Slovenija

Katja Boh: Razpad avstrijske vlade ne koristi nikomur

Ljubljana, 09. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spletke nekdanjega prvega moža avstrijskih svobodnjakov, Jörga Haiderja, so pripeljale do razkola v stranki in posledično do padca avstrijske zvezne vlade. O nastalih razmerah smo se pogovarjali z nekdanjo veleposlanico Republike Slovenije v Avstriji.

Komu razpad avstrijske zvezne vlade najbolj koristi?

Katja Boh
Katja Boh FOTO: POP TV

Po mojem mnenju ta situacija ne koristi nikomur. Po rezultatih javnomnenjskih raziskav razpad vlade najbolj škoduje svobodnjaški stranki (FPÖ).

Katera stranka ima na predčasnih volitvah največ možnosti za zmago? Kakšne barve bo nova koalicija?

To je v tem trenutku težko napovedovat. Vsekakor nobena stranka ne bo dobila absolutne večine. Verjetno bodo relativno večino dobili socialdemokrati (SPÖ), ki pa bodo potrebovali koalicijske partnerje. Koga bodo socialdemokrati izbrali je težko napovedati, čeprav je izbira dejansko majhna.

Kaj bi to pomenilo za Slovenijo, ki ji v času črno-modre koalicije (ÖVP-FPÖ) ni bilo lahko? V tem času je Slovenija doživljala pritiske zaradi Avnojskih sklepov in jedrske elektrarne Krško.

Logično bi bilo, da bodo ti pritiski popustili. Ne smemo pa pozabit na dejstvo, da o tem ne odločajo samo politiki. Velik del avstrijske populacije se boji širitve Evropske unije in želijo si, da bi se širitev časovno odmaknila.

Kakšen volilni izid po vašem mnenju lahko pričakuje Haider?

Menim, da bo svobodnjaška stranka ponovno zasedla tretje mesto. Sicer bo verjetno pristala na tem mestu z manjšim odstotkom kot na zadnjih volitvah, saj dvomim, da bi njena popularnost še bolj narasla.

Ali je možno, da bi Evropska unija ponovno uvedla sankcije, če bi Haider dosegel dovolj glasov in prišel v vlado?

Dvomim, da bi Evropska unija še enkrat poskusila s sankcijami.

Menite, da bo nasprotovanje proti širitvi Evropske unije tema volilnih kampanji?

Vsekakor bo to tema Haiderjevih privržencev, mislim pa, da se ostale stranke ne bodo posluževale te tematike.

Kako mislite, da bo to vplivalo na odnose s sosednjimi državami, predvsem s Češko?

Mislim, da bo situacija ista kot z nami. Če se bodo Čehi znali temu upret in če bodo Avstrijci vodili politiko, ki jo obljubljajo, potem bodo obravnavali na enak način tudi Slovenijo.