poslovalnicah po državi za tiste zavezance, ki se bodo odločili napoved oddati po pošti. Dlje odprte so bile poslovalnice v Ljubljani na Pražakovi ulici in Trgu Osvobodilne fronte, v Mariboru na Zagrebški cesti, v Celju na Kosovi ulici, v Kranju na Dražgoški ulici, v Novi Gorici na Kidričevi ulici, v Kopru na Kolodvorski cesti, v Novem mestu na Novem trgu ter v Murski Soboti na Trgu zmage.

Zavezanci za dohodnino, ki so rezidenti Slovenije, zaposleni pa so v Avstriji, so morali kljub odločitvi vlade, da bo predlagala spremembo meddržavnega sporazuma z Avstrijo, vložiti napoved za odmero dohodnine za leto 2006. Do začetka uporabe spremenjene konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja z Avstrijo se namreč upoštevajo določila veljavne konvencije.

Napovedi za odmero dohodnine v Sloveniji vlagamo šestnajsto leto zapored in hkrati zadnjič. Prihodnje leto bodo namreč z Dursa zavezancem poslali že kar informativni izračun dohodnine in če se bodo z zapisanim strinjali, bo ta izračun postal tudi že dokončna odločba.

Dolžnost vložitve letne napovedi za odmero dohodnine za leto 2006 je tudi sicer veljala za vse zavezance, ki so bili v letu 2006 rezidenti Slovenije, dohodke pa so prejemali v tujini. To so v prvi vrsti tisti, ki imajo v Sloveniji uradno prijavljeno stalno prebivališče, poleg teh pa tudi drugi, ki so v kateremkoli času v letu 2006 izpolnjevali katerega od naslednjih pogojev: običajno prebivališče v Sloveniji, središče osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, prisotnost v Sloveniji več kot 183 dni in drugi. 

Na Dursu in Pošti Slovenije brez večje gneče  

Zadnji dan za oddajo napovedi za odmero dohodnine v letu 2006 je poskrbel za nekoliko povečan promet na uradih Pošte Slovenije in večji obisk izpostav Davčne uprave RS (Durs), vendar pa prekomerne gneče in čakanja ni bilo nikjer. V službi za odnose z javnostjo na Pošti Slovenije so povedali, da današnji dan sovpada tudi z izplačilom pokojnin, kar pa so pravočasno predvideli in zagotovili ustrezno število zaposlenih, zato promet na njihovih uradih večinoma poteka tekoče. 

Napovedi letos ni treba oddati večini upokojencev. Tisti, ki so imeli poleg pokojnine do 19 tisoč tolarjev drugih dohodkov, recimo katastrskega dohodka, zato obrazca po pošti niso dobili. Vsi starši pa lahko s prestavljanjem olajšave za vzdrževane člane določijo optimalno plačilo dohodnine.

Sicer pa naj letošnja količina oddanih priporočenih pošiljk z dohodninskimi napovedmi po prepričanju predstavnikov Pošte Slovenije ne bi bistveno presegla lanskih na zadnji dan oddaje, še zdaleč pa se ne bo približala razmeram v rekordnem letu 2005. 

Nekaj večji promet je bil zlasti na večjih poštnih uradih, medtem ko na manjših ni bilo gneče.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prisoten@email.si
01. 05. 2007 01.41
marko.weber Bravo!
mindfucker
30. 04. 2007 23.00
Šta je to dohodnina?
vox populis
30. 04. 2007 22.47
Spoštovani rijo27.Mogoče obvladate marsikaj, a kot vse kaže, obdavčitev in dohodninsko zakonodajo, malce manj! Smo tudi taki upokojenci, ki so svojo pokojnino zaslužili v tujini! Tukaj je še obdavčitev premoženja in prihrankov! Hvala Bogu, nimamo vsi v tej državi po 400 EUR. pokojnine!
Rijad Proši?
30. 04. 2007 21.27
marko.weber- seveda ne boš oddal dohodnine, ko pa si že v penziji. Drugače pa , do zadnjega čakajo, samo še zares težki nevrotiki.
vox populis
30. 04. 2007 18.03
Hm, Prvo Borec. Na DURSu so toliko ekspeditivni, da bom kazen 100 odstotno fasal! A, ob tem bom sprožil Ustavni spor! Če smo po Ustavi, vsi enaki, zakaj potem eni plačujemo, eni pa špilajo frajerje??!! V t.i. ciganskem zakonu, nisem zasledil, da ciganom ni treba plačati dohodnine! Nekajkrat sem pisal dr. Simiću, a davčni svetovalec največjih SLO-"poštenjakov", mi žal, ni odgovoril!
Prvo Bore
30. 04. 2007 17.44
Bravo Weber Državljanska nepokorščina,ampak to nič ne pomaga, to moramo priti pred vlado 100000 komadov,pa gnila jajca imet, potem bi kaj zaleglo.
vox populis
30. 04. 2007 16.43
Kot sem obljubil pred meseci, dohodninske napovedi, ne bom oddal! Pripravljen sem plačati kazen, takrat ko jo bo plačal še romski poglavar Mirko Strojan - "plemeniti"!
Prvo Bore
30. 04. 2007 11.47
Saj bom odnesel