Slovenija

Kaučič o Depali vasi: Ni šlo za delovanje, pač pa za priprave

Ljubljana, 23. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Z./E.P.
Komentarji
0

O možnostih uvedbe izrednih razmer v času afere Depala vas smo se v oddaji 24 ur pogovarjali s profesorjem na Pravni fakulteti in strokovnjakom za ustavno pravo Igorjem Kaučičem.

Nekdanji notranji minister Ivo Bizjak ocenjuje, da leta 1994 nismo bili na robu državljanske vojne. Kaj menite vi, so bili takrat dani pogoji za uvedbo izrednih ukrepov?

Težko je reči, ker nestrokovna javnost takih informacij ni imela, vendar mislim, da so vse te oznake zelo pretirane. Kvečjemu bi lahko rekli, da je šlo domnevno za sum storitve kaznivega dejanja oboroženega upora nekega segmenta, v tem primeru Slovenske vojske, ki pa nujno ne rezultira niti v samo storitev dejanja niti v uvedbo izrednega stanja, kaj šele v državljansko vojno.

Bizjak pravi, da ni odobril bojne pripravljenosti specialcev. Kako to, da je to lahko storil poveljnik specialne enote policije, Vinko Beznik, sam? Je s tem prekoračil svoja pooblastila?

Tudi v tem primeru lahko samo špekuliramo, kajti podatki, ki so na voljo, so zelo skromni. Seveda pa sam poveljnik enote tega ne more storiti. Če izhajamo iz predpostavke, da gre za sum kaznivega dejanja oboroženega upora, bi morala v tem primeru za odkritje storilcev kaznivih dejanj po kriminalistično-tehničnih in taktičnih metodah vse potrebno opraviti policija. Potrebno bi bilo obvestiti državno tožilstvo in uvesti običajno policijsko preiskavo, kolikor vem, pa se ni dogajalo nič v tej smeri.

Torej bi se morala policija ob domnevnih izrednih razmerah držati točno določenih pravil?

Izredne razmere lahko razglasi samo državni zbor na predlog vlade. V tem primeru bi šlo za klasično policijsko delovanje. Glede tega pa je znano, kaj določa zakon o kazenskem postopku, kaj pravijo policijska pravila. Očitno je torej šlo za priprave, ki jih policija lahko izvaja. Kot kaže, tudi ni prišlo do nobene reakcije, pač pa samo do pripravljalnih dejanj in preventivnih ukrepov, kot jim običajno pravi policija, ne pa za samo akcijo, torej delovanje.