Slovenija

Kandidaturo za varuha napovedali še Bervar Sternadova in Zavratnikova

Ljubljana, 16. 09. 2024 16.26 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poleg aktualnega varuha človekovih pravic Petra Svetine, ki se mu mandat izteče februarja, sta kandidaturo za varuha v novem mandatu napovedali direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad in Simona Zavratnik s fakultete za družbene vede. V medijih se je kot kandidat omenjal še zagovornik Miha Lobnik.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha objavila proti koncu avgusta, predloge pa je mogoče posredovati do 14. oktobra. Svetina jo je julija obvestil, da želi nadaljevati svoja prizadevanja na čelu institucije, ki bo z novim letom praznovala 30 let delovanja.

Da bo kandidirala, je poleti napovedala tudi Simona Zavratnik s fakultete za družbene vede v Ljubljani. V medijih pa so se prav tako poleti pojavile informacije, da naj bi kandidiral aktualni zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Katarina Bervar Sternad pa je svojo kandidaturo za mesto varuhinje človekovih pravic najavila danes. Kot je zapisala, je uradna predlagateljica njene kandidature Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Spomnila je, da se kot pravna svetovalka in kasneje direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) že 20 let bori za pravice invalidov, mladih in starejših, revnih, žrtev nasilja v družini, tujcev in beguncev, pa tudi za naravo in okolje.

Katarina Bervar Sternad prejela priznanje predsednice
Katarina Bervar Sternad prejela priznanje predsednice FOTO: Aljoša Kravanja

Ponosna je, da so na PIC v sodelovanju z drugimi posamezniki in organizacijami civilne družbe med drugim dosegli, da je pitna voda v Sloveniji bolje varovana, da ima več ljudi dostop do brezplačne pravne pomoči, da so žrtve kaznivih dejanj v postopkih bolje zaščitene in da je bil na njihovo pobudo ustanovljen Zagovornik načela enakosti.

Prav tako je ena od soustanoviteljic Pravne mreže za varstvo demokracije. Ta se je v času epidemije covida-19 izkazala kot nujna za varstvo temeljnih človekovih pravic, kot sta svoboda govora in vladavina prava, je poudarila.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
17. 09. 2024 09.39
+1
Seveda se ji že po ksihtu vidi ,da bo izvajala represivno tehniko ustrahovanja...
Grma53
17. 09. 2024 08.43
+2
Denar je sveta vladar. Kup organizacij, sekretariatov, itd, ki so samo sebi namen
son?ek11
17. 09. 2024 08.37
+2
Skrajni čas, da gre!! Saj se bo lahko zaposlil znotraj sds!! Ta funkcija je postala čisto razvrednotena in nesmiselna!!!! Je edino dobro plačani stolček za brezdelneže!!
komarec
16. 09. 2024 18.03
+2
Ta funkcija ki je dobro plačana je nepotrebna, saj nima nobene moči.
Andrej Lon?ar3
16. 09. 2024 17.42
-1
Moški kandidat ne pride v poštev..? Kvote itd....
frenk707
16. 09. 2024 17.33
-3
Pomembno je, da se janševca Svetino zamenja,.... Bervar je dobra kandidatka.
T-I-T-O
16. 09. 2024 17.01
+4
Vsi ste za aretacije ni bila prej varuhinja ćlovekovih pravic Musarjeva ko ni nić naredila takrat razen pokradla denar državni niti sedanji Peter.Se imate državo norcev pa se vam fućka kako ljudje živijo,kradete državni denar ko pa vam pišejo v smeti .....Kaj veste kakšno življenje je v dobrovcah??Ko so kradli tudi vi moje lastninjenje??Se ne spomnite???Glavno da imate vi vsak na raćuni po 2 miljona eu pa firme kufer katere ne obstajajo???Mene pa grozijo ali pustiš vse državi ali te odsmekamo???Se nisem nor pa celo živlenje poslušal edini TITOV sin....