Slovenija

Napoved stavke ostaja

Ljubljana, 17. 01. 2008 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stavkovni odbor in vlada po skoraj štirih urah intenzivnih usklajevanj kompromisa nista dosegla.

Po ocenah stavkovnega odbora se bo splošne opozorilne stavke, ki bo potekala 30. januarja in trajala 24 ur, udeležilo od 130 do 135 tisoč zaposlenih v javnem sektorju. Največ bo učiteljev in vzgojiteljev, 39 tisoč, 20 tisoč bo delavcev iz zdravstva in socialnega varstva. Stavko je podprlo 26 od 27 reprezentativnih sindikatov. Izjema je le Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ker so presodili, da je premalo časa, da bi se lahko pripravili na stavko, ki ne bi ogrožala zdravja ljudi. Koliko bo en dan stavke stal, pa vlada še ni izračunala.

Pogajalci v javnem sektorju po skoraj štirih urah intenzivnih usklajevanj še niso našli kompromisne rešitve. Pogajanja bodo nadaljevali v torek, do takrat naj bi se do vladne ponudbe opredelili tudi reprezentativni sindikati. Napoved o splošni opozorilni stavki 30. januarja tako ostaja.

Stavkovni odbor se je bil pripravljen pogajati le o drugi stavkovni zahtevi, od zahteve za izpolnitev dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008 za ugotovljeno razliko med predvideno in dejansko inflacijo (3,5 odstotka) pa ne odstopa.

Če na pogajanjih ne dosežejo soglasja, bo stavkalo več kot 130.000 javnih uslužbencev.
Če na pogajanjih ne dosežejo soglasja, bo stavkalo več kot 130.000 javnih uslužbencev. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil vodja stavkovnega odbora Doro Hvalica, vlada prvo zahtevo sprejema v celoti. To po njegovih besedah pomeni, "da bomo zaposleni v javnem sektorju upravičeni do rasti osnovnih plač s 1. januarjem 2008 v skladu s povečano rastjo inflacije v letu 2007 - po vladinih izračunih je to 3,4 odstotka, po našem še vedno 3,5 odstotka". Glede druge stavkovne zahteve pa je vlada predlagala "zanimive" rešitve, do katerih se bodo v sindikatih opredelili do torka.

Virant ostaja optimističen

Virant je dejal, da upanje umre zadnje
Virant je dejal, da upanje umre zadnje FOTO: POP TV

Glavni vladni pogajalec z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, minister za javno upravo Gregor Virant, je pojasnil, da je vladna stran pristala na uskladitev plač za 3,4 odstotka pod pogojem, da sindikati pristanejo na določeno dinamiko odprave plačnih nesorazmerij oz. plačnih dvigov po novih kolektivnih pogodbah dejavnosti in poklicev. Vlada je po ministrovih besedah pripravljena na kompromis, če povišanje plač ne bi preseglo rasti produktivnosti.

Predlaga, da se prva četrtina povišice izplača s prvim izplačilom po vstopu v nov plačni sistem, pri čemer vlada vstop v nov plačni sistem predvideva s 1. junijem. Drugi obrok povišice bi v skladu z zadnjim predlogom vlade izplačali s 1. januarjem 2009, tretjega s 1. januarjem 2010 in zadnjega s 1. septembrom 2010. Hvalica meni, da je nesprejemljivo čakati do leta 2010.

V Društvu državnih tožilcev Slovenije pristojne organe pozivajo, da zaradi škodljivih posledic, ki jih plačna reforma v trenutni obliki prinaša celotnemu pravosodju, znova začne s postopki usklajevanja. Z njimi naj bi prišli do ureditve, ki bo res odpravila obstoječa nesorazmerja med plačami funkcionarjev v javnem sektorju.

Minister je poudaril, da vlada ne pristaja na poračun od 1. januarja 2008, ne glede na to, kdaj bodo sklenjene kolektivne pogodbe posameznih dejavnosti in poklicev. Poračun po ministrovih besedah tehnično ni izvedljiv in je tudi pravno vprašljiv, ker še niso podpisane pogodbe. "Težko si predstavljam, kako bi se lahko danes dogovorili za poračun nečesa, kar še ni dogovorjeno." Ob tem je Virant dejal, da bi v tem primeru tudi skupna rast plač preveč presegla rast produktivnosti.

V ponudbo je vladna stran vključila tudi varovalko, da rast plač v javnem sektorju v posameznem letu ne bi presegla rasti produktivnosti za več kot 0,5 odstotka. "S sindikati se strinjamo, da je bila rast plač v javnem sektorju od leta 2002 zaradi čakanja na nov plačni sistem nikakršna, razen v vzgoji in izobraževanju," je še dodal.

Varuh človekovih pravic je uvrščen v tretji najvišji možni plačni razred v javnem sektorju, to je 63. od 65 razredov, je pojasnil minister za javno upravo Gregor Virant. "Varuh ima plačo okoli 6000 evrov bruto in menim, da je ta rešitev povsem ustrezna," se je Virant odzval na sporočilo varuhinje Zdenke Čebašek Travnik o znižanju njene plače.

Po Virantovih besedah je mogoče, da bi v nov plačni sistem sindikati vstopali posamično, ko bo sklenjena kolektivna pogodba za dejavnost ali poklic. Pogoj za to pa je veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor, ki jo mora podpisati večina reprezentativnih sindikatov. Nato pa bi lahko katera koli dejavnost ali poklic, ki bi podpisal svojo kolektivno pogodbo, vstopil v nov plačni sistem.

Priprave na stavko so še vedno v teku

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je za obravnavo po nujnem postopku pripravil predlog novele zakona o dohodnini. Vlada z njim predlaga uvedbo dodatne splošne olajšave za zavezance, katerih skupni letni prihodki ne presegajo 9.000 evrov. Namen predlaganih sprememb zakona o dohodnini je izboljšati materialni položaj tistih, ki jih je zadnji dvig cen najbolj prizadel, je navzočim na seji pojasnil državni sekretar Andrej Šircelj. To pa je le eden izmed ukrepov vlade, s katerimi naj bi omilili učinke inflacije, je dodal.

Današnja pogajanja za napovedano stavko po besedah Hvalice ta trenutek ne pomenijo še ničesar. "Stavka ostaja napovedana, priprave na stavko dovolj intenzivne, pripravljenost zanjo tudi. Če bodo v drugem pogajalskem krogu postavljeni drugačni pogoji, pa bomo takrat odločali o tem," je napovedal vodja stavkovnega odbora.
Minister pa po pogajanjih še vedno ostaja optimist, da stavke ne bo.

Sindikati poleg uskladitve izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008 za ugotovljeno razliko med predvideno in dejansko inflacijo, kar je po izračunih vlade 3,4 odstotka, po sindikalnih pa 3,5 odstotka, zahteva uveljavitev določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju, kolektivne pogodbe javnega sektorja in aneksov oz. kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008 ne glede na to, kdaj bodo ustvarjeni tudi formalni pogoji zanje.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
18. 01. 2008 20.15
ti popolnoma verjamem, kar si napisal in iz podobnih življenjskih izkušenj dvomimo v naši družini v to državotvornost in poštenost, zato se ne nameravam ponavljati, kar je že dobro napisano....lp
Porih
18. 01. 2008 08.38
oooo tale Virant, vrat bi mu najraje zavil! naj na svojo plačo najprej pogleda, potem pa govori o plači Čebaškove! itak imajo vsi preveliko plačo, države tako ali tako neznajo vodit!
Prvo Bore
18. 01. 2008 08.26
porsche303gt tvoja izjava leta Podpis Tomi totalni degen Mariborcan1 če ne boste VI Štajerci in Prekmurci štrajkal, kdo pa bo. Saj so Vam vse prodali in postali ste hlapci v svoji državi. Proletarci združimo se in vržimo to gnilo vlado v Ljubljanico. Le vkup proletarca za boljši kruh naslednjih rodovov.
markec_
18. 01. 2008 07.53
Tako je naj se zvišajo plače tistim, ki jih potrebujejo ne pa nekomu ki ne ve kam z denarjem ker ga ima toliko.
profil24ur
18. 01. 2008 07.37
Jaz podpiram zvišanje plač, vendar ne zvišanja plač zdravnikov in sodnikov, ki imajo že itaki previsoke!! Zato prosim g. Virant, ne popuščat sodnikom, saj je vaš predlog odličen!!!
blue-art
18. 01. 2008 03.21
Kar navajam sprejemam polno odgovornost podatki so na portalu. Ko stavkate stavkajte proti takim, ki z delavciem podpisujejo pogodbo v kateri se plača obračunava tudi kot potni strošek kot je npr. Matjaž Kristan z Bleda in združba na PU Kranj, ki je sicer ugotovila poneverbo in ki kljub materialnim dokazom ni potrdila utemeljenega suma storitve tudi več drugih kaznivih dejanj. Podpisanega dir. krim. policije poznam zelo dobro po dejanjih še iz otroštva. Stavkajte proti takim, ki so utemeljeno osumljeni poneverbe razpisov VSRS z dne 3.12.2004. Primeri so pred sodiščem, ki čakajo na zastaranje. Stavkajte proti svojim. Stavkajte proti več uslužbenkam, ZRSZZ, ki so zlorabljale sredstva ESS in ogrožale življenje in zdravje vsaj štirih ljudi in do danes še niso popravile, torej še ogrožajo. Stavkajte proti tistim, ki so l.1999 prirejali posle na generalštabu SV in iz poslov kupovali barke, ki so se nahajale v marini kot moja. Stavkajte proti svojim. Stavkajte proti tistemu iz Sežane, ki je s korupcijskimi posli oškodoval Kras d.d., Kr.zidar, NKBM v Novi Gorici..., stavkajte proti takim, ki so v SZKB za podkupnino izsiljevali dobavo inf. opreme. Stavkajte vendar ne proti nam. Pravna sredstva so torej po treh letih torej izčrpana škoda 150 bio EUR in z namenom zavarovanja življenja in zdravja v skrajni sili izpostavljam nekaj kar ni lahko, vendar nekatere stvari žal imajo višjo ceno in svoje življenje zavarovati z odvzemom drugega, ki me ogroža, pravosodja pa kot vidite ni, bom po kazenskem in mednarodnem pravu vedno imel.
realen@email.si
17. 01. 2008 23.35
500.000 Upokojencev, koliko jih mora delat, da jih zadovoli?????????????????????????? "matilda"
kosir_maks
17. 01. 2008 23.24
Sladkimmmm : Ko te bo komandirala napudrana Barbika , verjemi, da ti bo lažje, kjub temu, da bo denarnica še tanjša !!
Cukercek Sladki
17. 01. 2008 23.17
kosir_maks Danes v državi ,ki se nahaja v EU in vodi evropsko unijo je plača 380€ neto !!!!!! Recimo v MURI in NOVOLESU NO TO PA JE ISTO KOT PRIMERJAVA 15€ NA KUBI KI JE V TRETJEM SVETU ... ALI NE ?? Hotel sem samo povedati , da tako stanje, ki je nastalo v Sloveniji pelje v kaos. To pa si mi državljani evropske Slovenije ne smemo dovoliti čas je že, da država premakne svoje mehanizme in nekaj postori ne pa, da samo predlaga in nekaj govori ter obljublja in reformira . LJUDJE SMO SITI TEH DEJANJ!!!! Čas je, da popravi zadeve ,ki jih je zakrivila če pa ni sposobna popraviti svojih napak, naj odstop sama od sebe , brez nepotrebnih interpelacij in zahtevanih zaupnic ... lahko noč sladkimmm
kosir_maks
17. 01. 2008 23.11
Leta 60 jih je bilo še manj kot 200 tisoč ! Vem, vem , zakaj jih je bilo manj !
bohorec@gmail.com
17. 01. 2008 23.08
hja v sosednjih otoških državah pod ameriško kontrolo pa še tega nimajo. Je pa socializem nekaj povsem drugega kot komunizem in ga najdeš recimo v Skandinaviji, ne pa na Kubi
krainburger
17. 01. 2008 23.01
kosir_maks. pa si se kdaj vprašal, zakaj je l. 60 bilo samo 200000 penzionistov?
kosir_maks
17. 01. 2008 22.55
Sladkimmm: Samo bolje se je živel samo od leta 70 do 83 ! do leta 60 pa si lahko za plačo kupu en kovter !! pa penzionistov je bilo 200 tisoč in ne 550 tisoč kot danes ! če bi pa vztrajal v socializmu do danes bi bili pa v podobni situaciji kot na Kubi ! Plača na kubi je 15 evrov na mesec !!
yukatan
17. 01. 2008 22.54
Skratka: zajebano je. Preprosto me zanima zakaj kdo ne razlozi tistim, ki zasluzijo 300 - 500 EUR place kako naj prezivijo. Saj se da sesteti koliko stanejo poloznice, skratka druzinski izdatki... Strinjam se, da je skrb za prihodnost Slovenije nasa. Od vseh. Vendar bi potem bilo nekako normalno, da tisti, ki ima vec tudi vec prispeva, se bolj zrtvuje. Kako naj se zrtvuje tisti, ki tako ali tako komaj shaja? Mislim, da bo drzalo tisto: Sit lacnega ne razume - mu ne verjame.
porsche303gt@yahoo.com
17. 01. 2008 22.52
@manjakranjc Glej, da ti nakaj razložim. Meni je vseeno kdo vodi državo, samo da dela za narod. Janša je pokvarjen človek, Pahor, Jelinčič, Šrot,...... za mene so vsi enaki, noben nebo naredu nič, RAZEN da bo ogromno OBLJUBO. Politična ureditev, ki jo imamo in katero ima večina sveta je zgrešena. Potrebujemo nekaj novega. Fevdalizem je propado, cesarstvo, komunizem,... prav tako bo tudi enkrat propadel ta kapitalizem in v prihodnosti se bodo učili, kako krivičen je bil ta sistem in kako necivilizirani smo bili, tako kot se mi sedaj učimo o naših bivših režimih. In kar me najbolj moti, da DELAVSKI razred plačuje vse te DAVKE, brez katerega SVET sploh nebi mogel obstajat in potem jim ti voditelji tako vračajo. SRAMOTNO P:S. še ne delam sem ŠTUDENT, ampak ni mi vseeno kaj se dogaja in izražam svoje mnenje, kajti tudi jaz bom enkrat delal.
jansa-arms
17. 01. 2008 22.39
Lahko bi obdavčili tudi berače!Ti bi pomembno prispevali v proračun!Pa jejavni sektor rešen!
manjakranjc@hotmail.com
17. 01. 2008 22.35
porche303gt, Smo že bližje. Še malo se potrdui in probaj še bolj poglobiti , saj bo šlo. .. Saj veš kaj pravijo, matr TV je crknu, jebe...ti JJ k ga je pokvaru?! Tko nekako razumeš vse skupaj ..Pa lep večer! Pozdrav M.K
porsche303gt@yahoo.com
17. 01. 2008 22.27
@manjakranjc Se opravičujem. Janša ni nikoli izjavil " Če zvišamo plače, se bo inflacija še bolj zvišala " temu sledi da on ne misli plač dvignit, pa če jutri pol prebivalstva umre od lakote oz. drugače povedano naj se znajdejo kakor znajo. SRAMOTA -> morda si ti ravno njegovo naslednjo dekle -> v kolikor si mlajša od 30-tih let -> da ga zagovarjaš. To kar se danes dogaja v sLOVEniji je že VIŠEK NESRAMNOSTI.
jansa-arms
17. 01. 2008 22.26
Kaj ko bi Vatikan zaprosili za malo miloščine? Saj tako radi pomagajo ubogim!
Maribor?an 1
17. 01. 2008 22.21
OD KOD BOMO VZELI DENAR-je reku Janša. Te pa jaz zdaj tak povem. ZAKAJ MORAM V AVSTRIJO PO NAKUP IN CENEJŠE STVARI KUPIT V Toys-u ZA OTROKA.ZAKAJ? KREDIT DOBIŠ V AVSTRIJI-ZAKAJ?........milijon svari bi lahko našteval,ampak dokler bo v Sloveniji vse tak drago, da si ne moreš privošči DVA OTROKA TE PA NAJ GRE VSE V P....